Οικονομία

Το ψέκασμα "δεν έπιασε" το δάκο στο Σκαλάνι

Ξεπερνά το 60% η ζημιά στον καρπό της ελιάς από το δάκο σε πολλές περιοχές του Σκαλανίου, όπως υποστηρίζει ο αγρότης και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωάννης Λυραράκης. Μάλιστα, σε επιστολή-ενημέρωσή του τόσο προς την αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεανώ Βρέντζου, όσο και προς τον αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης Πέτρο Ινιωτάκη ζητά, μεταξύ άλλων, να πιέσουν περισσότερο για την αύξηση του αριθμού των ψεκασμών.

«Ήδη έχει παρατηρηθεί ζημιά στον καρπό που σε ορισμένες περιοχές φτάνει το 60% και οφείλεται για μια ακόμη φορά στην καθυστέρηση της εκτέλεσης του πρώτου ψεκασμού, αλλά και στην ολιγωρία της Περιφέρειας και του Δήμου να πιέσουν ορισμένες πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης.

Οι παραγωγοί μας είναι σε απόγνωση και ορισμένοι ψεκάζουν τις ελιές τους χωρίς να ξέρουν πότε και με τι εντομοκτόνο, αφού δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από υπεύθυνους γεωπόνους και τεχνικούς, με αποτέλεσμα τη μη ορθολογική χρήση φαρμάκων και την εκμετάλλευση από τις φαρμακευτικές εταιρείες», αναφέρει στην επιστολή-ενημέρωσή του ο κ. Λυραράκης.

Ο ίδιος, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", τονίζει πως σε ορισμένες περιοχές του Σκαλανίου η ζημιά ξεπερνά ακόμη και το 60% και αγγίζει, όπως τον έχουν ενημερώσει συγχωριανοί του, και το 80%. Στα δικά του ελαιόδεντρα η ζημιά αγγίζει το 30 με 40%, γιατί, όπως μας είπε, φρόντισε να τα ψεκάσει πρώιμα.

Ο κ. Λυραράκης αύριο Τετάρτη θα βρεθεί σε Περιφέρεια και Δήμο Ηρακλείου, προκειμένου να πάρει, όπως τονίζει, γραπτές απαντήσεις από τους αρμόδιους εκπροσώπους. Παράλληλα, ζητά να ενημερώσουν τους παγιδοθέτες να είναι πιο σχολαστικοί στη δουλειά τους, να έχουν πλήρη συνεργασία με τον εργολάβο του έργου και ειδικότερα με τον αγροτικό φορέα της περιοχής για την ενημέρωση των παραγωγών. Ακόμη ζητά «οι εργάτες που εκτελούν το έργο να αμείβονται όλοι με μια τιμή και όχι να γίνονται εξαιρέσεις, όπως συμβαίνει στην περιφέρεια Σκαλανίου, όπου η τιμή ανά ελαιόδεντρο είναι 0,023, ενώ στη διπλανή περιφέρεια είναι 0,048».

Η κ. Βρέντζου

Όντως υπάρχει αύξηση των δακοπληθυσμών στην περιοχή του Σκαλανίου παραδέχεται ωστόσο η κ. Βρέντζου, μετά από ενημέρωση με την αρμόδια επόπτη. Όμως, όπως μας λέει, όχι σε τόσο μεγάλο ποσοστό. Η ίδια τονίζει πως φέτος οι καιρικές συνθήκες ευνοούν πάρα πολύ τους δακοπληθυσμούς.

«Είναι κάτι το οποίο το έχουμε πει από την αρχή. Σε όλο το βόρειο άξονα του νομού Ηρακλείου υπάρχει αύξηση των δακοπληθυσμών. Οι δολωματικοί ψεκασμοί γίνονται κανονικά και όπου υπάρχει ένδειξη ψεκάζουν. Όμως φαίνεται να μην είναι αρκετοί. Σίγουρα θα χρειαστεί και τέταρτος ψεκασμός, ενώ ήδη ολοκληρώθηκε ο δεύτερος», αναφέρει η κ. Βρέντζου.

Μάλιστα, υπογραμμίζει πως, αν το υπουργείο δε διαθέσει τα χρήματα που πρέπει, θα υπάρξει πρόβλημα. Σήμερα η ίδια θα βρίσκεται στο υπουργείο και αναμένεται να θέσει εκ νέου για πολλοστή φορά και το ζήτημα αυτό κατά τη συνάντησή της με τους αρμόδιους.

Υπενθυμίζεται πως φέτος οι πιστώσεις της δακοκτονίας είναι μειωμένες κατά 794 χιλιάδες ευρώ στην Περιφερειακή Ενότητα του Ηρακλείου και στα Χανιά κατά 704 χιλιάδες ευρώ.

Βλαχάκη Ιωάννα

Σχόλια