default-image

O οίκος Moody’s υποβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες

Οικονομία
O οίκος Moody’s υποβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε στη βαθμίδα C το αξιόχρεο των μακροπρόθεσμων ομολόγων, υψηλότερης και χαμηλότερης διασφάλισης, τεσσάρων τραπεζών - της Alpha Bank, της Eurobank, της Εθνικής και της Πειραιώς - από Caa3 και Ca, αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, η Moody's επιβεβαίωσε στη βαθμίδα Caa3 το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων των παραπάνω τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής με αρνητικές προοπτικές. Με τις αξιολογήσεις αυτές ολοκληρώνεται η επανεξέταση με προοπτική υποβάθμισης των αξιόχρεων των ελληνικών τραπεζών, η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο 2015.

Η υποβάθμιση των αξιόχρεων των ελληνικών τραπεζών στο C αντανακλά πρωτίστως την προσδοκία της Moody's ότι οι κάτοχοι ομολόγων υψηλότερης και χαμηλότερης διαβάθμισης θα "κουρευτούν" και θα υποστούν σημαντικές ζημιές, στο πλαίσιο της επικείμενης διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης.

Η επιβεβαίωση του αξιόχρεου Caa3 για τις καταθέσεις αντανακλά κυρίως τις ζημιές που υπέστησαν οι καταθέτες μετά την προηγηθείσα τραπεζική αργία και τους συνεχιζόμενους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls). Αν και η Moody's αναμένει ότι οι μη εξασφαλισμένοι καταθέτες (σ.σ.: όσοι έχουν λογαριασμούς καταθέσεων με ποσά πάνω από 100.000 ευρώ) θα εξαιρεθούν από το "κούρεμα", όπως προκύπτει από πρόσφατη ανακοίνωση του Eurogroup, η αρνητική προοπτική αντανακλά την άποψη του οίκου ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης παραμένει ρευστή και ότι οι τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικούς πιστωτικούς κινδύνους, σημειώνει ο διαδικτυακός τόπος της "Ημερησίας".

Η αξιολόγηση Caa3 (υπό επανεξέταση για υποβάθμιση) των εγγυημένων από το ελληνικό δημόσιο ομολόγων που έχουν εκδοθεί από την Alpha Bank, την Eurobank και την Εθνική δεν επηρεάζεται από τη σημερινές αξιολογήσεις του οίκου και παραμένει υπό επανεξέταση έως ότου ολοκληρωθεί η επανεξέταση του αξιόχρεου του ελληνικού Δημοσίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News