Οικονομία

Καθησυχαστικός ο Βάιντμαν για την κινεζική κρίση

O πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν εμφανίστηκε θετικός στο να συζητηθεί η συμπερίληψη του κινεζικού νομίσματος (γουάν) στο νομισματικό καλάθι αναφοράς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Ο ίδιος δήλωσε ότι η πρόσφατη αναταραχή των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Κίνα και η αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές της δεν πρέπει να αλλάξουν τη συζήτηση.

«Είμαι ανοικτός στη συζήτηση για την ένταξη του γουάν στο νομισματικό καλάθι του ΔΝΤ», δήλωσε ο Βάιντμαν στο Reuters εν όψει της συνόδου της ομάδας των 20 (G 20) στην 'Άγκυρα, επισημαίνοντας όμως ότι η Κίνα πρέπει να εκπληρώσει τους όρους για την ένταξη αυτή.

Χθες, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, δήλωσε ότι το Ταμείο είναι σε φάση να ολοκληρώσει την εξέταση των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (όπως ονομάζεται το νομισματικό καλάθι του ΔΝΤ) έως το τέλος του έτους. Το Πεκίνο έχει πιέσει ισχυρά για να περιληφθεί το γουάν στο καλάθι αυτό.

Ο Βάιντμαν δεν περιμένει ότι η πρόσφατη αναταραχή στις κινεζικές αγορές θα έχει σοβαρή επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Δεν βλέπω έναν διαρκή κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία».

Αναφερόμενος στη νομισματική πολιτική είπε: «Αν και η νομισματική πολιτική είναι εξαιρετικά χαλαρή στις περισσότερες χώρες και η τιμή του πετρελαίου χαμηλή, η μακροχρόνια προοπτική για την ανάπτυξη είναι μάλλον υποτονική-και όχι μόνο για την ευρωζώνη. Αυτό δείχνει τα όρια του τι μπορεί να επιτύχει μία επεκτατική νομισματική πολιτική».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε χθες προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, προειδοποιώντας για πιθανά νέα προβλήματα από την Κίνα και προετοιμάζοντας τον δρόμο για μία επέκταση του ήδη τεράστιου, πάνω από 1 τρις. Ευρώ, προγράμματός της αγοράς ομολόγων.

Σχόλια