default-image

Παραγραφή αυθαιρεσιών με 212,7 εκατ. ευρώ στην Κρήτη

Κρήτη
Παραγραφή αυθαιρεσιών με 212,7 εκατ. ευρώ στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσουχτερά πρόστιμα έχουν πληρώσει την τελευταία διετία οι Κρητικοί προκειμένου να δηλώσουν τα αυθαίρετά τους. Τα επίσημα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου αποτυπώνουν ανάγλυφα το χάρτη των δηλωθέντων αυθαιρέτων στο νησί.

Οι δηλώσεις αυθαιρέτων με βάση το Νόμο 4178 έγιναν από μηχανικούς στο πληροφοριακό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που βρίσκεται "στον αέρα" δύο χρόνια, και αφορούν το σύνολο της επικράτειας. Τα στοιχεία που αφορούν τις δηλώσεις από την Κρήτη, καθώς και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν είναι εντυπωσιακά, με τις δηλώσεις τακτοποίησης να ανέρχονται σε 26.147 και τον όγκο των προστίμων σε 212,7 εκατομμύρια ευρώ!

Σε πανελλαδικό επίπεδο, όσον αφορά στη γενική πορεία της ρύθμισης, που λήγει το Φεβρουάριο του 2016, μέχρι στιγμής στο ηλεκτρονικό σύστημα έχουν δηλωθεί 902.961 αυθαίρετα. Ωστόσο, τη διαδικασία έχουν ξεκινήσει οι 615.137, ενώ οι υπόλοιποι 287.000 δεν έχουν ακόμα καταβάλει παράβολο (και επομένως δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν τη διαδικασία νομιμοποίησης). Όσον αφορά τα έσοδα, φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ (και από τις δύο ρυθμίσεις). Έσοδα και δηλώσεις παρουσιάζουν κάμψη τους τελευταίους μήνες, λόγω των τραπεζικών περιορισμών.

Χρυσό μετάλλιο στην πολεοδομική παρανομία σε όλη τη χώρα παίρνει η περιφερειακή ενότητα της ανατολικής Αττικής. Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια στους δήμους της ανατολικής Αττικής δηλώθηκαν 6,1 εκατομμύρια τετραγωνικά αυθαιρέτων, όπερ σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των αυθαιρέτων είναι... πολλαπλάσιος. Ακολουθεί η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, με 4,2 εκατ. τετραγωνικά και η περιοχή του κεντρικού τομέα Αθηνών με 1,9 εκατ. παράνομα τετραγωνικά. Συνολικά, με τους δύο τελευταίους νόμους για τα αυθαίρετα, έχουν δηλωθεί 902.961 αυθαίρετα και έχουν εισπραχθεί 1,5 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατανομή της αυθαίρετης δόμησης ανά περιφερειακή ενότητα δίνουν τα στοιχεία των δηλώσεων βάσει του Ν. 4178/13 (και όσα "μεταφέρθηκαν" από το Ν. 4014/11). Σε 14 περιφερειακές ενότητες τα παράνομα τετραγωνικά που νομιμοποιήθηκαν ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο! Πρόκειται για: Ανατολική Αττική (6,1 εκατ. τ.μ.), Θεσσαλονίκη (4,2 εκατ.), Κεντρικός Τομέας Αθηνών (1,9 εκατ.), Βόρειος Τομέας Αθηνών (1,9 εκατ.) Ηράκλειο (1,8 εκατ.), Εύβοια (1,8 εκατ.), Λάρισα (1,5 εκατ.), Χαλκιδική (1,5 εκατ.), Δυτική Αττική (1,4 εκατ. τ.μ.), Κορινθία (1,2 εκατ.), Νότιος Τομέας Αθηνών (1,2 εκατ.), Χανιά (1,1 εκατ.), Δυτικός Τομέας Αθηνών (1 εκατ.) και Ρόδο (1 εκατ. τ.μ.). Συνολικά σε όλη την Αττική δηλώθηκαν 15,3 εκατ. τετραγωνικά παράνομων κτισμάτων και στην Κεντρική Μακεδονία 9,1 εκατομμύρια τετραγωνικά.

Δηλώσεις αυθαιρέτων

Μπάμπης Σαββίδης, Αντώνης Νομικός

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News