Οικονομία

Συνεδριάζει το Eurogroup με... αισιοδοξία

Καθώς το Eurogroup που είναι αφιερωμένο στην επικύρωση της συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές ξεκίνησε, όλες οι ενδείξεις λένε ότι επίκειται... λευκός καπνός.

Ακόμη και ο συνήθως "δύσκολος" Στάουμπ, ο Φιλανδός ΥΠΟΙΚ που κατά κανόνα τάσσεται υπέρ των γερμανικών θέσεων, δήλωσε μέσω twitter ότι «η ατμόσφαιρα είναι αισιόδοξη στο Eurogroup», προδιαγράφοντας επικύρωση της συμφωνίας.

Πάντως οι δανειστές της Ελλάδας επαίνεσαν τη συνεργασία της κυβέρνησης κατά τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο βοήθειας αξίας 85 δισεκατομμυρίων ευρώ, σήμερα, πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες την ίδια μέρα.

Τη Τρίτη, η Ελλάδα ήρθε σε συμφωνία με τους τέσσερις θεσμούς δανειστών της - την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το ευρωπαϊκό ταμείο βοήθειας - για να βοηθήσει τη χώρα να επιβιώσει, με το τρίτο πρόγραμμα δανεισμού σε πέντε χρόνια.

Σε δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μαζί με την ΕΚΤ, οι τέσσερις θεσμοί αναγνώρισαν «την πολύ καλή συνεργασία των ελληνικών Αρχών κατά την αποστολή επανεξέτασης, η οποία κατέστησε εφικτή αυτή τη συμφωνία μετά από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων».

Στη δήλωσή της, η Κομισιόν είπε ότι το πακέτο βοήθειας θα βοηθήσει την Ελλάδα «να αντιμετωπίσει τις υπόλοιπες ανισορροπίες στην οικονομία για να την επαναφέρουν σε βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης», ενώ «συγχρόνως αντιμετωπίζει με αποφασιστικό τρόπο τις κοινωνικές προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία».

Σχόλια