default-image

"Χάνει έδαφος" η Κρήτη στον τουρισμό

Οικονομία
"Χάνει έδαφος" η Κρήτη στον τουρισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβληματισμό γεννά η μέχρι στιγμής τουριστική "ακτινογραφία" του 2015 για την Κρήτη με βάση τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα που οι αφίξεις πανελλαδικά καταγράφουν αύξηση και ο ελληνικός τουρισμός βαδίζει προς νέο ρεκόρ, αυτό των 25 εκατομμυρίων τουριστών, η ναυαρχίδα του τουρισμού Κρήτη εμφανίζεται να χάνει έδαφος...

Σε αντίθεση με τους περισσότερους προορισμούς της υπόλοιπης χώρας, στα αεροδρόμια και στα λιμάνια του νησιού το πρώτο 7μηνο του 2015 καταγράφεται πτώση αφίξεων σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2014. Πτώση που είναι αισθητά μεγάλη σε επίπεδο ακτοπλοϊκών αφίξεων (-10,5%) και μικρή (-1,4%) στις αεροπορικές αφίξεις.

Την υστέρηση αυτή της Κρήτης, σε σχέση με την πανελλαδική αύξηση της τουριστικής κίνησης, έρχονται πάντως να μετριάσουν τα ποιοτικά τουριστικά στοιχεία. Το νησί διατηρεί στο ακέραιο την υψηλή ανταγωνιστικότητα έναντι άλλων προορισμών και παραμένει σε υψηλά επίπεδα από πλευράς παρεχόμενων ξενοδοχειακών και τουριστικών υπηρεσιών... Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο πως το ποσοστό ικανοποίησης για τις τουριστικές υπηρεσίες στην Κρήτη ανέβηκε όταν ξεκίνησαν τα capital controls!

Η παραπάνω εικόνα για την Κρήτη προκύπτει με βάση το τελευταίο στατιστικό δελτίο του ΣΕΤΕ. Δελτίο που εκδόθηκε τον Αύγουστο και αφορά το πρώτο 7μηνο (1η Ιανουαρίου-31η Ιουλίου) του 2015.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, ο ελληνικός τουρισμός επιδεικνύει εξαιρετική, αξιοζήλευτη ανθεκτικότητα απέναντι σε όλες τις αντιξοότητες, όπως το παρατεταμένο ρευστό πολιτικό σκηνικό και η οικονομική αναστάτωση με τα capital controls...

Ο ελληνικός τουρισμός βαδίζει ολοταχώς προς νέο ρεκόρ, με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων να εκτιμά ότι το θετικό πρόσημο των αεροπορικών αφίξεων και οι αυξητικές τάσεις των οδικών αφίξεων διατηρούν την αισιοδοξία του τουριστικού κλάδου για την επίτευξη του συνολικού στόχου  που είχε τεθεί για το 2015. Του στόχου δηλαδή των 25 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων...

Συγκεντρωτικά, σε επίπεδο χώρας, τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το SETE Intelligence και περιλαμβάνονται στο Μηνιαίο Στατιστικό Δελτίο Αυγούστου αποτυπώνουν: Αύξηση αεροπορικών αφίξεων κατά 6,9% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αύξηση της εισερχόμενης οδικής κίνησης κατά 22% στο 7μηνο και μείωση στην ακτοπλοϊκή επιβατική κίνηση από Ιταλία κατά 9% στο πρώτο εξάμηνο.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τη φετινή τουριστική "ακτινογραφία" ανά κατηγορία:

Με βάση τα στοιχεία διεθνών αφίξεων Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015, στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας συνεχίζεται η θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού, με συνολική αύξηση αφίξεων +6,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η Αθήνα, που συνεχίζει την εξαιρετική της πορεία με εντυπωσιακή αύξηση +28% το μήνα Ιούλιο (+26,5% επτάμηνο).

Ταυτόχρονα, διψήφιο ποσοστό αύξησης συνεχίζουν να καταγράφουν τον Ιούλιο του 2015 οι προορισμοί της Μυκόνου με +11% (+10,5% το επτάμηνο), της Σαντορίνης με +10,2% (17,1% το επτάμηνο) και της Σκιάθου με 19,6% (14,3% το επτάμηνο). Θετική επίσης είναι η εικόνα για το Ιόνιο με +3,7% τον Ιούλιο (+3,8% το επτάμηνο) και τους λοιπούς προορισμούς με +11% (+9,3%).

Μικτή εικόνα παρουσιάζει η Πελοπόννησος με -17,1% τον Ιούλιο και +7% στο επτάμηνο. Αντίθετα, πτώση εμφανίζουν στο επτάμηνο τα Δωδεκάνησα με -3,2% (-1,1% τον Ιούλιο) και η Κρήτη με -1,4% (+0,9% τον Ιούλιο).

Αφίξεις στα αεροδρόμια: Πτώση στο Ηράκλειο-άνοδο στα Χανιά

Σε ό,τι αφορά τις δύο βασικές αεροπορικές πύλες εισόδου της Κρήτης, στο αεροδρόμιο Ηρακλείου "Νίκος Καζαντζάκης" το πρώτο 7μηνο του 2015 καταγράφηκε πτώση της τάξης του 2,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Συγκεκριμένα κατέφτασαν 1.379.981 επιβάτες, έναντι 1.410.131 επιβατών που είχαν αφιχθεί στο "Ν. Καζαντζάκης" το πρώτο 7μηνο του 2014. Η πτώση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου είναι εκείνη που δίνει αρνητικό πρόσημο στις αεροπορικές αφίξεις στην Κρήτη, αφού το αεροδρόμιο Χανίων κατέγραψε θετικό πρόσημο. Συγκεκριμένα, το πρώτο 7μηνο του 2015 οι αφίξεις στο "Γ. Δασκαλογιάννης" σημείωσαν αύξηση 0,6% συγκριτικά με το 2014. Οι αφίξεις 7μήνου το 2014 στα Χανιά ήταν 535.407. Οι φετινές αυξήσεις 7μήνου έφτασαν στις 538.443.

Στην εσωτερική ακτοπλοΐα, ουσιαστικά διατηρείται το ίδιο σκηνικό με το 2014. Η πτωτική μεταβολή είναι οριακή (-0,1%), που όμως, σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ΣΕΤΕ, ποιοτικά γίνεται αρνητική αν αφαιρεθεί η επίπτωση της μετακίνησης μεταναστών.

Αξιοσημείωτες ακτοπλοϊκές αυξήσεις καταγράφονται στους υπόλοιπους νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, όπως τα Δωδεκάνησα (+7,8%), οι Κυκλάδες (+3,2%) και το βόρειο Αιγαίο (+49,6%). Αυξήσεις όμως, όπως διευκρινίζεται, που δεν οφείλονται μόνο στην τουριστική κίνηση, αλλά σε μεγάλο βαθμό και στις  μετακινήσεις μεταναστών.

Αντίθετα πάντως με τους περισσότερους νησιωτικούς προορισμούς, η ακτοπλοϊκή κίνηση επιβατών από και προς την Κρήτη στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου του 2015 είναι μειωμένη. Η μείωση μάλιστα είναι αρκετά μεγάλη, αγγίζοντας το -10,5% σε σχέση με το 2014. Η μεγάλη ακτοπλοϊκή καθίζηση έχει σημειωθεί στα Χανιά (-18,7%), ενώ στο λιμάνι του Ηρακλείου η πτώση είναι αρκετά μικρότερη (-5,5%).

Σε αντίθεση με την εσωτερική ακτοπλοΐα, που η κίνηση των επιβατών είναι οριακά μειωμένη, η εισερχόμενη οδική κίνηση από την αρχή του έτους έως 31/07 καταγράφει αύξηση +22% με 6,46 εκατ. αφίξεις. 'Άνω του 70% της συνολικής αύξησης σημειώθηκε στο σταθμό των ευζώνων. Αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ το πρώτο εξάμηνο παρουσιάζεται αύξηση +37%, τον Ιούλιο αντίθετα παρατηρείται μείωση -4%.

Ικανοποίηση πελατών: Υψηλά η Κρήτη με 85,8%

Στα σημαντικά συν της φετινής τουριστικής "ακτινογραφίας" για όλη την χώρα και για την Κρήτη καταγράφεται το γεγονός ότι ο δείκτης ικανοποίησης από τα ελληνικά ξενοδοχεία παραμένει υψηλότερος από αυτόν των ανταγωνιστικών προορισμών. Ειδικότερα, τον Ιούλιο του 2015 ο δείκτης ικανοποίησης πελατών ξενοδοχείων για την Ελλάδα βρίσκεται στο 85,6%. Στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης βρίσκεται η Ήπειρος με ποσοστό 89,6% και αμέσως μετά οι Κυκλάδες με ποσοστό 89%. Ακολουθεί στην τρίτη θέση η Κρήτη με ποσοστό 85,8%.

Για το σύνολο της χώρας, ο δείκτης ικανοποίησης είναι υψηλότερος σε σύγκριση με αυτόν των ανταγωνιστικών προορισμών. Γενικότερα, οι επιμέρους δείκτες όπως η σχέση ποιότητας-τιμής, τοποθεσία, εξυπηρέτηση και φαγητό-ποτό κινούνται στα ίδια επίπεδα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους ανταγωνιστές.

Η Σαντορίνη, η Μύκονος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη, η Χαλκιδική, τα Δωδεκάνησα και το Ιόνιο υπερτερούν έναντι των ανταγωνιστικών τους προορισμών. Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα υστερεί έναντι της Κωνσταντινούπολης και της Βαρκελώνης, ενώ υπερτερεί έναντι της Ρώμης. Η Θεσσαλονίκη έχει δείκτη ποιότητας 80,9% και υστερεί έναντι της Μπολόνιας. Η Κύπρος υπερτερεί έναντι όλων των ανταγωνιστικών προορισμών.

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι το επίπεδο ικανοποίησης των πελατών δεν επηρεάστηκε ούτε κατά την περίοδο που ξεκίνησαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Μάλιστα, στην Κρήτη καταγράφηκε, αντί για μείωση, αύξηση! Συγκεκριμένα, από 84,1%, το ποσοστό ικανοποίησης των πελατών ανέβηκε όταν ξεκίνησαν τα capital controls στο 85,9%!

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News