Οικονομία

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης παιδιών για την ελιά

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της νεολαίας για τις αξίες που αντιπροσωπεύουν η ελιά και το ελαιόλαδο για τις ελαιοπαραγωγικές και καταναλώτριες χώρες οργανώνει ο ΣΕΔΗΚ στην Κρήτη, σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, η εκστρατεία αυτή, η οποία θα διαρκέσει 8 μήνες (από 1-7-15 έως 31-3-16), θα περιλάβει διάφορες δράσεις, η οργάνωση των όποιων άρχισε ήδη μετά από απόφαση του Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ για την αναζήτηση προσφορών για την έκδοση βιβλίων και παραγωγή ψηφιακού υλικού για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού.

Βασικός στόχος της εκστρατείας αυτής, όπως επισημαίνει ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών και των γονέων τους για τη σημαντική περιβαλλοντική και ιστορική άξια της ελιάς και την υγιεινή, γευστική και πολιτιστική άξια του ελαιολάδου.

Ο στόχος αυτός θα επιδιωχθεί με μια σειρά δράσεων που θα περιλαμβάνουν:

(α) Έκδοση δύο βιβλίων που θα απευθύνονται το ένα σε παιδιά Νηπιαγωγείου και Α' Δημοτικού και το άλλο σε παιδιά Δημοτικού.

(β) Παραγωγή ψηφιακού υλικού που θα απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού και θα περιλαμβάνει e-book, CD και διαδικτυακά εκπαιδευτικά παιχνίδια.

(γ). Οργάνωση ειδικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με Δήμους, σχολεία και άλλους φορείς σε διάφορα μέρη της Κρήτης, στα πλαίσια των οποίων θα παρουσιαστούν και θα διανεμηθούν δωρεάν τα βιβλία και το ηλεκτρονικό υλικό μαζί με άλλα δρώμενα στα οποία θα συμμετάσχουν παιδιά και γονείς.

(δ) Έκδοση των βιβλίων και του ηλεκτρονικού υλικού στα Αγγλικά και διάθεσή τους σε παιδιά ξένων τουριστών σε συνεργασία με ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις.

Το βιβλίο για παιδιά Νηπιαγωγείου και Α' Δημοτικού θα προσφέρει στα παιδιά δημιουργική και ψυχαγωγική απασχόληση με απαντήσεις σε ερωτήσεις, χρωματισμό σκίτσων, και διάφορα παιχνίδια κ.λπ. που θα αναφέρονται στην ελιά και το ελαιόλαδο.

Το βιβλίο για παιδιά Δημοτικού θα αναφέρεται:

-Στη διαδρομή της ελιάς στη μυθολογία, την ιστορία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τη θρησκεία και τις παραδόσεις.

-Στις χρήσεις του ελαιολάδου στη λατρεία, τον καλλωπισμό, το φωτισμό, τη θρησκεία, τον αθλητισμό, τη διατροφή κ.λπ.

-Στην ιδιαίτερη, γευστική, υγιεινή και διατροφική αξία του ελαιολάδου και την υπεροχή του από άλλα ζωικά και φυτικά λιπαρά στην πρόληψη ασθενειών, τη διατροφή παιδιών, ηλικιωμένων, αθλητών και άλλων ειδικών κατηγοριών του πληθυσμού.

Οι προδιαγραφές για τη δημιουργία των βιβλίων (συγγραφή, εικονογράφηση, στοιχειοθεσία και μετάφραση), καθώς και οι προδιαγραφές για την εκτύπωση κάθε βιβλίου χωριστά έχουν ήδη αναρτηθεί στη "Διαύγεια" της ιστοσελίδας www.sedik.gr από όπου μπορούν να λάβουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι.

Διευκρινίσεις δίδονται μόνο σε ερωτήματα που υποβάλλονται γραπτά στο info@sedik.gr.

Σχόλια