Οικονομία

SZ: "Ριζική ανανέωση της ευρωζώνης επιδιώκει η Γαλλία"

«Μια ευρωζώνη στην οποία τα ισχυρά κράτη θα βοηθούν τα πιο αδύναμα και στην οποία θα υπάρχει ένας ισχυρός «ευρω-επίτροπος» επιθυμεί η Γαλλία», σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

«Η κρίση στην ευρωζώνη, οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα έδειξαν ότι η νομισματική ένωση δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με τον ίδιο τρόπο. Η τρέχουσα κατάσταση οδηγεί στην αυτοκαταστροφή οι φυγόκεντρες δυνάμεις είναι πολύ ισχυρές τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακρόν.

«Θέλουμε να είμαστε οι επανιδρυτές της Ευρώπης ή οι νεκροθάφτες της;», διερωτάται ο γάλλος υπουργός Οικονομίας.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας ανέλυσε την πρόταση του Φρανσουά Ολάντ, αναφορικά με τη δημιουργία μιας κοινής οικονομικής κυβέρνησης στην ευρωζώνη, δηλώνοντας πως επιθυμεί να υπάρξει ένας «ευρω-επίτροπος» στις Βρυξέλλες, ο οποίος θα συντονίζει την οικονομική, δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική των 19 χωρών της ευρωζώνης.

«Της ευρωκυβέρνησης θα ηγείται ένας επίτροπος με ευρείες εξουσίες. Δεν θα πρόκειται απλώς για έναν υπουργό αρμόδιο για τα δημοσιονομικά στο εσωτερικό της ευρωζώνης, αλλά για κάποιον που θα προσφέρει πόρους για επενδύσεις ή θα έχει λόγο στην εργασιακή πολιτική των κρατών της ευρωζώνης».

Σύμφωνα με δηλώσεις του, «ο επίτροπος αυτός θα πρέπει να διαθέτει σημαντικά περισσότερα οικονομικά μέσα απ' ότι μέχρι τώρα: «Όσο μεγαλύτερος ο προϋπολογισμός, τόσο πιο αξιόπιστη θα είναι η Ευρώπη».

Επίσης ο Μακρόν κρίνει ότι περισσότερα χρήματα είναι απαραίτητα ώστε να προστατευθούν τα κράτη μέλη από τις οικονομικές αναταράξεις, αλλά και για να προωθηθούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις στις πιο φτωχές χώρες της ευρωζώνης.

Παρόλα αυτά ο Μακρόν παραδέχθηκε ότι η πρότασή του «απαιτεί από τη Γερμανία να σπάσει κάποια ταμπού», καθώς μέχρι τώρα το Βερολίνο απορρίπτει κατηγορηματικά τα σχέδια για μια λεγόμενη ένωση μεταφοράς χρημάτων.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας υπογράμμισε πως «αν τα κράτη μέλη, όπως πριν, δεν είναι έτοιμα να δεχθούν ένα είδος μεταφοράς χρημάτων στο εσωτερικό της ευρωζώνης, μπορούμε να ξεχάσουμε το ευρώ και την ευρωζώνη!».

«Δεν μπορεί να υπάρξει νομισματική ένωση χωρίς την εξίσωση των δημοσιονομικών (των χωρών μελών)! Οι ισχυροί πρέπει να βοηθήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όμως ο Γάλλος υπουργός θεωρεί πως ο νέος αυτός επίτροπος πρέπει να βρίσκεται υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο. «Αυτό θα πρέπει να το αναλάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια νέα επιτροπή η οποία θα αποτελείται από ευρωβουλευτές οι χώρες των οποίων ανήκουν στην ευρωζώνη».

Τέλος, «η ριζική αυτή μεταρρύθμιση να οριστικοποιηθεί με μια ευρωπαϊκή συνθήκη ως το 2019, το αργότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακρόν. «Έπειτα από τις σχετικές προετοιμασίες θα μπορούσαν οι αλλαγές να εφαρμοστούν ήδη από το φθινόπωρο του 2017, μετά τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία».

Σχόλια