default-image

Μπλόκο στο μεταλλαγμένο καλαμπόκι

Κρήτη
Μπλόκο στο μεταλλαγμένο καλαμπόκι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευχάριστα είναι τα νέα για τους αγρότες, αλλά και γενικότερα για το περιβάλλον και την υγεία μας, μετά την εξαίρεση της Ελλάδας από την πανευρωπαϊκή αδειοδότηση ποικιλίας γενετικά τροποποιημένου σπόρου. Ο λόγος για το καλαμπόκι Μοn810 της περίφημης αμερικανικής εταιρείας Monsanto, το οποίο αποτελεί το μοναδικό μεταλλαγμένο που καλλιεργείται σήμερα σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι τοξική για τα ζιζάνια, αλλά θεωρείται ακίνδυνη για τον άνθρωπο.

Οι μόνες χώρες που ζήτησαν να εξαιρεθούν από τη σχετική αδειοδότηση - αξιοποιώντας τον πρόσφατο νόμο της Ε.Ε.- ήταν η Ελλάδα και η Λετονία. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι απόψεις για το θέμα των μεταλλαγμένων ποικίλλουν. Σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία είναι ισχυρή η θέση κατά των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων. Ωστόσο, στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν πολλοί υπέρμαχοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα οφέλη των μεταλλαγμένων δεν πρέπει να αγνοηθούν.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, πάντως, και η θέση της ίδιας της Μοnsanto. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, σε ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται - μεταξύ άλλων - ότι δεν αναμένονται οικονομικές επιπτώσεις από τις αποφάσεις της Ελλάδας και της Λετονίας. «Παρ' όλα αυτά, λυπούμαστε για το γεγονός ότι ορισμένες χώρες αποκλίνουν από μια προσέγγιση που βασίζεται στην επιστήμη για τη γεωργική καινοτομία, και προτιμούν να απαγορεύσουν την καλλιέργεια ενός επιτυχημένου προϊόντος για αυθαίρετους πολιτικούς λόγους», επισημαίνεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

Στεφανάκης: «Θετική εξέλιξη»

Η απόφαση, πάντως, της Ελλάδας να μπλοκάρει την εισαγωγή του επίμαχου καλαμποκιού έτυχε θερμής υποδοχής στο νησί μας. Όπως ανέφερε, μιλώντας στη "Ν.Κ.", ο κτηνίατρος και πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας Αλέκος Στεφανάκης, πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη.

«Εδώ και πολύ καιρό πλήθος τοπικών φορέων έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Η χώρα μας δεν έχει τις τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης σε σχέση με άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη», μας λέει ο κ. Στεφανάκης και μας εξηγεί: «Ο κλήρος είναι πολυτεμαχισμένος. Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να ρίχνουμε όλο το βάρος στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Προτιμούμε δηλαδή την καλλιέργεια που βασίζεται σε ποιοτικά και όχι οικονομικά κριτήρια». Με λίγα λόγια, οι Έλληνες αγρότες δε χρειάζονται τους "πιο παραγωγικούς" μεταλλαγμένους σπόρους για τα χωράφια τους.

Εξάλλου, ο κ. Στεφανάκης εστιάζει και στο γεγονός ότι δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τα "μεταλλαγμένα" τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την υγεία μας. «Τα επιστημονικά εργαστήρια των μεγάλων εταιρειών που παράγουν "μεταλλαγμένα" κάνουν λόγο για απόλυτη ασφάλεια των προϊόντων τους. Ωστόσο, όταν μιλάμε για γενετική τροποποίηση, μιλάμε ταυτόχρονα και για ωμή παρέμβαση στο γενετικό υλικό των οργανισμών. Οι συνέπειες της παρέμβασης αυτής δεν μπορούν να είναι γνωστές από κανένα εργαστήριο στον κόσμο. Όταν απελευθερώνεις μέσω καλλιεργειών ένα γενετικά μεταλλαγμένο σπόρο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι...», επισήμανε ο κ. Στεφανάκης.

Υπέρμαχοι και πολέμιοι των μεταλλαγμένων

Γιατί όμως υπάρχει αυτή η σφοδρή αντιπαράθεση για τα μεταλλαγμένα; Οι πολέμιοί τους κάνουν λόγο για σοβαρούς κινδύνους τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το περιβάλλον. Ειδικότερα, δημιουργούνται ανθεκτικοί μικροοργανισμοί στα αντιβιοτικά. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει επιδράσεις στο περιβάλλον με άγνωστες και απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος της μεταφοράς γενετικά τροποποιημένων χαρακτηριστικών σε άλλους οργανισμούς με φυσικό τρόπο. Από την πλευρά τους, οι υπέρμαχοι των μεταλλαγμένων προτάσσουν τις πλούσιες σοδειές, την αυξημένη αντίσταση των φυτών σε επιβλαβείς οργανισμούς και ασθένειες, καθώς και την αυξημένη περιεκτικότητα των μεταλλαγμένων προϊόντων σε θρεπτικά συστατικά.

Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News