default-image

Κινδυνεύουμε να χάσουμε ακόμα και 3,1 δις από ΕΣΠΑ

Κρήτη
Κινδυνεύουμε να χάσουμε ακόμα και 3,1 δις από ΕΣΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρα ως πέρα ορατός - όπως άλλωστε παραδέχεται επισήμως και η κυβέρνηση - είναι πλέον ο κίνδυνος απώλειας έργων και πόρων του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Απώλεια που μπορεί να φτάσει ακόμα και στα επίπεδα των 3,1 δισ. ευρώ!

Το οδυνηρό σενάριο της απώλειας σημαντικών κοινοτικών κονδυλίων για τη χώρα μας παίρνει δυστυχώς σάρκα και οστά μετά το "όχι" που εισέπραξε η Ελλάδα σε μια ύστατη κίνηση της τελευταίας στιγμής.

Η χώρα μας, σε μια επιλογή που αποτελούσε και κεντρική πολιτική απόφαση αλλά και αυτοδιοικητική επιθυμία όπως την είχε εκφράσει και η πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης, είχε ζητήσει από την Κομισιόν παράταση του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Το νυν κοινοτικό πρόγραμμα στήριξης θυμίζουμε ότι εκπνέει οριστικά στις 31 Δεκεμβρίου, γεγονός που σημαίνει πως όποιο έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ή δεν έχει ξεκινήσει απεντάσσεται και η μόνο προοπτική πια είναι να περάσει ως έργο-γέφυρα στο επόμενο ΕΣΠΑ. Το λεγόμενο ΣΕΣ 2014-2020.

Για να μην προκύψει μαζική εμπλοκή και χαθούν χρήματα αλλά και έργα που οι τοπικές κοινωνίες περιμένουν με αγωνία, η ελληνική πλευρά είχε κάνει μια ύστατη προσπάθεια μήπως και δινόταν παράταση στο τρέχον ΕΣΠΑ 2007-2013.

Όμως, όπως αναμενόταν, δυστυχώς, το αίτημα απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα δυσάρεστα μαντάτα επιβεβαίωσε επισήμως το ίδιο το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας, το οποίο παραδέχεται ότι είναι πιθανόν να χαθούν πόροι από το πρόγραμμα, ενώ αποκαλύπτει ότι έργα ύψους 1,4 δισ. ευρώ απεντάσσονται από το παλιό και ίσως ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ. Προτείνεται, λοιπόν, δεκάδες έργα να περάσουν ως "γέφυρες" στο νέο πρόγραμμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, «η δημοσιονομική στενότητα και η έλλειψη ρευστότητας έχουν επηρεάσει αρνητικά την υλοποίηση των έργων που είναι ενταγμένα στα επιχειρησιακά προγράμματα της περιόδου 2007-2013, η οποία λήγει επισήμως στις 31 Δεκεμβρίου 2015».

«Η κρίση ρευστότητας και κάθε εξωτερικός παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ δεν είναι η μόνη ούτε η πιο σημαντική αιτία μιας αρνητικής υλοποίησης. Ο αναποτελεσματικός προγραμματισμός των προηγούμενων χρόνων, η μεγάλη υπερδέσμευση αλλά και η συνεχής αποδυνάμωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών πολιτικών της προηγούμενης κατάστασης, συνέβαλαν καθοριστικά στην τρωτότητα του ΕΣΠΑ και αποτελούν την κύρια αιτία των σημαντικών καθυστερήσεων», αναφέρει το έγγραφο που υπογράφεται από το γενικό γραμματέα ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων κ. Αλέξανδρο Χαρίτση.

Οι επιπτώσεις

Όπως σημειώνεται, το υπουργείο έχει προχωρήσει σε ενέργειες για τη μείωση αυτών των επιπτώσεων, προκειμένου να μη χαθούν χρήματα ή να επιβαρυνθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ «προχωρεί σε συνεργασία με τις διαχειριστικές Αρχές των προγραμμάτων στην κατά προτεραιότητα πληρωμή έργων από τον κεντρικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, έργων που προσφέρουν άμεσα στην αποτελεσματική υλοποίηση των προγραμμάτων, στην αύξηση της απορρόφησης και στην εισροή πόρων», σημειώνει.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, αυτά τα μέτρα «ενδέχεται να μην αποδειχθούν αρκετά για την αποφυγή απώλειας πόρων από μη απορρόφηση σε κάποια επιχειρησιακά προγράμματα του 100% της κοινοτικής συνδρομής». Μάλιστα, αποκαλύπτεται ότι η Ελλάδα «έχει ήδη λάβει αρνητική απάντηση από πλευράς της Ε.Ε. στο αίτημα μικρής παράτασης» του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Ο γ.γ. ΕΣΠΑ σημειώνει ότι έχει συνταχθεί ενδεικτικός κατάλογος 359 έργων προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ «προς μεταφορά», τα οποία απεντάσσονται από το παλιό ΕΣΠΑ «για διαχειριστικούς λόγους και δύνανται να μεταφερθούν στη νέα προγραμματική περίοδο, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τους κανόνες επιλεξιμότητας».

Παράλληλα έχει συνταχθεί και άλλος κατάλογος 313 έργων τα οποία προτείνεται να χρηματοδοτηθούν ως έργα-γέφυρες του νέου ΕΣΠΑ. Ο τελικός προϋπολογισμός τους για το ΕΣΠΑ 2007-2013 ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ, ενώ ο τελικός προϋπολογισμός τους για το νέο ΕΣΠΑ εκτιμάται ότι φτάνει τα 3,1 δισ. ευρώ.

Αυγενάκης: «Ευγενική απραξία»

Η ψυχρολουσία από την απόρριψη του αιτήματος παράτασης του τρέχοντος ΕΣΠΑ και ο πολύ ορατός κίνδυνος απώλειας πόρων ύψους μέχρι και 3 δισ. ευρώ πυροδότησαν την έντονη, καυστική αντίδραση της Ν.Δ. διά του καθ' ύλην αρμόδιου Λευτέρη Αυγενάκη.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Υποδομών της Ν.Δ. κάνει λόγο για «ευγενική απραξία» της κυβέρνησης και προσωπικά του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Σταθάκη, ενώ ζήτησε αναλυτική λίστα με τα έργα που απεντάσσονται από το ΕΣΠΑ.

«Η "ευγενική απραξία" του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Σταθάκη συνεχίζεται και κοστίζει πολύ ακριβά! Σύμφωνα με δική του έγγραφη απάντηση, 359 έργα προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ απεντάσσονται από το παλιό ΕΣΠΑ "για διαχειριστικούς λόγους και δύνανται να μεταφερθούν στη νέα προγραμματική περίοδο, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τους κανόνες επιλεξιμότητας". Παράλληλα, άλλα 313 έργα προτείνεται να χρηματοδοτηθούν ως έργα-γέφυρες του νέου ΕΣΠΑ. Ο τελικός προϋπολογισμός τους για το νέο ΕΣΠΑ εκτιμάται ότι φτάνει τα 3,1 δισ. ευρώ», αναφέρει.

«Όπως μας ενημερώνει και εγγράφως, "η δημοσιονομική στενότητα και η έλλειψη ρευστότητας έχουν επηρεάσει αρνητικά την υλοποίηση των έργων που είναι ενταγμένα στα επιχειρησιακά προγράμματα της περιόδου 2007-2013, η οποία λήγει επισήμως στις 31 Δεκεμβρίου 2015"», αναφέρει δηκτικά ο Λευτέρης Αυγενάκης και καταλήγει: «Εδώ και τρεις μήνες ενημερώνουμε τον κ. υπουργό για τους κινδύνους που υπάρχουν στα έργα κι εκείνος μας αποκαλεί "κινδυνολόγους". Εάν εμείς είμαστε κινδυνολόγοι, τότε η πρώτη φορά Αριστερά χαρακτηρίζεται από επικίνδυνη άγνοια και δικαίως παίρνει το παράσημο της ευγενικής απραξίας».

ΤΡΙΠΛΟ ΤΟ ΠΟΔΑΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Στο μεταξύ, ανοίγει επισήμως το επόμενο ΕΣΠΑ

Μπορεί από το τρέχον ΕΣΠΑ να απεντάσσονται έργα και να αναμένεται μάχη γύρω από το ποια έργα θα περάσουν ως έργα-γέφυρα στο νέο πρόγραμμα και ποια θα παραπεμφθούν στις καλένδες, όμως ανοίγει επισήμως πλέον το επόμενο ΕΣΠΑ. Από εδώ και πέρα, το προσεχές 4μηνο, θα ανοίξουν οι προσκλήσεις για τις εντάξεις έργων και ήδη στην Περιφέρεια Κρήτης ετοιμάζονται να κάνουν ποδαρικό. Και μάλιστα τριπλό!

Ειδικότερα, με τρεις αποφάσεις του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη ξεκίνησε η ενεργοποίηση του Ε.Π. "Κρήτη 2014-2020", με την έκδοση τριών προσκλήσεων συνολικού προϋπολογισμού 9.061.551,00 ευρώ, που αφορούν σε δράσεις που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)

Αναλυτικά οι προσκλήσεις αυτές αφορούν:

- Στην παροχή σε ωφελούμενα άτομα (γυναίκες και άνδρες που έχουν την επιμέλεια ανηλίκων) θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων και παιδιών, για το έτος 2015-2016, σε δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) στην περιφέρεια Κρήτης, με προϋπολογισμό 7.051.665,00 ευρώ.

- Στην παροχή σε ωφελούμενα άτομα (γυναίκες και άνδρες που έχουν την επιμέλεια ανηλίκων) θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων και παιδιών (ΜΕΑ), για το έτος 2015-2016, σε δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και ατόμων ΜΕΑ (ΚΔΑΠ ΜΕΑ) στην περιφέρεια Κρήτης, με προϋπολογισμό 121.761,00 ευρώ.

- Στην παροχή εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης σε μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κρήτης για το σχολικό έτος 2015-2016, με προϋπολογισμό 1.888.125,00 ευρώ.

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News