Οικονομία

"Δεν φταίνε οι τράπεζες για τις διακυμάνσεις της αγοράς"

Απορρίπτει την κριτική ότι οι τράπεζες είναι υπεύθυνες για τις πρόσφατες διακυμάνσεις της αγοράς με δηλώσεις του ο συνδιευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Juergen Fitschen. «Οι τράπεζες έχουν δεμένα τα χέρια τους από τους αυστηρούς κανονισμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Κάποιος μου είπε χθες ότι εμείς οι τραπεζίτες φταίμε ξανά για το γεγονός ότι υπάρχει τόση μεταβλητότητα στην αγορά και ότι επωφελούμαστε από αυτή διότι τέτοιες μεταβολές δίνουν τον χώρο για βιώσιμα κέρδη», υποστήριξε ο Fitschen στη Φρανκφούρτη. «Όχι, το αντίθετο είναι αλήθεια».

«Οι τράπεζες συσσωρεύουν κεφάλαια και συρρικνώνουν τους ισολογισμούς τους για να συμμορφωθούν με τους κανόνες που αποσκοπούν στην αποφυγή επανάληψης της διάσωσης τραπεζών που ακολούθησε την οικονομική κρίση του 2008. Αυτό έχει αυξήσει τον κίνδυνο μεταβολών της αγοράς για τον οποίο οι επενδυτές πρέπει να αγοράζουν προστασία, διότι οι τράπεζες δεν μπορούν πλέον να διατηρούν τον ίδιο όγκο των αποθεμάτων».

Τέλος ανέφερε ο Fitschen πως «η κριτική είναι ότι οι τράπεζες δεν παρέχουν επαρκή στήριξη ρευστότητας για να αντιδράσουν όταν οι αγορές εμφανίζουν την μεταβλητότητα που δεν θέλουμε να δούμε. Δεν μπορεί κανείς να τα έχει και τα δύο, να μας δένει τα χέρια και να περιμένει από εμάς να βοηθήσουμε να βρεθούν λύσεις».

Σχόλια