default-image

Πιστωτικές κάρτες: Αυξάνουν το κόστος για τις επιχειρήσεις

Οικονομία
Πιστωτικές κάρτες: Αυξάνουν το κόστος για τις επιχειρήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί η χρήση του πλαστικού χρήματος να προβάλλεται ως θετική και ενδεδειγμένη για την βελτίωση της είσπραξης του ΦΠΑ, ωστόσο δημιουργεί επιπλοκές οι οποίες μέχρις ήμερα δεν ήταν γνωστές για τις επιχειρήσεις, μετά από μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Το ΙΕΛΚΑ υπολόγισε πως ο τετραπλασιασμός της χρήσης πιστωτικών καρτών οδηγεί σε ετήσια αύξηση τους λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων λιανεμπορίου τροφίμων κατά 70 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,37% των πωλήσεων τους.

Συγκεκριμένα, το ΙΕΛΚΑ πραγματοποίησε μελέτη η οποία αξιολογεί τους δύο εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής στο λιανεμπόριο τροφίμων - πιστωτικές κάρτες και μετρητά - και στην αξιολόγηση των συνεπειών από τη μεταβολή των ποσοστών πραγματοποίησης συναλλαγών με κάθε ένα από τα δύο μέσα πληρωμής, καθώς και τον ρόλο που παίζουν τα διάφορα κόστη όπως οι διατραπεζικές προμήθειες.

Μέχρι την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίων (Ιούλιος 2015) η Ελλάδα είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης μετρητών στο λιανεμπόριο (95%) και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Στο λιανεμπόριο τροφίμων το ποσοστό χρήσης εκτιμάται ότι μέχρι τον Ιούνιο 2015 ήταν στα επίπεδα του 7-8% για τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ και κάτω από 1% για τα μικρά σημεία πώλησης.

Η ανάλυση κόστους που πραγματοποίησε το ΙΕΛΚΑ είναι αποκαλυπτική για τις συνέπειες που έχει η αύξηση χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών ως μέσο πληρωμής στο λιανεμπόριο τροφίμων.

-Εκτιμάται ότι το ποσοστό χρήσης πιστωτικών καρτών αυξήθηκε εξαιτίας των ελέγχων κεφαλαίων μεσοσταθμικά από 4,5% σε 19,5%, με αύξηση για τις αλυσίδες σουπερμάρκετ από 7,5% σε 30% και για τα μικρότερα σημεία πώλησης από 1% σε 7,5%.

-Υπολογίζεται ότι αυτή η εξέλιξη οδηγεί σε ετήσια αύξηση τους λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων κατά 70 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,37% των πωλήσεων. Το ποσό αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι οι κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου λειτουργούν με καθαρό περιθώριο κερδοφορίας της τάξης του 1-1,5%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News