Οικονομία

Δεν ανησυχεί για τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα ο Ρέγκλινγκ

Δεν ανησυχεί για τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι μετά τις εκλογές «ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει πιθανώς πιο σταθερή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και στο κόμμα του από ό,τι έχει σήμερα».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου της Bild εάν οι εκλογές θα επηρεάσουν το πρόγραμμα, ο επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε στα μέτρα που χρειάστηκε να λάβει ήδη η κυβέρνηση πριν την υπογραφή της συμφωνίας και σημείωσε: «Η χώρα έχει δεσμευτεί για τρία χρόνια σκληρών μεταρρυθμίσεων» και, «σε κάθε περίπτωση, ο κανόνας για όλα τα δάνεια που δίνουμε είναι η εκταμίευση των χρημάτων μετά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Ερωτηθείς εάν ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιθανό να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της συμφωνίας, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε: «Δεν το βλέπω να συμβαίνει».  

Ο επικεφαλής του ESM χαρακτήρισε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ως σοβαρό διαπραγματευτικό εταίρο και σημείωσε ότι εκ μέρους της Ελλάδας έχει δεσμευτεί σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. «Αυτός και ο πρωθυπουργός Τσίπρας γνωρίζουν ότι, εάν θέλουν να οδηγήσουν την Ελλάδα έξω από την κρίση, χρειάζονται τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων και χρειάζονται τα χρήματα διάσωσης», τόνισε.

Σε ερώτηση της εφημερίδας Bild εάν θα ήταν δυνατό να αναλάβει ο ESM τη χρηματοδότηση του πακέτου των 86 δισ. ευρώ χωρίς τη συνδρομή του ΔΝΤ, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι θεωρητικά κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό, προσθέτοντας: «Αλλά οι χώρες του ευρώ πιστεύουν ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει ξανά στη χρηματοδότηση αργότερα».

Σχόλια