default-image

Λύσεις και αποζημιώσεις το ταχύτερο ζητούν οι αμπελουργοί

Κρήτη
Λύσεις και αποζημιώσεις το ταχύτερο ζητούν οι αμπελουργοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγώνας δρόμου σήμερα προκειμένου να σωθούν οι παραγωγοί αμπελώνων. Απαιτείται άμεση προκαταβολή από τα χρήματα που έχουν προπληρώσει στον ΕΛΓΑ για την ασφάλεια του προϊόντος.

Ούτε κρασί, ούτε ρακή, πόσω μάλλον σταφίδα... δε θα βγάλει η Κρήτη φέτος, μιας και οι προχθεσινές καταιγίδες αποτελείωσαν το σταφύλι και μάλιστα στο παρά πέντε! Ένα προϊόν που ήδη είχε λαβωθεί από προηγούμενες πρόσφατες βροχοπτώσεις και είχε μεγάλο του μέρος καταστραφεί από την ευδεμίδα και τον περονόσπορο.

Συνάντηση για την καταγραφή ζημιών στα αμπέλια από τον ΕΛΓΑ

Σήμερα στις 9 το πρωί συναντήθηκαν στην Περιφέρεια ο πρόεδρος των αμπελουργών Κρήτης και το λοιπό Διοικητικό Συμβούλιο με τον περιφερειακό διευθυντή του ΕΛΓΑ Κρήτης και τους ελάχιστους επόπτες.

Κατά τη συνάντηση, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση της κεντρικής διοίκησης του ΕΛΓΑ και την αποστολή αντιπροσωπίας στην Κρήτη για να δει επιτόπου το μέγεθος των μεγάλων καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία - έντονες βροχοπτώσεις - στις αμπελοκαλλιέργειες.

Με αφορμή τις καταστροφές και το συντονισμό των ενεργειών για την άμεση καταγραφή των ζημιών ο περιφερειάρχης είχε σήμερα συνάντηση στην Περιφέρεια με τη διοίκηση της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης παρουσία του διευθυντή του ΕΛΓΑ Κρήτης Νίκου Δασκαλάκη και με τη συμμετοχή των βουλευτών Σωκράτη Βαρδάκη, Βασίλη Κεγκέρογλου, Λευτέρη Αυγενάκη, του πρώην βουλευτή Μάξιμου Σενετάκη και του εκπροσώπου του Δήμου Ηρακλείου, αντιδημάρχου Πέτρου Ινιωτάκη.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Γερωνυμάκης και τα μέλη της διοίκησης χαρακτήρισαν πρωτοφανείς και ολοκληρωτικές σε πολλές περιπτώσεις τις καταστροφές, ενώ επισήμαναν την αναγκαιότητα για άμεση καταγραφή των ζημιών και της παρουσίας στην Κρήτη του προέδρου του ΕΛΓΑ.

Ο περιφερειάρχης, οι παριστάμενοι βουλευτές και ο εκπρόσωπος της Αυτοδιοίκησης εξέφρασαν την αλληλεγγύη και στήριξή τους στους πληγέντες αγρότες τονίζοντας ταυτόχρονα τη θέλησή τους να συνεργαστούν από κοινού για την ενεργοποίηση του ΕΛΓΑ και των αρμόδιων υπηρεσιών για την άμεση καταγραφή των ζημιών, με στόχο την αποζημίωση των παραγωγών.

«Συναντηθήκαμε για το συντονισμό των ενεργειών από όλους τους φορείς για τη μεγάλη ζημιά που έχουν πάθει οι αμπελουργοί μας από τις τελευταίες βροχοπτώσεις. Όλοι μαζί ενώνουμε τις δυνάμεις και ζητούμε από τον ΕΛΓΑ να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι «έχουμε επικοινωνήσει με το Διοικητικό Συμβούλιο και πιστεύω ότι θα έρθει η αντιπροσωπία από τον ΕΛΓΑ στην Κρήτη για να δει επιτόπου τις ζημιές, να γίνει άμεσα η καταγραφή και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί μας που όλο το χρόνο δουλεύουν και την τελευταία στιγμή χάνουν τον κόπο μιας χρόνιας».

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_ea97rtz2/

«Φόβοι για ολοκληρωτική καταστροφή»

«Φοβόμαστε για ολοκληρωτική καταστροφή. Ήδη ξεκίνησαν να σκάνε οι ρώγες», ανέφερε χθες μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος των αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. Όπως μας είπε, σταμάτησαν οι εξαγωγές για τα επιτραπέζια. Αυτήν τη στιγμή μπορούν να κόψουν μόνο οι παραγωγοί από τα σκεπαστά, που σημειωτέον είναι πάρα πολύ λίγα, και στην πορεία «δεν ξέρουμε ποια θα είναι η εξέλιξή τους», τόνισε, διότι έχει να κάνει και με τα καιρικά φαινόμενα των επόμενων ημερών και αν υπάρχει υγρασία στην ατμόσφαιρα το βράδυ. Τα σκεπαστά μπορούν να προφυλαχθούν από μικρές βροχές ή υγρασίες της νύχτας, όταν όμως υπάρχουν έντονες καταιγίδες σαν τις προχθεσινές και βρέχεται τόσο πολύ το χώμα, τότε τα πράγματα διαφέρουν.

Αν γίνονταν μετά από 15 ημέρες οι έντονες βροχοπτώσεις, θα υπήρχε πρόβλημα, αλλά όχι τόσο μεγάλο. «Κι αυτό γιατί θα είχε ήδη κοπεί το μεγαλύτερο μέρος της εξαγωγής επιτραπέζιων σταφυλιών. Θα ήταν ώριμα όλα τα σταφύλια που ήταν για οινοποίηση. Μέχρι σήμερα τα σταφύλια δεν ήταν ώριμα. Δεν έχουν τα απαιτούμενα σάκχαρα για να είναι ώριμα», εξήγησε.

Για παράδειγμα, μπορεί σε ένα νέο αμπελώνα, που κόβει μάλιστα ο παραγωγός πρώτη φορά και δεν έχει πολλή παραγωγή, να έχει το σταφύλι 13 βαθμούς, όμως στους αμπελώνες που βρίσκονται στη... φουλ παραγωγή οι βαθμοί δεν υπερβαίνουν τους δέκα. Αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή είναι να περιμένουν όλοι παραγωγοί μέχρι να ανοίξουν τα οινοποιεία τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, που είναι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που ανοίγουν κάθε χρόνο.

Τα σάκχαρα που έχουν πάρει, ωστόσο, είναι αρκετά για να τους δημιουργήσουν το σάπισμα. Ένα σάπισμα βέβαια που ήδη έχει ξεκινήσει σε πολλούς κυρίως σταφιδαμπελώνες και επιτραπέζια από προηγούμενες πρόσφατες βροχοπτώσεις. Εξάλλου, ο περονόσπορος και η ευδεμίδα ήταν οι πρώτοι καταστροφείς της φετινής παραγωγής.

Προχθές πάντως κάποιοι παραγωγοί, πανικόβλητοι μη χάσουν έστω και τα ελάχιστα ώριμα (13 βαθμούς) σταφύλια, άρχισαν να τρυγούν στην περιοχή του Μαλεβιζίου. Οι εικόνες που αντίκρισαν όμως ήταν αποκαρδιωτικές. Ο βιος μιας ολόκληρης χρονιάς, με ένα σωρό ψεκασμούς κι εργατικά, όπως διαπίστωναν, είχε χαθεί. Τα περισσότερα σταφύλια είχαν ήδη σαπίσει. Στα υπόλοιπα, που έδειχναν ότι θα άντεχαν, ξεκίνησαν να σκάνε οι ρώγες!

Για σταφίδα δε σκέφτεται κανείς παραγωγός, όπως λέει ο κ. Ιερωνυμάκης, διότι η γη έχει βραχεί. Είναι πάρα πολύ δύσκολο εξαιτίας και της υγρασίας και στην ατμόσφαιρα. Όλοι ελπίζουν στην αποζημίωση από το ταμείο που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ως ιδιωτική ασφάλεια και δεν είναι άλλο από τον ΕΛΓΑ.

Από την αρχή του χρόνου ο κάθε παραγωγός υποχρεωτικά προπληρώνει για την ασφάλεια του σταφυλιού. Υπενθυμίζουμε πως για το επιτραπέζιο σταφύλι Α' ποιότητας προπληρώνει ο παραγωγός 80 ευρώ στο στρέμμα.

Αξίζει να τονιστεί πως υπάρχει θέμα με το προσωπικό του ΕΛΓΑ Κρήτης, διότι, ενώ προκηρύσσονται μέσω ΑΣΕΠ πάρα πολλές θέσεις στο νησί μας, ουδείς επόπτης έρχεται να τις καλύψει εξαιτίας των δίμηνων με τρίμηνων συμβάσεων των 700 ευρώ. Οι λιγοστοί δίδουν ήδη έναν αγώνα τεράστιο και τώρα με τις τεράστιες ζημιές που έγιναν θα υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα. Μάλιστα απαιτείται, όπως είπε ο κ. Ιερωνυμάκης, να γίνει ειδικός σχεδιασμός.

Παράλληλα, έλεγε χθες ο ίδιος, «θα ζητήσουμε να έρθουν άτομα και να υπάρξει από τον ΕΛΓΑ μια προκαταβολή στους παραγωγούς, οι οποίοι μένουν με σταφύλια απούλητα και εργάτες απλήρωτους. Δεν έχουν αυτήν τη στιγμή χρήματα να πληρώσουν. Οι επαγγελματίες αγρότες αυτήν τη στιγμή δεν παίρνουν μισθό. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Από την άλλη, το 50% της γης είναι εγκαταλελειμμένο. Δεν αφήνει περιθώρια κέρδους κι έχει παρατήσει τις καλλιέργειες. Έχουν μείνει πάρα πολύ λίγοι αυτοί που καλλιεργούν. Δε θα πρέπει να απογοητευτούν για να μην εγκαταλείψουν και αυτοί τη γη τους. Χρειάζονται κίνητρα, λοιπόν, για να παραχθεί προϊόν».

Το αγροτικό είναι εθνικό θέμα, όπως έχει επαναλάβει πολλές φορές ο κ. Ιερωνυμάκης. Μάλιστα, με στόχο «να κατανοήσουμε όλοι ότι οι λίγοι που παράγουν δεν πρέπει να απογοητευτούν αυτήν τη φορά», θα επικοινωνήσει, πέρα από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον περιφερειάρχη Κρήτης και με τους αρμόδιους υπουργούς Γεωργικής Ανάπτυξης. Ακόμη, ζητά από τον Εμπορικό Σύλλογο να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο, όπως ζητά και τη στήριξη όλων των θεσμικών οργάνων του τόπου, διότι το θέμα αφορά όλους.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News