default-image

Η ΕΚΤ μειώνει τον ELA μετά από ελληνικό αίτημα

Οικονομία
Η ΕΚΤ μειώνει τον ELA μετά από ελληνικό αίτημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη μείωση του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες στα 89,7 δισ. ευρώ αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε την απόφαση αυτή έπειτα από εισήγηση των ελληνικών Αρχών, κάτι που το πρακτορείο χαρακτηρίζει ως «θετικό σημάδι» για τις ελληνικές τράπεζες.

«Το όριο χρήσης του ELA μειώθηκε, σε ευθυγράμμιση με σχετικό αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας», διευκρινίζει το Reuters.

Επικαλούμενο πηγή της Ε.Ε., η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, το πρακτορείο ειδήσεων τονίζει ακόμη πως οι συνθήκες ρευστότητας έχουν βελτιωθεί για ελληνικές τράπεζες, οι οποίες τους προηγούμενους μήνες επλήγησαν από τις μεγάλες εκροές καταθέσεων.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θετικό νέο που δείχνει ότι το τραπεζικό σύστημα αρχίζει να σταθεροποιείται - μετά και τη συμφωνία με τους θεσμούς και την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση - ενώ υπάρχει, έστω και αργή, επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά μετά από μήνες που ο ELA μειώνεται, κάτι που σημαίνει ότι θα μειωθεί και η επιβάρυνση για την Ελλάδα αφού η δανειοδότηση από τον έκτακτο μηχανισμό κοστίζει ακριβά.

Υπενθυμίζεται ότι το πλαφόν του ELA είχε αυξηθεί τελευταία φορά στις 22 Ιουλίου κατά 900 εκατ. ευρώ, στα 91 δισ. ευρώ περίπου. Έκτοτε το όριο είχε μείνει αμετάβλητο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News