Οικονομία

Άνοδος επιχειρηματικής δραστηριότητας ευρωζώνης τον Αύγουστο

Τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων 4 χρόνων κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, καθώς η Ιταλία σημείωσε την καλύτερη επίδοσή της από τις αρχές του 2011 και η ανάπτυξη στη Γερμανία ενισχύθηκε, σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Παρά τις «αισιόδοξες» εκθέσεις, που αποτελούν θετικά νέα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), συνεχίζουν να υποδεικνύουν μέτριο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο.

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τα επιτόκια σήμερα δεν αναμένεται να τροποποιηθούν. Εν τούτοις υπάρχουν όλο και περισσότερες πιθανότητες να παραταθεί το πρόγραμμα παροχής κινήτρων της κεντρικής τράπεζας πέραν της σχεδιαζόμενης ημερομηνίας ολοκλήρωσής του τον Σεπτέμβριο του 2016.

«Ο δείκτης PMI υποδηλώνει ρυθμό ανάπτυξης για την ευρωζώνη κοντά στο 0,4% το τρίτο τρίμηνο, ένα σταθερό αν και όχι εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρία Markit.

«Οι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν λίγα περιθώρια για εφησυχασμό, ωστόσο, καθώς η βραδύτερη ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές και η πρόσφατη αστάθεια στις χρηματοοικονομικές αγορές καθώς και ένα ισχυρότερο ευρώ μπορούν να πλήξουν τις επιδόσεις της οικονομίας τους επόμενους μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της Markit για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, ξεπέρασε τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 54,1 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 54,3 μονάδες - τα υψηλότερα επίπεδά του από τον Μάιο του 2011. Τον Ιούλιο, ανήλθε στις 53,9 μονάδες, ενώ βρίσκεται πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που υποδηλώνει ανάπτυξη, από τον Ιούλιο του 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών ανήλθε στις 54,4 μονάδες από τις 54,0 του Ιουλίου. Η προκαταρκτική εκτίμηση ήταν για 54,3 μονάδες. Ο δείκτης PMI για την μεταποιητική δραστηριότητα που ανακοινώθηκε την Τρίτη διαμορφώθηκε στις 52,3 από τις 52,4 μονάδες.

Ο σύνθετος δείκτης PMI για την Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, κατέγραψε άνοδο στις 55,0 μονάδες από τις 53,7 τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις για πιο μέτρια αύξηση στις 54,0 μονάδες. Ο αντίστοιχος δείκτης για την Ιταλία ανήλθε στις 55,0 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Μάρτιο του 2011.

Ανοδικά κινήθηκε και ο δείκτης PMI στην Ισπανία, με την Γαλλία, ωστόσο, να παρουσιάζει διαφορετική εικόνα, αφού ο δείκτης υποχώρησε στις 50,2 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδά του από τις αρχές του έτους.

Σε μια ακόμα θετική ένδειξη για την ΕΚΤ, οι επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές τους τον περασμένο μήνα - αν και οριακά - για πρώτη φορά από τις αρχές του 2012. Ο υποδείκτης για τις τιμές παραγωγής διαμορφώθηκε στις 50,1 μονάδες από τις 49,8 του Ιουλίου.

Προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση, οι επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών προχώρησαν σε προσλήψεις, με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2011. Ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώθηκε στις 52,3 από τις 51,7 μονάδες του Ιουλίου.

Σχόλια