default-image

Κρήτη: Περιφέρεια και φορείς κατά των ΒΑΠΕ

Κρήτη
Κρήτη: Περιφέρεια και φορείς κατά των ΒΑΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Όχι" δε λένε μόνο οι τοπικές κοινωνίες στους σχεδιασμούς των πολυεθνικών και του κεντρικού κράτους γύρω από την ανάπτυξη των Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την καταστροφή της Κρήτης. "Όχι" κατηγορηματικά και αδιαπραγμάτευτα λέει και η Περιφέρεια Κρήτης, που μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν λήγει η προθεσμία για τη διαβούλευση, θα καταθέσει την αρνητική της πρόταση προς την κεντρική εξουσία, διεκδικώντας μία άλλης μορφής ανάπτυξη για το νησί μας, που θα σέβεται το περιβάλλον, τον άνθρωπο και τον πολιτισμό!

Η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου λέει στη "Νέα Κρήτη" ότι προσωπικά είναι αισιόδοξη ως προς την κατεύθυνση της ανατροπής των σχεδιασμών των ΒΑΠΕ για την Κρήτη. Μια αισιοδοξία που προκύπτει, όπως λέει, από τη στάση όλο και περισσότερων φορέων που εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες. «Αυτά τα σχέδια δεν πρόκειται να περάσουν για την Κρήτη. Και όσο όλοι είμαστε ενωμένοι, έχοντας κοινή στάση άρνησης, κανείς δεν μπορεί να μας τα επιβάλει», σύμφωνα με τη Θεανώ Βρέντζου.

«Λέμε "όχι"»

«15 Σεπτεμβρίου λήγει η διαβούλευση. Καταθέτουμε τις προτάσεις μας όλοι», λέει η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου. «Κι εγώ ως Αγροτική Ανάπτυξη θα καταθέσω πρόταση. Αλλά έχουν καταθέσει και αρκετοί φορείς, όπως ο Σύνδεσμος Προστασίας των Αστερουσίων, αλλά και πολλοί άλλοι φορείς που αντιστέκονται στα σχέδια αυτά. Αλλά, πέρα από τις προτάσεις αυτές, η Περιφέρεια Κρήτης είναι αρνητική έτσι κι αλλιώς. Και θα είναι αρνητική η γνωμοδότησή μας», ξεκαθαρίζει η ίδια.

Γιατί όμως, από την άλλη, το κράτος ζητάει "γνωμοδότηση" από την Περιφέρεια Κρήτης και όχι "απόφαση που θα εφαρμοστεί"; Η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης σχολιάζει τη στάση αυτή, λέγοντας ότι «αυτό δεν είναι απλά αρνητικό. Είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί, όταν οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν. Ποιος μπορεί καλύτερα από μας, καλύτερα από τους πολίτες και καλύτερα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που εκλέγεται από τον κόσμο, να ξέρει ποιο είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για την Κρήτη;», διερωτάται η κ. Βρέντζου και προσθέτει: «Εμείς ξέρουμε πάρα πολύ καλά πώς θέλουμε να προκύψει αυτή η ανάπτυξη».

Καταλήγοντας, ξεκαθαρίζει ότι «η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει τρεις βασικούς πυλώνες. Τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Αν λοιπόν έρθουν εδώ και μας γεμίσουν τον κόσμο με ανεμογεννήτριες, αυτομάτως καταστρέφονται και οι τρεις αυτοί τομείς».

«Ας τελειώνει»

«Ας τελειώνει αυτή η ιστορία. Δεν μπορούμε να συζητάμε για μια τέτοια καταστροφή. Το κράτος δεν μπορεί να επιτρέψει τέτοια πράγματα», λέει κατηγορηματικά, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του φορέα βιώσιμης ανάπτυξης "Φοίνιξ", Δημήτρης Ψαρράς.

«Είμαι καθημερινά σε επαφή με τους ανθρώπους στους ορεινούς όγκους. Κανείς δεν πρόκειται να δεχτεί την εγκατάσταση των ΒΑΠΕ», επισημαίνει. «Αλλά και όλες οι αποφάσεις των φορέων που έχουν παρθεί θεωρούνται γνωμοδοτικές προς το κράτος. Όμως, τέτοιας κλίμακας ΑΠΕ, αλλά και άλλων ειδών επενδύσεις που σχεδιάζονται σε λάθος κλίμακα και μέρος, όταν οι τοπικές κοινωνίες είναι ενωμένες, δεν γίνονται ποτέ. Ας ψηφίσουν όποιο νόμο θέλουν. Ας κάνουν ό,τι θέλουν. Όταν οι ντόπιοι δε θέλουν, όταν δε δώσουν γη, όταν δε συμμετάσχουν και δε συνεργαστούν σε κάποιες πιθανές κινήσεις διαφθοράς και αντισταθούν, δεν μπορούν όλα αυτά να περάσουν».

"Κρανίου τόπος" τα βουνά της Κρήτης

Ο Δημήτρης Ψαρράς κάνει λόγο για μετατροπή των ορεινών όγκων της Κρήτης αλλά και πολλών άλλων περιοχών, μέσα από τις εγκαταστάσεις ΒΑΠΕ, σε "Κρανίου τόπο". «Και ας μην ξεγελιόμαστε από απαντήσεις του στυλ "δε θα γίνουν κι όλα. Απλά αυτές είναι αιτήσεις. Και αιτήσεις μπορεί να κάνει ο καθένας". Αν τους "κάτσει", γιατί εμείς είμαστε παθητικοί, θα τα κάνουν όλα»! Και καταλήγει λέγοντας: «Σχεδιασμό δεν έχουν. Πάνε στα κουτουρού. Αλλά, αν εμείς κοιμόμαστε, θα τα κάνουν αυτά και άλλα τόσα. Αν εμείς κοιμόμαστε, θα μας πουν "εντάξει, εμείς σχεδιάζαμε. Αλλά θα κάνουμε αυτά τα δέκα". Και όπου βρουν πιο παθητική κατάσταση, θα πάνε να τα κάνουν. Είναι πολιτική απόφαση το τι θα γίνει. Δεν είναι βάσει σχεδιασμών».

Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι η πρόταση του Δημήτρη Ψαρρά δεν είναι αρνητική για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά αυτό ισχύει όταν οι ΑΠΕ συνιστούν τη λύση για το ενεργειακό στην περίπτωση εκείνη που είναι μικρής κλίμακας, αποκεντρωμένες και προσαρμοσμένες στο κάθε φυσικό-πολιτισμικό περιβάλλον.

Έτσι ο κάτοικος θα μείωνε την υπερκατανάλωσή του, ώστε να έχει πλεόνασμα ή μικρό υστέρημα ενέργειας και να νιώθει στο σπίτι του σαν ένας μικρός ενεργειακός επιχειρηματίας. Θα είχαμε μικρές εγκαταστάσεις που δε θα επιβάρυναν τις περιοχές με υψηλό δείκτη βιοποικιλότητας, το αγροτουριστικό τοπίο, και η εγκατάστασή τους θα γινόταν από μικρά τοπικά τεχνικά γραφεία και όχι από απρόσωπες πολυεθνικές.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News