default-image

Νέα μέτρα: Οι αγρότες "μειώνουν" μισθούς υπουργών

Κρήτη
Νέα μέτρα: Οι αγρότες "μειώνουν" μισθούς υπουργών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε δυο κινούμενες... βάρκες προσπαθεί να ισορροπήσει η κυβέρνηση, αφού την ίδια ώρα που επιχειρεί να κλείσει τη συμφωνία με το κουαρτέτο των δανειστών μέσα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, που συνεχίζονταν χθες τα ξημερώματα, επιχειρεί παράλληλα να διαχειριστεί κατά το δυνατόν λιγότερα επώδυνα το πολιτικό κόστος της συμφωνίας.  

Στο πλαίσιο ακριβώς αυτό, της πολιτικής-επικοινωνιακής διαχείρισης της συμφωνίας, με το βλέμμα του Μαξίμου στραμμένο φυσικά στους έτοιμους για ξεσηκωμό αγρότες και συνάμα στις πρόωρες εκλογές, που αναμένονται εντός του φθινοπώρου, εντάσσεται η κίνηση για το «ψαλίδι» στο εισόδημα βουλευτών, υπουργών και διοικητών Δημόσιων Οργανισμών.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου κλείδωσε η απόφαση κατάθεσης νομοσχεδίου για τη φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης, καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων των υπουργών, των διοικητών ΔΕΚΟ και των προέδρων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών.

Η λογική της συγκεκριμένης κίνησης που έχει έντονο άρωμα πολιτικής-επικοινωνιακής διαχείρισης μιας «καυτής πατάτας», όπως είναι το 3ο μνημόνιο, είναι προφανής, απλή και διαχρονική.

Ουσιαστικά, τηρουμένων των αναλογιών, η κυβέρνηση θέλει να μιμηθεί την τακτική που ακολούθησε και ο Μέγας Αλέξανδρος σε ένα προχωρημένο στάδιο της εκστρατείας του. Ήταν στην έρημο της Γεδρωσίας, όταν μπροστά σε ένα εξουθενωμένο και διψασμένο εκστρατευτικό σώμα, ο στρατηλάτης άδειασε το βασιλικό παγούρι, λέγοντας τη θρυλική φράση: «Ή όλοι μας θα έχουμε νερό ή κανείς».

Ομοίως, ένα παρόμοιο συμβολικό-επικοινωνιακό μήνυμα... ισότητας επιχειρεί να στείλει και το Μαξίμου, με αποδέκτη πολλά κοινωνικά στρώματα και δη τους ξεσηκωμένους το τελευταίο διάστημα αγρότες...

Το είπε άλλωστε ξεκάθαρα χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

«Όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνει το ζήτημα της κατάργησης των φορολογικών εξαιρέσεων που ισχύουν για τους αγρότες, δεν μπορούμε να κάνουμε τους δήθεν αδιάφορους για τις φορολογικές εξαιρέσεις που ισχύουν για εμάς τους ίδιους...», τόνισε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη σύσκεψη.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το πολιτικό σύστημα οφείλει να ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα» και πως «γι' αυτό πρέπει να κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο που καταργεί το αφορολόγητο των βουλευτών, και εξορθολογίζει τις αποδοχές των υπουργών, των διοικητών Οργανισμών και των προέδρων των ανεξάρτητων Αρχών». Υπογράμμισε ακόμη ότι «είναι μια πολιτική πρωτοβουλία, όχι μόνο με οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά και με συμβολικό περιεχόμενο» και πως «η πρωτοβουλία αυτή δεν επιβάλλεται από την τρέχουσα διαπραγμάτευση, αλλά από την υποχρέωση του πολιτικού συστήματος να μην εξαιρεί τον εαυτό του από τα μέτρα τα οποία λαμβάνει».

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, σχετικά με τη φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης, καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων των υπουργών, των διοικητών ΔΕΚΟ και των προέδρων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

- Φορολόγηση της βουλευτικής μηνιαίας αποζημίωσης και της αποζημίωσης συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, στο σύνολό τους, σύμφωνα με όσα ισχύουν για τη φορολογία φυσικών προσώπων.

Σημειώνεται ότι έως σήμερα η βουλευτική αποζημίωση φορολογείται κατά το 75% του ποσού, ενώ η αποζημίωση συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές είναι αφορολόγητη.

- Μείωση κατά ποσοστό 15% των μηνιαίων αποζημιώσεων υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών, καθώς και των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων.

- Καθορισμός ανώτατου ορίου στις συνολικές αποδοχές των διοικητών και μελών Δ.Σ. των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, σε ποσοστό 80% της αποζημίωσης του μη κοινοβουλευτικού υπουργού.

- Η αποζημίωση προέδρων και μελών Δ.Σ. Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και Ανεξάρτητων Αρχών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις μηνιαίες αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Τέλος, οι κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο αυτό δε σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους θεσμούς, αλλά αποτελεί νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για την οποία είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Προγραμματικές Δηλώσεις.

Όσο πάντως για το δημοσιονομικό όφελος, αυτό θα υπολογιστεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θα ανακοινωθεί, όπως δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Δημήτρης Μάρδας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Συμφωνία στην τελική ευθεία

Κι αν για τη δοκιμαζόμενη και από το εσωτερικό βαθύ ρήγμα κυβέρνηση είναι μείζον, κρίσιμο το πώς θα διαχειριστεί πολιτικά το μεγάλο κόστος της συμφωνίας, ασφαλώς προέχει χρονικά το να κλείσει η ίδια η συμφωνία, που έχει αυτό το μεγάλο πολιτικό κόστος. Τα χρονοδιαγράμματα που έχει χαράξει στο σχεδιασμό του το Μαξίμου είναι γνωστά και ασφυκτικά.

Στόχος είναι η οριστική, συνολική συμφωνία με τους δανειστές, μέσω του περίφημου κουαρτέτου αντιπροσώπων που έχει αγκυροβολήσει εδώ και μέρες στην Αθήνα, να έχει κλείσει ως σήμερα το μεσημέρι. Ώστε το σχετικό νομοσχέδιο της συμφωνίας να έρθει στη Βουλή για να ψηφιστεί έως την Πέμπτη.

Την αμέσως επόμενη ημέρα, την Παρασκευή, να επικυρωθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup και μέχρι τις 18 του μήνα να έχει εγκριθεί το νέο πλέον αυτό μνημόνιο και από τα άλλα εθνικά Κοινοβούλια της Ευρωζώνης. Εφόσον υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα αυτό, στις 19 Αυγούστου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα εκταμιεύσει την πρώτη δόση του νέου προγράμματος προς την Ελλάδα, με την κυβέρνηση να επιδιώκει η δόση αυτή να φτάσει στα 25 δισ. ή περίπου στο 50% του συνολικού δανείου από τον ΕΣΜ.

Αν τηρηθούν τα παραπάνω χρονοδιαγράμματα, η ελληνική πλευρά θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της, που εκκρεμούν στις 20 Αυγούστου, και θα αποφύγει τη χρεωκοπία. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να επιστρατευτούν άλλες λύσεις, όπως μια συμφωνία, βοήθεια-«γέφυρα», που επίσης υπάρχουν εναλλακτικά στο τραπέζι των συζητήσεων. Και κατά πολλούς υποστηρίζεται με θέρμη ως σενάριο από τη γερμανική πλευρά...

Στην κατεύθυνση της πίεσης του χρόνου και της ταχύτητας με την οποία θέλει να κινηθεί το Μαξίμου για κλείσιμο της υπόθεσης της συμφωνίας ως τις 19 Αυγούστου, χθες ήταν σε εξέλιξη ένας ολοήμερος και ολονύχτιος μαραθώνιος συζητήσεων. Μαραθώνιος που είχε ξεκινήσει από το βράδυ της Κυριακής. Διακόπηκε για λίγη ώρα χθες το απόγευμα, όταν και αποχώρησαν από τις συζητήσεις με το κουαρτέτο οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης για να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό και να λάβουν κατευθύνσεις. Και συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Από το Μαξίμου το είχαν άλλωστε ξεκαθαρίσει: «Θα μιλήσουμε όσο χρειαστεί, όσες ώρες, μεσάνυχτα, ξημερώματα, για να κλείσει η συμφωνία μέχρι το πρωί ή το αργότερο το μεσημέρι της Τρίτης»...

Αργά χθες το βράδυ υπήρχε αισιοδοξία στην κυβέρνηση για επίτευξη του στόχου αυτού, αν και παρέμεναν κάποια εκκρεμή ζητήματα.

Κυβέρνηση και κουαρτέτο φέρονταν να έχουν συμφωνήσει σε μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και ύφεση 2,1-2,3% του ΑΕΠ φέτος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, όσον αφορά στις συζητήσεις για τους αγρότες, αυτό που εξετάζεται είναι η αύξηση στο πετρέλαιο να γίνει σε δύο δόσεις, η πρώτη τον Οκτώβριο του 2015 και η δεύτερη τον Οκτώβριο του 2016.

Από εκεί και πέρα, χθες το βράδυ και ενώ συνεχίζονταν οι μεταμεσονύχτιες πλέον διαβουλεύσεις, τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης παρέμεναν:

- Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και το πώς θα λειτουργήσει, καθώς οι δανειστές ζητούν ταχεία ολοκλήρωση των εκκρεμών ιδιωτικοποιήσεων και αναβάθμιση (μετεξέλιξη) του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία νέου Ταμείου και σε χαλαρό χρονοδιάγραμμα για μεγαλύτερη απόδοση από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

- Τα κόκκινα δάνεια. Οι δανειστές υποχώρησαν από την απαίτησή τους να αίρεται υπό προϋποθέσεις η προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη. Η ελληνική πλευρά δέχτηκε, όμως, να μπει ένα πλαφόν στην αξία της προστατευόμενης κατοικίας, πιθανώς στις 300.000 ευρώ.

Οι πιστωτές ζητούν να προβλεφθεί η δυνατότητα πώλησης των προβληματικών δανείων σε ειδικά funds. Ωστόσο, η κυβέρνηση αρνείται αυτή την επιλογή και προτείνει ρύθμιση, «κούρεμα» ή και διαγραφή των δανείων από ειδικό φορέα διαχείρισης, με τις προϋποθέσεις ένταξης στο φορέα να καθορίζονται στην πορεία.

- Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και ειδικά του φυσικού αερίου. Οι δανειστές ζητούν διαχωρισμό των δικτύων (υποδομές) από τους παρόχους, κάτι που βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά.

- Η μετενέργεια. Στο πεδίο των εργασιακών, παρότι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος έχει συμφωνηθεί να συζητηθούν το φθινόπωρο, οι δανειστές επιμένουν το εξάμηνο της μετενέργειας να επανέλθει άμεσα στο τρίμηνο.

Αναφορικά με τα προαπαιτούμενα, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται:

* Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο σε δύο δόσεις: την 1η Οκτωβρίου 2015 και την 1η Οκτωβρίου 2016.

* Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Η κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει τη συζήτηση τον Οκτώβριο.

* Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια, ως αντιστάθμισμα στη μείωση του ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας από το 23% στο 13%.

* Η μετενέργεια, δηλαδή η παράταση ισχύος των συλλογικών συμβάσεων μετά τη λήξη τους. Οι δανειστές ζητούν να μειωθεί από τους έξι μήνες που ισχύει σήμερα στους τρεις μήνες.

* Στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, οι δανειστές ζητούν εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων και αύξηση επιτοκίου στο 5% από 3% που είναι σήμερα για χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Τα χρέη κάτω από 5.000 ευρώ θα παραμείνουν άτοκα.

* Αύξηση του ποσοστού της εισφοράς αλληλεγγύης στο 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. Η εισφορά αλληλεγγύης παραμένει αμετάβλητη για εισοδήματα ως 30.000 ευρώ, αλλά ανεβαίνει στο 2% από 1,4% για εισοδήματα ως 50.000 ευρώ, στο 4% από 2,1% για εισοδήματα ως 100.000 ευρώ, στο 6% από 2,8% για εισοδήματα ως 500.000 ευρώ και στο 8% από 2,8% για εισοδήματα από 500.000 ευρώ και πάνω.

Πιέσεις προς την Αθήνα από το Βερολίνο

Την ίδια ώρα που το Μαξίμου εμφανιζόταν αισιόδοξο για κλείσιμο της συμφωνίας ακόμα και τα ξημερώματα, παρέμεναν ενστάσεις, κυρίως εκ μέρους της γερμανικής πλευράς, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκλειστεί παντελώς το ενδεχόμενο ακόμα και του ναυαγίου των συζητήσεων ή της ρήξης.

«Έχουμε στόχο-προσήλωση στην επίτευξη συμφωνίας και ελπίζουμε όλες οι πλευρές να εργάζονται γι' αυτό το ίδιο σκληρά όπως κι εμείς», δήλωσε με νόημα, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής χθες το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μια δήλωση-απάντηση ουσιαστικά στη γερμανική πλευρά, που διαμηνύει σε κάθε περίσταση πως το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας-γέφυρας δεν έχει αποκλειστεί.

Το Βερολίνο αυξάνει προοδευτικά την πίεση προς την Αθήνα, ζητώντας συνολική συμφωνία σε μεταγενέστερο χρόνο και εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου με δάνειο-γέφυρα.

Εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε δήλωσε για του λόγου το αληθές χθες πως η συμφωνία μπορεί και να καθυστερήσει, καθώς το Βερολίνο που, όπως είπε, δε συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, δεν έχει λάβει κανένα κείμενο συμφωνίας και μόλις το λάβει θα πρέπει να το εξετάσει λεπτομερώς, πριν τεθεί προς ψήφιση στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Κομισιόν: Συμφωνία πριν τις 20 Αυγούστου

Αισιόδοξη, «βλέποντας» σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, εμφανιζόταν χθες βράδυ και η Κομισιόν.

«Μια συμφωνία είναι εφικτή. Η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μέσα στον Αύγουστο, κατά προτίμηση πριν τις 20 Αυγούστου. Η Κομισιόν, σε συνεργασία με τις ομάδες του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, εργάζεται όλο το σαββατοκύριακο για την οριστικοποίηση του κειμένου του μνημονίου και μιας πρόσθετης λίστας προαπαιτούμενων, για τα οποία οι ελληνικές Αρχές θα μπορούσαν να νομοθετήσουν σύντομα», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιντχαρντ.

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News