Οικονομία

CNBC: "Στο τραπέζι της G20 η ελάφρυνση ελληνικού χρέους"

Οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις θα βρεθούν στο τραπέζι της ημερήσιας διάταξης των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G20, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC. Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται, θα τεθεί προς συζήτηση το θέμα ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας και με τους τρόπους τους οποίους θα δρομολογηθεί.

Παράλληλα επισημαίνει πως σε δύο χρόνια περίπου το ελληνικό χρέος θα φτάσει σχεδόν στο 200% του ΑΕΠ, ενώ ταυτόχρονα η Γερμανία φαίνεται να αποδέχεται μόνο την παράταση της διάρκειας των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην η Ελλάδα, όταν οι ελληνικές αρχές από την πλευρά τους θέλουν παρεμβάσεις και στα επιτόκια δανεισμού.

Ταυτόχρονα γίνεται αναφορά σε ειδικό σημείωμα του ΔΝΤ εν όψει της Συνόδου της G20, όπου αν και αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών στη παρατεταμένη αβεβαιότητα που περιέβαλλε τις διαπραγματεύσεις για το νέο ελληνικό πρόγραμμα ήταν περιορισμένη, η οικονομική πίεση θα μπορούσε να επανεμφανιστεί στη ζώνη του ευρώ, αν το τελευταίο σχέδιο διάσωσης δεν εφαρμοσθεί εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας ή της μεταρρυθμιστικής κόπωσης.

Τελειώνοντας το δημοσίευμα τονίζει τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και επικαλείται μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον προσωπικό λογαριασμό της Χίλαρι Κλίντον την περίοδο που κρατούσε τα ηνία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2010. Σύμφωνα με το δημοσίευμα από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προκύπτει πως συνεργάτες της Κλίντον ανησυχούσαν για την ελληνική κρίση, τις επιπτώσεις της στην ευρωζώνη και τις πιθανές επιπλοκές που θα μπορούσε να έχει στις ευρωατλαντικές σχέσεις και σε θέματα γεωστρατηγικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Σχόλια