default-image

"Ακριβό μας λαδάκι" - 3,85 ευρώ το κιλό

Κρήτη
"Ακριβό μας λαδάκι" - 3,85 ευρώ το κιλό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς πουλήθηκαν 45 τόνοι ελαιολάδου από την ΕΑΣ Μεσαράς. Επρόκειτο για χύμα φετινό ελαιόλαδο οξύτητας τριάμισι γραμμών, που πουλήθηκε έναντι 3,85 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 13%.

Ο τυχερός που αγόρασε το περιζήτητο ελαιόλαδο προέκυψε μέσα από δημοπρασία. Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο. «Ζητούσαν πληροφορίες δεκάδες άνθρωποι απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό», δηλώνει ο προϊστάμενος εμπορίας της ΕΑΣ Μεσαράς Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης. Οι προσφορές κατατέθηκαν και ανοίχτηκαν το απόγευμα της Παρασκευής που μας πέρασε. Η πιο μεγαλύτερη προσφορά ήταν στα 3,85 ευρώ. Η τιμή ικανοποίησε τόσο την Ένωση, όσο και τους παραγωγούς, καθώς είναι πάνω από τις τιμές της αγοράς κατά την τρέχουσα περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για τη δεύτερη δημοπρασία που διοργανώνει φέτος η Ένωση της Μεσαράς. Η πρώτη είχε γίνει μετά το Πάσχα και είχε επιτευχθεί τιμή 3,80 ευρώ το κιλό. Από τότε η "Νέα Κρήτη" είχε γράψει για τη διαμόρφωση τιμών-ρεκόρ για την τελευταία δεκαετία, αλλά και για την ορθότητα της απόφασης των παραγωγών εκείνων που από την αρχή της χρονιάς ρίσκαραν και κράτησαν απούλητο το λάδι τους είτε στα σπίτια τους σε ανοξείδωτες δεξαμενές, είτε προς φύλαξη σε ιδιωτικές και συνεταιριστικές μονάδες, σε διάφορες περιοχές της Κρήτης!

Από το Πάσχα και μετά οι τιμές ανέβηκαν ακόμα περισσότερο και είχαν φτάσει κάποια στιγμή τα 3,90 με 4 ευρώ το κιλό. Σήμερα, και ενώ οι τιμές είχαν παρουσιάσει μικρή οπισθοδρόμηση, όσοι πούλησαν μέσω της Ένωσης Μεσαράς θεωρούνται κάθε άλλο παρά ζημιωμένοι...

Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος, μετά από πολλά χρόνια, οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης βλέπουν τέτοιες τιμές για το προϊόν τους. Ισπανία και Ιταλία είχαν περιορισμένη παραγωγή, ενώ η χώρα μας παρήγαγε πολύ και καλό ελαιόλαδο.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_kw2x66zv/

Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News