Οικονομία

Λαγκάρντ: "Όχι" σε διαγραφή, "ναι" σε αναδιάρθρωση χρέους

Μια μορφή αναδιάρθρωσης, μάλλον, παρά μια καθαρή διαγραφή θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ελλάδα να διαχειριστεί το «μη βιώσιμο» χρέος της: Το παραπάνω δήλωσε σε συνέντευξή της στην ελβετική εφημερίδα Le Temps η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η συζήτηση για διαγραφή του χρέους δεν ήταν ποτέ ανοικτή, δε νομίζω ότι είναι απαραίτητο να την ανοίξουμε αν τα πράγματα πάνε καλά...», δήλωσε ακόμη η Κριστίν Λαγκάρντ απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ιδίως της Γερμανίας, σε ό,τι αφορά τις μορφές αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

«Μιλάμε για επιμήκυνση ωριμάνσεων, μείωση επιτοκίων, εξαιρέσεις για μια ορισμένη χρονική περίοδο. Δε μιλάμε για διαγραφή χρέους», υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Να σημειωθεί ότι στη συνέντευξη δε γίνεται καμία αναφορά στο κατά πόσον το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα, ύψους 86 δισ. ευρώ, που υπεγράφη στις αρχές Αυγούστου, κάτι για το οποίο η κ. Λαγκάρντ έχει πει στο παρελθόν ότι θα αποφασιστεί μέχρι τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, έχει ταχθεί υπέρ μιας μερικής διαγραφής του χρέους, το οποίο θεωρεί μη βιώσιμο στην παρούσα μορφή του.

Οι πιστωτές της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ιδίως η Γερμανία, έχουν αποκλείσει μια διαγραφή του χρέους αλλά είναι πρόθυμες να συζητήσουν άλλες μορφές αναδιάρθρωσης όπως επιμήκυνση των ωριμάνσεων.

Σχόλια