default-image

Δίνουν ελπίδες για γρήγορες αποζημιώσεις στους αγρότες

Κρήτη
Δίνουν ελπίδες για γρήγορες αποζημιώσεις στους αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για άμεση στελέχωση του ΕΛΓΑ Κρήτης, προκειμένου να γίνουν γρηγορότερα οι εκτιμήσεις στα σταφύλια από τις καταστροφές που υπέστησαν.

«Θα είμαστε ευτυχείς αν καταφέρουμε τέλος του έτους να δώσουμε τις αποζημιώσεις στους αγρότες», τόνισε από το Ηράκλειο ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Αθανάσιος Ζανιάς κατά την πρώτη ημέρα της τριήμερης παραμονής του στο νησί, αντικρίζοντας εικόνες καταστροφής σε αμπελώνες που επισκέφθηκε.

Ήδη από τους 4 γεωπόνους που θα ενισχύσουν τον ΕΛΓΑ, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Ζανιάς, έχουν μετακινηθεί οι τρεις από το κατάστημα Αθήνας και «έχουν αναλάβει δουλειά στο Ηράκλειο από την περασμένη Τρίτη», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος μιλώντας στη "Ν.Κ.". Παράλληλα ανέφερε πως τέσσερις καθηγητές, υπό την καθοδήγηση του διευθυντή του ΕΛΓΑ Κρήτης, ήδη εκπαιδεύονται για εκτιμητικό έργο, επισημαίνοντας ότι δεν είναι κάτι απλό.

Στη σημερινή σύσκεψη, που έχει συγκαλέσει ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στις 12 το μεσημέρι, παρουσία του κ. Ζανιά αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ αναμένεται να ζητήσει ενισχύσεις για την άμεση εξυπηρέτηση των αγροτών.

«Αν μπορεί ο περιφερειάρχης από τις υπηρεσίες που έχει στους νομούς της Κρήτης να διαθέσει γεωπόνους ας ενισχύσει το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στο νησί. Αυτοί οι άνθρωποι θα πληρωθούν από τον ΕΛΓΑ. Αν υπάρχουν διαθέσιμοι, να διατεθούν και αν χρειάζεται ταχύρυθμα να εκπαιδευτούν για να προβούν σε εκτιμήσεις των ζημιών. Αυτό σημαίνει ότι θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για την αποζημίωση», για την οποία εκτιμά ο κ. Ζανιάς ότι δε θα έρθει πριν από το τέλος του χρόνου, ξεκαθαρίζοντας ότι προκαταβολές αποζημιώσεων δεν προβλέπονται να γίνουν.

Σίγουρα πάντως μιλάμε για μεγάλη ζημιά, όπως είπε, ενώ παραδέχθηκε πως οι εικόνες που αντίκρισε χθες ήταν αποκαρδιωτικές. Ωστόσο, επείγει, όπως είπε, να σχηματιστεί πραγματική εικόνα - αν μπορεί να σωθεί ένα μέρος από την παραγωγή ή όχι.

Μόλις πάτησε το πόδι του στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, ο κ. Ζανιάς μαζί με το διευθυντή του ΕΛΓΑ Κρήτης κ. Νίκο Δασκαλάκη, τον τμηματάρχη για τις εκτιμήσεις και υποδιευθυντή του υποκαταστήματος στο νησί κ. Χαλκιαδάκη και φυσικά τον πρόεδρο των αμπελουργών Κρήτης κ. Πρίαμο Ιερωνυμάκη ξεναγήθηκε σε αμπελώνες του Ηρακλείου, που έχουν υποστεί βαρύ πλήγμα. Από το Σκαλάνι, τις Αρχάνες, το δήμο Καζαντζάκη, τα Αστερούσια μέχρι και τον Κόφινα.

Ο κ. Ζανιάς κατέστησε σαφές πως όλοι οι αγρότες γνωρίζουν πότε θα πάρουν τις αποζημιώσεις. Επίσης, «γνωρίζουν πως η εκτιμητική διαδικασία και ο έλεγχος δε γίνεται με θαύματα και ξαφνικά. Θα χρειαστεί να περάσουν περίπου δύο μήνες, όπως υπολογίζουμε, για την αποτύπωση των ζημιών. Ακόμη οι αγρότες γνωρίζουν ότι μέσα από την καταστροφή δεν υπάρχει κέρδος γι' αυτούς. Ο ΕΛΓΑ έρχεται σαν τελευταίο κυριολεκτικά αποκούμπι να ενισχύσει το εισόδημά τους».

Επισήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα προσωπικού στο νησί μας γιατί κανένας από τις διαδικασίες πρόσληψης των 8μηνιτών γεωπόνων δε δέχεται να κατέβει στην Κρήτη με πολύ χαμηλούς μισθούς, ενώ διευκρίνισε πως «δεν μπορούμε να προσλάβουμε προσωπικό εκτός από διαδικασίες ΑΣΕΠ. Δεν μπορούμε να προσλάβουμε προσωπικό με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Δεν είμαστε ιδιωτική επιχείρηση. Είμαστε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Δεν μπορώ να προσλάβω ξαφνικά 40 άτομα γεωπόνους, που χρειάζεται εδώ ο διευθυντής, για να τους διαθέσω. Πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες».

Σημειώνεται πως ο ΕΛΓΑ Κρήτης είχε ζητήσει από τις πρώτες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις του Αυγούστου, που έγιναν στις 7 του μήνα, 20 εκτιμητές. Αυτήν τη στιγμή το ελάχιστο υπάρχον προσωπικό του ΕΛΓΑ Κρήτης έχει διατεθεί στο εκτιμητικό έργο.

Σημειώνεται δε πως δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τους ελέγχους στις αιτήσεις του Σεπτεμβρίου του 2014 για τον περονόσπορο του 2011. Αν και πρόκειται για κρατικές ενισχύσεις και τις χειρίζεται ο ΕΛΓΑ, ξεκίνησαν οι πρώτες πληρωμές τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο, από τις 11.000 αιτήσεις στην Κρήτη καταχωρίσθηκαν μέχρι στιγμής οι 7.000 και απομένει ένα περίπου 40% να ελεγχθεί.

Αυτό σημαίνει πως οι αγρότες σε διάφορες περιοχές όπως στην Αυγενική, στο Βενεράτο, στις Δαφνές και στο Αρκαλοχώρι - που δεν ελέγχθηκαν ακόμη οι αιτήσεις τους και δίχως να βάζουμε ό,τι ενστάσεις έχουν προκύψει μέχρι σήμερα - δε θα πληρωθούν, όπως κατέστη σαφές χθες, πριν από το τέλος του 2015.

Μένουν επίσης πίσω και άλλες αποζημιώσεις, περυσινές, για καταστροφές αμπελώνων, που όπως είπε ο κ. Ζανιάς, μιλώντας στη "Ν.Κ.", θα δοθούν μαζί με τις φετινές αποζημιώσεις.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News