default-image

Τριπλασιάστηκε η χρήση πλαστικού χρήματος στο εμπόριο

Οικονομία
Τριπλασιάστηκε η χρήση πλαστικού χρήματος στο εμπόριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερες από 1,1 εκατομμύριο χρεωστικές κάρτες εκδόθηκαν μέσα περίπου ένα μήνα, από τα τέλη Ιουνίου που επιβλήθηκαν η τραπεζική αργία και τα capital controls έως τις αρχές Αυγούστου, ξεπερνώντας τα 11 εκατομμύρια στο σύνολο τους. Πριν από κεφαλαιακούς περιορισμούς εκδίδονταν κατά μέσο όρο κάτω από 100.000 κάρτες μηνιαίως, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Στην έρευνα αποτυπώνεται η παρούσα κατάσταση, παρουσιάζοντας και αναδεικνύοντας το ρόλο του ηλεκτρονικού εμπορίου των τελευταίων χρόνων, τόσο στην εξέλιξη των επιχειρήσεων, όσο και στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, όπως αναφέρει και το in.gr.

Η επεξεργασία, από πλευράς Ινστιτούτου, των δημοσιευμένων πρωτογενών δεδομένων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA) και της ELTRUN (Ετήσια Έρευνα Ηλεκτρονικού Εμπορίου), καταδεικνύει την αυξανόμενη δυναμική που αναπτύσσει ο συγκεκριμένος κλάδος, κατατάσσοντάς τον στους πλέον ανερχόμενους. Ακολουθούν τα βασικότερα συμπεράσματα των ερευνών που εκπονήθηκαν από τους προαναφερθέντες φορείς με έτος αναφοράς το 2014 για τη χρήση του πλαστικού χρήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2014 το ποσό που δαπανήθηκε σε κάρτες Visa αντιπροσώπευε μόλις 1 ευρώ σε κάθε 33 ευρώ καταναλωτικής δαπάνης, σε σύγκριση με το 1 ευρώ στα 6 ευρώ στην Ευρώπη, κάτι όμως που έχει αρχίσει να αλλάζει ριζικά μετά την τραπεζική αργία και την επιβολή των capital controls.

Σύμφωνα με στοιχεία της Visa Europe, που επεξεργάζεται σχεδόν το 60% των συναλλαγών με ελληνικές κάρτες για αγορές, τις δύο εβδομάδες μετά την εισαγωγή των capital controls παρατηρήθηκε αύξηση 135% στον αριθμό συναλλαγών σε σύγκριση με το δεκαπενθήμερο πριν από τα capital controls. Ο τομέας των τροφίμων γνώρισε τη μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση των χρεωστικών καρτών μέσα στις δύο αυτές εβδομάδες (με αύξηση της χρήσης τους 234%) και ακολουθούν ο τομέας της υγείας (206%) και τα πρατήρια καυσίμων (193%).

Ο τζίρος σε POS των χρεωστικών καρτών υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι, με την αυξημένη χρήση να παρατηρείται στους υφιστάμενους αλλά και στους νέους πελάτες καρτών. Αυτή η εξέλιξη παραπέμπει σε υπερδιπλασιασμό των συσκευών αποδοχής καρτών από το σημερινό επίπεδο των 150.000 σε 400.000 περίπου τα επόμενα δύο χρόνια. Την ίδια στιγμή πενταπλασιάστηκαν οι νέοι κωδικοί χρήσης ηλεκτρονικής τραπεζικής e-banking, με πάνω από 150.000 νέους χρήστες τον Ιούλιο.

Η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων πυροδότησε στην ουσία την αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, με αποτέλεσμα η δυναμική που αναπτύσσεται να θεωρείται πλέον ιδιαίτερα σημαντική. Μέχρι και σήμερα σε εθνικό επίπεδο οι πληρωμές με κάρτες αντιπροσωπεύουν μόνο το 6% των συνολικών πληρωμών στη χώρα, συνιστώντας μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Βάσει εκτιμήσεων, η χρήση πλαστικού χρήματος θα μπορούσε να συνεισφέρει στη μείωση της φοροδιαφυγής (υπολογίζεται στο 25% του ΑΕΠ) κατά 5 δισ. ευρώ και αύξηση των φορολογικών εσόδων πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση (ΦΠΑ, φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων).

Σχετικά με την επίδραση της τραπεζικής αργίας και των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέσω ψηφιακών μέσων -κυρίως ηλεκτρονικά καταστήματα τα στοιχεία της ΕΣΕΕ δείχνουν ότι:

-Tο 97% έχει αντιμετωπίσει προβλήματα στις πληρωμές και τις εισπράξεις.

-Tο 64% έχει αντιμετωπίσει προβλήματα στην παραγωγή και τη διακίνηση προϊόντων.

-Tο 66% αντιμετωπίζει προβλήματα πληρωμής των συνεργατών του.

-Tο 61% έχει αδυναμία χρήσης μεθόδων πληρωμής, όπως Paypal.

-Tο 49% δηλώνει αδυναμία πληρωμής οφειλών σε προμηθευτές.

-Tο 49% επίσης έχει αδυναμία πληρωμής πιστωτικών, χρεωστικών καρτών.

-To 41% δηλώνει αδυναμία εξόφλησης και πληρωμής επιταγών.

-To 29% δηλώνει άρνηση και αδυναμία πελατών να πληρώσουν με μετρητά.

-To 8% έχει αδυναμία καταβολής φόρων και μισθών.

-To 78% των επιχειρήσεων έχει αντιμετωπίσει ακυρώσεις παραγγελιών πελατών.

-Tο 31% έχει αδυναμία εισαγωγής πρώτων υλών.

-To 22% αντιμετωπίζει δυσκολίες στη συνεργασία με τις μεταφορικές εταιρείες.

-To 14% των επιχειρήσεων δυσκολεύεται να διακινήσει τα προϊόντα στο εσωτερικό.

-Tο 60% των επιχειρήσεων στράφηκαν σε εναλλακτικές μορφές πληρωμών προς ξένους, με τη χρήση τραπεζικού λογαριασμού στο εξωτερικό.

-To 44% βρέθηκε σε πλήρες αδιέξοδο, μην μπορώντας να κάνει τίποτα απολύτως.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News