default-image

G20: Επικίνδυνη η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων

Οικονομία
G20: Επικίνδυνη η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες από την ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών (G 20) επικεντρώνουν την προσοχή τους στην ενδεχόμενη αναταραχή που θα μπορούσε να προκαλέσει η αύξηση των επιτοκίων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed).

«Σε αντιστοιχία με τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής είναι πιο πιθανή σε ορισμένες αναπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες μπορεί να παραμείνουν μία από τις βασικές πηγές αβεβαιότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές», αναφέρει το προσχέδιο της ανακοίνωσης της G 20 που έχει ετοιμαστεί εν όψει της συνόδου και είναι σε γνώση του Bloomberg.

Επιπλέον, το προσχέδιο αναφέρεται στην «πρόσφατη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές» και την ανάγκη να βρεθούν πιθανές επιπτώσεις τους.

Ενώ οι κεντρικοί τραπεζίτες στην Ευρώπη και την Ιαπωνία εξετάζουν περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουν τις τιμές, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται, η Fed πιθανόν να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη και μέσα στον τρέχοντα μήνα.

«Δεν μπορούμε να ζούμε μόνιμα με υπερβολικά χαμηλά επιτόκια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένα σε συνέντευξη που έδωσε στην Άγκυρα, και πρόσθεσε: «Ήταν προφανές ότι θα έπρεπε να αντιστρέψουμε αυτή την τάση, το δύσκολο θέμα είναι πάντα η επιλογή της κατάλληλης χρονικής στιγμής».

Η προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, σε συνδυασμό με την εντεινόμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και την υποτίμηση του νομίσματός της, παγώνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αναστατώνουν τις ισοτιμίες των νομισμάτων και έχουν οδηγήσει σε πτώση 16% από την αρχή του έτους τον δείκτη μετοχών MSCI των αναδυόμενων αγορών.

Παρόλο που οι αναδυόμενες αγορές, από την Κίνα έως τη Βραζιλία, βοήθησαν την παγκόσμια οικονομία να βγει από την ύφεση του 2009, τώρα χάνουν έδαφος, δεδομένου ότι το εμπόριο υποχωρεί, το χρέος τους αυξάνεται, οι τιμές των πρώτων υλών μειώνονται και το δολάριο έχει ανατιμηθεί.

Οι μαζικές πωλήσεις στα χρηματιστήρια προκαλούν ήδη παραλληλισμούς με την ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση της δεκαετίας του 1990, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Τα βασικά μεγέθη της κινεζικής οικονομίας είναι καλά», δήλωσε ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Γι Γκανγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg.

Και αναφέρει: «Κανείς δεν μπορεί να κάνει ακριβείς προβλέψεις για την αστάθεια στις αγορές, αλλά πιστεύω ότι η ισοτιμία του ρενμίνμπι (του γουάν) θα είναι μάλλον σταθερή γύρω από το επίπεδο ισορροπίας της».

Για τις αναταράξεις που προκαλεί η παγκόσμια αναταραχή στις οικονομίες δεν χρειάζεται να κοιτάξει κανείς πέρα από την Τουρκία, που φιλοξενεί τη σύνοδο της G 20, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έκανε βουτιά περισσότερο από 20% φέτος, ενώ και οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων της κατρακύλησαν.

Οι ξένοι επενδυτές μείωσαν πάνω από 5,5 δις. δολάρια τις επενδύσεις τους σε κρατικά ομόλογα και εισηγμένες μετοχές από την αρχή του έτους έως τις 21 Αυγούστου, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg βασιζόμενοισ σε επίσημα στοιχεία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News