default-image

Ως τις 29 Φεβρουαρίου 2016 η κυνηγετική περίοδος

Κρήτη
Ως τις 29 Φεβρουαρίου 2016 η κυνηγετική περίοδος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησε από την περασμένη Πέμπτη και συνεχίζεται μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2016 η φετινή κυνηγετική περίοδος. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη της Διεύθυνσης Δασών, ανάλογα με την περίοδο οι κυνηγοί έχουν δικαίωμα να "χτυπούν" συγκεκριμένα είδη και μάλιστα όχι όλα σε απεριόριστο αριθμό.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα πουλιά φάσα, αγριοπερίστερο, καρακάξα, κάργια, κουρούνα και ψαρόνι, το κυνήγι τους επιτρέπεται καθ' όλη τη διάρκεια του φετινού κυνηγετικού έτους και χωρίς περιορισμό στον αριθμό των θηραμάτων. Αντίθετα, κάθε κυνηγός μπορεί να "χτυπήσει" μέχρι 10 σιταρήθρες, μέχρι 12 ορτύκια και μέχρι 12 τρυγόνια. Ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός για τις τσίχλες και τα κοτσύφια είναι 25, αλλά για όλα τα είδη μαζί (τσίχλα, δενδρότσιχλα, κοκκινότσιχλα, γερακότσιχλα και κότσυφας).

Από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου οι κυνηγοί μπορούν να στοχεύουν απεριόριστα: Κιρκίρι, πρασινοκέφαλη, σαρσέλα, χουλιαρόπαπια, κυνηγόπαπια και τσικνόπαπια, ενώ μέχρι 10 κομμάτια μπορούν να κυνηγούν σε νερόκοτα, μπεκατσίνι και καλημάνα.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου στην "γκάμα" των κυνηγών μπαίνουν επιπλέον: Σφυριχτάρι (συνολικά από όλα τα είδη, μέχρι 12 κομμάτια), σουβλόπαπια, φαλαρίδα και ασπρομετωπόχηνα. Από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου οι κυνηγοί μπορούν να βάζουν στο στόχαστρό τους πετροκούναβα χωρίς περιορισμό και μπεκάτσες ως 12 την κάθε φορά.

Λαγός και πέρδικα

Επιπλέον περιορισμοί υπάρχουν για το κυνήγι της πέρδικας και του λαγού. Το κυνήγι του λαγού επιτρέπεται μόνο από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, μόνο κατά τις ημέρες Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή, και μόνο για ένα λαγό ανά κυνηγό. Το κυνήγι της πέρδικας επιτρέπεται μόνο από τις 15 Σεπτεμβρίου ως τις 10 Νοεμβρίου, μόνο κατά τις ημέρες Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή και μόνο για τέσσερις πέρδικες ανά κυνηγό.

Γενικές Απαγορεύσεις: Κυνηγόσκυλα και αγοραπωλησίες

Απαγορεύεται το κυνήγι της μπεκάτσας στο καρτέρι, ενώ τα κυνηγόσκυλα επιτρέπονται μόνο τις ημέρες που γίνεται το κυνήγι του λαγού. Το κυνήγι του πετροκούναβου από15-9-2015 μέχρι και 20-1-2016 (αλλά μόνο Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή) μπορεί να γίνει και με κυνηγόσκυλα, ενώ από 21-1-2016 μέχρι 29-2-2016 πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά χωρίς σκύλο δίωξης.

Απαγορεύεται το κυνήγι όλων των ειδών που δεν αναφέρονται στο δημοσίευμα. Απαγορεύεται επίσης η αγοραπωλησία όλων των θηραμάτων, εκτός εκείνων που προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή το εξωτερικό, εφόσον τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους.

Ειδικές απαγορεύσεις: Καμένες εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές

Επιπλέον το κυνήγι όλων των θηραμάτων, που αναφέρονται παραπάνω, απαγορεύεται στους κατοικημένους χώρους, στις καμένες εκτάσεις, τις ασυγκόμιστες γεωργικές καλλιέργειες, τα ατρύγητα αμπέλια, τους οπωρώνες, τους στύλους ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.λπ. Επίσης στα μόνιμα Καταφύγια Άγριας Ζωής, σε εκτροφεία θηραμάτων, στους πυρήνες των εθνικών δρυμών, στους αρχαιολογικούς χώρους, στους ιστορικούς τόπους και τα μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του υπουργείου Πολιτισμού, σε περιοχές που ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένου χρόνου, καθώς και σε θαλάσσια ζώνη πλάτους 300 μέτρων από τις ακτές και σε ακτίνα 250 μέτρων από την τελευταία κατοικία πόλεως και οικισμών και 150 μέτρα γύρω από μεμονωμένες κατοικίες.

Απαγορεύεται το κυνήγι πτηνών από πάσης φύσεως υπερυψωμένες ή μη εγκαταστάσεις κατασκευασμένες από επεξεργασμένα δομικά υλικά εντός των Ζωνών Ειδικής Προστασίας. Η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίζονται από τις δασικές Αρχές και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού. Προς αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια κυνηγίου του λαγού, της μπεκάτσας και του ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φορούν στον κορμό του σώματός τους φανέλα χρώματος πορτοκαλί φωσφορικού.

Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News