Οικονομία

Moody's: "Ένα Grexit θα εκτροχίαζε την Τράπεζα Κύπρου"

«Ένα ενδεχόμενο Grexit θα επηρέαζε σημαντικά τις προσπάθειες εξυγίανσης του ισολογισμού της Τράπεζας Κύπρου» απεύθυνε ο οίκος αξιολόγησης Moody's, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο οίκος Moody's εστιάζει στο ότι «η Τράπεζα Κύπρου μείωσε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κατά 500 εκατ. ευρώ την εξάρτησή της από το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) της ΕΚΤ στα 5,4 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 23% των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας».

«Η μείωση του ELA θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης της τράπεζας και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητά της να συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που συμφώνησε με την ΕΕ το 2013, ενώ προσθέτει πως η μέχρι τώρα πρόοδος επιτρέπει στην τράπεζα να συνεχίσει να εστιάζει στις σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την ποιότητα των περιουσιακών της στοιχείων, περιλαμβανομένων των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκονταν στο 52,7% στα τέλη Ιουνίου».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «αναμένουμε ότι η διαδικασία διόρθωσης του ισολογισμού της Τράπεζας Κύπρου θα είναι μακρόσυρτη λόγω των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων και αναμένουμε ότι υψηλές προβλέψεις θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την τράπεζα για χρόνια».

Η Moody's ταυτόχρονα υπογραμμίζει πως μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αν και δεν αποτελεί βασικό σενάριο, μπορεί να εκτροχιάσει τις προσπάθειες διόρθωσης του ισολογισμού της Τράπεζας Κύπρου, παρόλο που έκθεση της τράπεζας στην Ελλάδα και σε ελληνικές οντότητες τόσο εντός όσο και εκτός ισολογισμού περιορίζεται στο 15,1%.

Σχόλια