default-image

Ντράγκι: "Η ΕΚΤ απέτρεψε κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα"

Οικονομία
Ντράγκι: "Η ΕΚΤ απέτρεψε κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουν και τα ελληνικά ομόλογα να περιληφθούν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) ανέπτυξε ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ενώ παράλληλα αποκάλυψε ότι η ΕΚΤ ήταν εκείνη που απέτρεψε τη συμμετοχή των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών (bail in), δηλαδή, ουσιαστικά, το κούρεμα καταθέσεων.

«Κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγικό και επιζήμιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Θα χτυπούσε μερικές χιλιάδες αποταμιευτών», είπε.

«Κούρεμα» καταθέσεων δε θα υπάρξει, δήλωσε ο κ. Ντράγκι, αν και παραδέχτηκε ότι η αντίστοιχη θέση της ΕΚΤ για τους ομολογιούχους δεν έγινε αποδεκτή.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι για να ενταχθεί στο QE η Ελλάδα θα πρέπει επί της ουσίας να αποδείξει ότι εφαρμόζει πιστά το πρόγραμμα.

Εξήγησε ότι πρέπει να υπάρξει πρώτα μια ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ υπογράμμισε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί όσο η αξιολόγηση του προγράμματος είναι σε εξέλιξη, ενώ υπάρχουν και χρονικά όρια. «Η Ελλάδα έχει μια συμφωνία και πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και ότι έχει την ιδιοκτησία της. Με βάση τις εξελίξεις και την πορεία, θα πάρουμε και την απόφαση», σημείωσε.

Ειδικότερα, αναφορικά με τις προϋποθέσεις για να μπορέσει η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ο κ. Ντράγκι εξήγησε, σύμφωνα με την "Καθημερινή", πως είναι τέσσερις:

1. Να έχει επανέλθει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα που είναι χαμηλής διαβάθμισης. Δηλαδή, να ξανακάνει αποδεκτά τα εν λόγω ομόλογα η ΕΚΤ ως ενέχυρο για να παρέχει φθηνή ρευστότητα στις τράπεζες. Και αυτό θα συμβεί όταν υλοποιηθούν οι επόμενες δράσεις-ορόσημα του προγράμματος και όταν αποδειχθεί ότι η Ελλάδα έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος και το εφαρμόζει με συνέπεια, όπως είπε ο κ. Ντράγκι.

2. Να μην είναι σε εξέλιξη έλεγχος επί του προγράμματος.

3. Να μην έχει η ΕΚΤ περισσότερα από το 33% των ελληνικών ομολόγων που είναι διαπραγματεύσιμα. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το όριο.

4. Να έχει ολοκληρωθεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα δείχνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος στη διαχείρισή του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News