Οικονομία

Δεσμεύσεις για προστασία αγροτών - Νέες κινητοποιήσεις

Καμία αύξηση στο συντελεστή ΦΠΑ του 13% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά και κατά κύριο επάγγελμα αγρότης να θεωρείται πλέον ο παραγωγός με εισόδημα από την πώληση των προϊόντων του που να ανέρχεται στο 50% του συνολικού του εισοδήματος, από το 35% που ίσχυε μέχρι σήμερα, υποσχέθηκε χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Θα προχωρήσουμε σε διάκριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, από εκείνους που έχουν αγροτικά εισοδήματα, αλλά δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και θα διεκδικήσουμε στη διαπραγμάτευση, οι κατά κύριο επάγγελμα να φορολογούνται με συντελεστή ΦΠΑ 13% και προκαταβολή φόρου στο 50%», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μίλησε επίσης για «δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών και εφαρμογή καλών πρακτικών, ώστε η νέα γενιά να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας», τονίζοντας ότι «στόχος είναι η προώθηση νέων μορφών συνεργασίας και παραγόμενο προϊόν υψηλής ποιότητας».

Οι νέοι αγρότες

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στους νέους αγρότες, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα αγωνιστεί για να εξασφαλιστεί επιπλέον μείωση κατά 30% στο φορολογικό συντελεστή και στην προκαταβολή του φόρου.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε και παρεμβάσεις εκτός του πλαισίου διαπραγμάτευσης:

- Θέσπιση νέων συλλογικών φορέων επαγγελματικής και συνεργατικής οργάνωσης (συνεταιρισμούς). Τις επόμενες ημέρες τίθεται σε διαβούλευση το σχετικό σχέδιο νόμου.

- Άμεση απόδοση των ενισχύσεων ύψους 2,4 δισ. ετησίως με την ενεργοποίηση δημόσιων λειτουργών, αναδιοργάνωση και απογραφειοποίηση διαδικασιών. Θα ψηφιστεί άμεσα το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των βοσκήσιμων γαιών.

- Αποδιάρθρωση των ολιγοπωλιακών κατεστημένων στην αγορά.

- Εντατικοποίηση ελέγχων για φοροδιαφυγή - φοροαποφυγή - ελληνοποιήσεις, παράνομα κυκλώματα, με τη δημιουργία μικτών κλιμακίων ενίσχυσης της αλιείας μέσω του ΕΠΑΛ.

Έως το 2020

Αναφέρθηκε επίσης στο αγροτικό πρόγραμμα έως το 2020 με αξιοποίηση τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ και τη δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας.

«Στόχος είναι να εκχωρήσουμε πόρους και αρμοδιότητες στις Περιφέρειες, σε ποσοστό άνω του 30% των πόρων του Προγράμματος, για την ανάπτυξή του», συνέχισε. κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα «όπλα» αυτού του προγράμματος: γνώση, κατάρτιση, καινοτομία και δικτύωση.

«Όλα αυτά απαιτούν σχέδιο, οργάνωση, παρακολούθηση, ικανότητες και κυρίως ισχυρή πολιτική βούληση για σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα και νοοτροπίες. Θα προσπαθήσουμε για όλα τα άλλα, όμως η πολιτική μας βούληση είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα», ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε τη συνέργεια των αγροτών: «Τώρα είναι η ώρα της σποράς. Θα έρθει και η περίοδος του θερισμού», κατέληξε.

Παραγωγική ανασυγκρότηση

«Μας δίνετε δύναμη με την παρουσία σας», είπε προς τον πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και πρόσθεσε πως πρέπει να «δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τη φορολογική αφαίμαξη», ενώ τόνισε: «Κινδυνεύουμε να χάσουμε επιδοτήσεις».

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης επισήμανε από την πλευρά του πως ο αγροτικός κόσμος έχει μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση και πως στόχος είναι να διευρυνθούν τα στενά όρια της συμφωνίας που έρχεται με τους εταίρους.

«Η ανάγκη για μια σε βάθος παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορεί να είναι απλά ένα σύνθημα, πρέπει να είναι ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Ένα σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη του την πραγματικότητα, μετά τη συμφωνία, αλλά που θα διευρύνει καθημερινά τα όριά της και που θα ανοίγει νέους δρόμους».

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι, όπως ίσως να έγινε σε προηγούμενες εποχές, πολύ πρόσφατες, να αποδεχθούμε τα όρια της συμφωνίας που πάμε να υπογράψουμε. Το αντίθετο. Θέλουμε να τα διευρύνουμε και να προσπαθήσουμε να δώσουμε στην έννοια της παραγωγικής ανασυγκρότησης συγκεκριμένα χαρακτηριστικά», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παναγιώτης Σγουρίδης τόνισε ότι «χωρίς παραγωγή, δεν ξεπληρώνονται δανεικά. Τα δανεικά ξεπληρώνονται μόνο με παραγωγή».

Ο ίδιος χαρακτήρισε άψογη τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. στην κυβέρνηση, γεγονός που, όπως είπε, εκφράστηκε απολύτως στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Ετοιμάζονται κινητοποιήσεις αγροτών

Την ίδια ώρα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της βόρειας Ελλάδας προγραμματίζουν κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στα «σκληρά» - όπως τα χαρακτηρίζουν - φορολογικά μέτρα που προωθούνται. Στις 11 Αυγούστου αναμένεται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, ενώ στις 25 Αυγούστου η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων προγραμματίζει παναγροτικό, πανκτηνοτροφικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Εντός της επόμενης εβδομάδας θα διεξαχθούν συνεδριάσεις σε τοπικό επίπεδο και κάθε νομός στη Β. Ελλάδα θα καταρτίσει το δικό του πλάνο κινητοποιήσεων.

«Θα περιμένουμε»

Στην Αθήνα όμως χθες ήταν και οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης και του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Στάθης Φραγκιαδάκης, που συναντήθηκαν μαζί με άλλους αγροτοσυνδικαλιστές της υπόλοιπης Ελλάδας με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Αλεξιάδη, συζητώντας κυρίως το θέμα της τσικουδιάς.

Σύμφωνα με όσα είπε στην εφημερίδα μας ο κ. Τζωρτζάκης, «μας διαβεβαίωσε ότι σε ό,τι αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δε θα αλλάξει ο συντελεστής. Το βλέπουν μόνο για τους ετεροεπαγγελματίες. Ο κ. Αλεξιάδης δεσμεύτηκε επίσης να δημιουργήσει κάποιες ομάδες εργασίας που θα μελετήσουν το θέμα της φορολόγησης της τσικουδιάς από το Σεπτέμβριο και μετά. Και είπε ότι θα δει άμεσα το θέμα της απόσταξης της σουλτανίνας, για να τελειώσει επιτέλους αυτή η κατάσταση και να νομιμοποιηθούν οι περισσότερες ποσότητες».

Στη συνέχεια, οι Κρητικοί συνδικαλιστές πήγαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου και παρακολούθησαν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. «Θα περιμένουμε. Έχουμε ακούσει πολλά λόγια εδώ και χρόνια. Θα δούμε αν θα γίνουν πράξη», καταλήγει ο κ. Τζωρτζάκης.

Οι αμπελουργοί

Την ίδια ώρα, η Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης έχει ζητήσει ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες, για το φορολογικό των αγροτών, για αύριο στις 10 το πρωί στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.

«Θα ζητήσουμε από τον Σταύρο Αρναουτάκη και όλους τους περιφερειάρχες της χώρας να βγουν και να πάρουν ανοιχτά θέση. Για μας πλέον είναι θέμα εθνικό. Πάνε να ερημώσουν τη χώρα»!

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια