default-image

Φραγκόσυκο: Λίγα δίνουμε, πολλά παίρνουμε

Οικονομία
Φραγκόσυκο: Λίγα δίνουμε, πολλά παίρνουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φραγκόσυκα γνωστά και με το όνομα "καπλόσυκα", όπως θα τα συναντήσει κανείς στο νησί της Κρήτης. Η καλλιέργειά τους ήρθε από το Μεξικό και διαδόθηκε ταχύτατα κυρίως σε μεσογειακές χώρες, μιας και για αναπτυχθούν χρειάζονται αρκετά ξηρό και ζεστό κλίμα. Γι' αυτό το λόγο κιόλας, το συγκεκριμένο φρούτο θα το συναντήσει κανείς στην Κρήτη. Εξαιρετικά νόστιμα φρούτα που τα απολαμβάνουμε συνήθως το καλοκαίρι.

Τα φραγκόσυκα για την Κρήτη δεν είναι ξένα. Παλαιότερα αποτελούσαν το βασικό συστατικό διατροφής των Κρητικών. Καταναλώνονταν ωμά την περίοδο του καλοκαιριού, αλλά και σε μορφή μαρμελάδας τις άλλες εποχές, ενώ υπάρχει και η "ντόπια" ποικιλία, η οποία είναι γνωστή στην αγορά ως το κρητικό φραγκόσυκο, αυτό με τα αγκάθια.

Τα φραγκόσυκα ήταν το αγαπημένο φρούτο των παππούδων μας, που περίμεναν με ανυπομονησία το καλοκαίρι για να το γευτούν. Η συλλογή και το καθάρισμά τους γίνονταν με μεγάλη προσοχή και επιδεξιότητα, αφού τα αγκάθια που καλύπτουν τον καρπό προκαλούν μεγάλο πόνο στους άτυχους που θα έρθουν σε επαφή μαζί τους. Η καλλιέργειά τους είναι αρκετά αποδοτική και οικονομική για τους Κρητικούς παραγωγούς, καθώς το φραγκόσυκο υπόσχεται υψηλά έσοδα, χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Είναι καλλιέργεια που μπορεί να αξιοποιήσει φτωχά εδάφη, και η εκμετάλλευσή της να προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Εκτός τα οικονομικά οφέλη όμως που προσφέρουν τα φραγκόσυκα στους Κρητικούς, υπάρχουν και τα διατροφικά οφέλη τα οποία δεν είναι λίγα. Οι ντόπιοι θεωρούν το συγκεκριμένο φρούτο σαν ένα παραδοσιακό γιατρικό για την υγεία τους. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, ενώ αντίθετα πολύ χαμηλό σε ποσότητα λιπαρών. Είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, καθώς και σημαντική πηγή ασβεστίου και καλίου. Σύμφωνα με μελέτες, η επίδραση τους είναι αρκετά μεγάλη στη βοήθεια ενάντια στο σακχαρώδη διαβήτη.

Ως "χρυσό" φρούτο λοιπόν, θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς για το νησί της Κρήτης, αφού η προσφορά του είναι σπουδαία όχι μόνο για την οικονομία του νησιού, αλλά και για τις ευεργετικές του ικανότητες στην υγεία.

Μαρία Σφακιανάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News