default-image

Κίνα: Σε υποτίμηση του γουάν προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα

Οικονομία
Κίνα: Σε υποτίμηση του γουάν προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα Τρίτη η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε υποτίμηση του γουαν, μετά από μία σειρά αδύναμων οικονομικών στοιχείων, με το κινεζικό νόμισμα να υποχωρεί σε χαμηλά σχεδόν τριών ετών. Το Πεκίνο περιέγραψε την κίνηση ως μία υποτίμηση "εφάπαξ" της τάξης του 2%, στην ημερήσια διακύμανση του κινεζικού νομίσματος.

«Από τη στιγμή που η Κίνα παρουσιάζει μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα, η πραγματική ισοτιμία του γουαν εξακολουθεί να είναι συγκριτικά ισχυρή έναντι άλλων νομισμάτων, γεγονός που οδηγεί σε αποκλίσεις από τις προσδοκίες της αγοράς» ανέφερε η Τράπεζα σε δήλωση της. «Συνεπώς είναι απαραίτητο να βελτιωθεί περαιτέρω η μέση διακύμανση του γουαν ώστε να ανταποκρίνεται  στις ανάγκες της αγοράς», όπως αναφέρει το capital.gr.

Το Πεκίνο παρεμβαίνει στην ισοτιμία καθορίζοντας μία μέση τιμή, βάση της οποίας το γουαν μπορεί να διακυμαίνεται 2% ημερησίως, αλλά τους τελευταίους μήνες η μεταβλητότητα στην ισοτιμία, ήταν πολύ μικρή.

Οι αγορές υποπτεύονταν ότι η Κεντρική Τράπεζα μαζί με άλλα κρατικά πιστωτικά ιδρύματα, στήριζαν το γουαν έναντι πιέσεων που δεχόταν.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έθεσε τη νέα μέση διακύμανση του γουαν στα 6,2298 δολάρια έναντι 6,1162 δολαρίων μέσης τιμής τη Δευτέρα. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη προσαρμογή που έχει γίνει στη μέση τιμή διακύμανσης του γουαν.

Στην αρχή των συναλλαγών σήμερα, η spot τιμή του γουαν υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2012.

Το Σαββατοκύριακο, η Κίνα ανακοίνωσε αιφνιδιαστική πτώση των εξαγωγών τον Ιούλιο ενώ οι τιμές παραγωγού σημείωσαν χαμηλό εξαετίας. Η πολιτική του Πεκίνου για ένα ισχυρό γουαν, έχει αρνητικές επιπτώσεις στους τελικούς παραγωγούς εξαγωγών.

Μία υποτίμηση της τάξης του 2% στο γουαν θεωρείται μεγάλη κίνηση για την Κίνα. Μέχρι σήμερα, το νόμισμα ήταν κλειδωμένο σε ένα υπερβολικά στενό εύρος διακύμανσης από το Μάρτιο, με τις ημερήσιες μεταβολές να διακυμαίνονται μόνο κατά 0,3%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News