Οικονομία

Βουτιά τιμών στα ακίνητα στο δεύτερο τρίμηνο του 2015

Μείωση 5,6% κατέγραψαν σε ετήσια βάση οι τιμές των διαμερισμάτων στο δεύτερο τρίμηνο του 2015, από 4,1% στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η μείωση των τιμών το δεύτερο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 ήταν 7,1% για τα "νέα" διαμερίσματα (ηλικίας έως 5 ετών) και 4,7% για τα "παλαιά" (ηλικίας άνω των 5 ετών), ενώ η αντίστοιχη μείωση στο πρώτο τρίμηνο του 2015 διαμορφώθηκε στο 4,7% για τα νέα και 3,6% για τα παλαιά ακίνητα.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η μείωση των τιμών των διαμερισμάτων το δεύτερο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 ήταν 5,2% στην Αθήνα, 8,2% στη Θεσσαλονίκη, 7,1% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 4,0% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Στο Ηράκλειο ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. εντός σχεδίου σε μια περιοχή όπως η Θέρισος που θα κόστιζε την ίδια περίοδο πέρυσι περίπου 100 χιλιάδες ευρώ, αυτή την ώρα πωλείται 85 χιλιάδες ευρώ.

Μια εξοχική μονοκατοικία επίσης 100 τετραγωνικών μέτρων σε μια περιοχή όπως την ευρύτερη της Χερσονήσου που το κόστος της θα έφτανε το 2014 τις 180 χιλιάδες ευρώ, έχει πέσει περίπου στις 150 χιλιάδες, ενώ για ένα γραφείο με σκοπό την επαγγελματική στέγη στο Ηράκλειο 40τμ σε νέα οικοδομή, από 70 χιλιάδες ευρώ κάποιος μπορεί να το βρει και με λιγότερα από 60 χιλιάδες.

Ότι αποτελεί ευκαιρία αυτή η περίοδος για όσους έχουν τη δυνατότητα αγοράς, διευκρίνισαν οι γνωρίζοντες, που διατύπωσαν με βεβαιότητα ότι η πιθανότητα να πέσουν και άλλο οι τιμές των ακινήτων μάλλον δεν είναι πιθανό σενάριο, εκτιμώντας πως σε αυτή τη φάση βρίσκονται στο κατώτερο όριο τους.

Με τις τιμές να έχουν πέσει κατακόρυφα και από την άλλη την αυξημένη προσφορά σε ακίνητα που πωλούνται σε τιμές προσφοράς, η αγοραπωλησία πάντως κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας και του κάπιταλ κοντρόλ.

Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια