default-image

Στη Βουλή η συμφωνία μέχρι 18 Αυγούστου

Οικονομία
Στη Βουλή η συμφωνία μέχρι 18 Αυγούστου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει πως οι συνομιλίες με τους δανειστές προχωρούν ταχύτατα, η κυβερνητική εκπρόσωπος πως ξεκινά (σήμερα) να γράφεται το κείμενο της Συμφωνίας, ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί πως η συμφωνία είναι κοντά, αν τηρήσουν όλοι τις δεσμεύσεις τους και ο... Παναγιώτης Λαφαζάνης καλεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσουν κανένα μνημόνιο.

Αυτές οι τέσσερις παράμετροι δίνουν το στίγμα της πορείας της διαπραγμάτευσης που στοχεύει στην εκταμίευση σύντομα ποσού 25 δισ. ευρώ, που θα καλύψει τις άμεσες υποχρεώσεις της Αθήνας, αλλά και της πραγματικότητας με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση.

Με απλά λόγια, τη στιγμή ακριβώς που οι εντεταλμένοι του Μεγάρου Μαξίμου σπεύδουν αγωνιωδώς για να ανοίξει η στρόφιγγα χρηματοδότησης προς τη χώρα, η "αριστερή πτέρυγα" ακολουθεί πορεία κατά 180 μοίρες αντίθετη, παρότι τμήμα ασφαλώς του... κυβερνητικού σχήματος.

"Πήχης παραμονής"

Πέραν λοιπόν του επείγοντος στο οικονομικό πεδίο (πληρωμές δόσεων προς την ΕΚΤ Σεπτέμβριο και Οκτώβριο), ο Αλέξης Τσίπρας έχει ακόμη έναν πολύ σοβαρό λόγο να πιέζει για τη σύντομη επίτευξη συμφωνίας. Τον... Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως εξακολουθεί να έχει την κοινή γνώμη μαζί του. Προς το παρόν. Γιατί ασφαλώς κανείς, ούτε ο ίδιος, μπορεί να γνωρίζει αν υπάρξει μεταστροφή ή όχι μόλις αρχίσουν να εφαρμόζονται τα ήδη ψηφισθέντα "προαπαιτούμενα", σε συνδυασμό με τα "ραβασάκια" της εφορίας, των ασφαλιστικών εισφορών και των περικοπών στις συντάξεις.

Για το Μαξίμου, για την ώρα, ο "πήχης επιβίωσης" διατηρείται στους 120 βουλευτές των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.), κάτι που σημαίνει ότι, εάν υπάρξει μετακίνηση προς τα κάτω, πράγμα που δεν μπορεί να αποκλειστεί σε επικείμενη ψηφοφορία, θα υπάρξει πτώση της κυβέρνησης και θα δρομολογηθούν αμέσως πολιτικές εξελίξεις. Κι όσο λοιπόν καθυστερεί η όποια διαδικασία ψηφοφορίας, τόσο πιο πιθανό η όποια "κοινωνική φθορά" να καθρεπτιστεί και εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τον Οκτώβριο λοιπόν, με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, θα έρθουν «δύσκολα μέτρα», επομένως θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για το Μαξίμου, ώστε να μην υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και να μην επηρεαστεί η υπόθεση του χρέους, για την οποία η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τη δέσμευση πως η συζήτηση θα ανοίξει αμέσως μετά.

"Μηχανές στο φουλ"

Ακριβώς το ζήτημα του χρέους είναι και το «κλειδί» για την ημερομηνία των εκλογών που, όπως όλα δείχνουν, έχει αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Πάντως, αρκετοί υπουργοί πιστεύουν ότι, εάν προκηρυχθούν εκλογές το Σεπτέμβριο, θα παγώσει όλο το κυβερνητικό έργο, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν στάσιμα όλα όσα σχετίζονται με τη συμφωνία και την εφαρμογή του προγράμματος.

Από την άλλη, αναγνωρίζουν ακριβώς ότι η κυβέρνηση και ειδικά ο πρωθυπουργός έχουν τώρα ένα σαφές προβάδισμα στην κοινωνία, επομένως πιθανές εκλογές το Σεπτέμβριο θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν για το ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και την αυτοδυναμία.

Πάνω σ' αυτόν ακριβώς τον καμβά προέκυψε η σαφής εντολή του πρωθυπουργού για "φουλ τις μηχανές" αναφορικά με την επίτευξη της συμφωνίας μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με στόχο όλα να είναι έτοιμα μετά το Δεκαπενταύγουστο για να περάσει το πακέτο μέτρων από τη Βουλή στις 17-18 Αυγούστου και από τα ξένα κοινοβούλια έως τις 20 του μήνα.

«Για τελική συμφωνία»

Χθες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνάντησή του (μαζί με τον Γιώργο Σταθάκη) με τους τέσσερις εκπροσώπους των θεσμών (Κοστέλο από την Κομισιόν, Ρέφερ από την ΕΚΤ, Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ και Νίκολα Τζιαμαρόλι από τον ESM), δήλωσε ικανοποίηση για την ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι συνομιλίες, γεγονός που αποκλείει την ανάγκη ενός δανείου-γέφυρας.

Νωρίτερα, και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, είχε εκφράσει την ικανοποίηση της Επιτροπής για τη μέχρι τώρα πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

«Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και η εντατική εργασία συνεχίζεται», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για «εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές», που επιτρέπει την πρόοδο με «ταχείς ρυθμούς».

Σημείωσε δε, όπως και ο επίτροπος Μοσκοβισί, ότι, αν όλες οι πλευρές τηρήσουν τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι δυνατό να γίνει εγκαίρως, προκειμένου να αποπληρωθεί η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου, από την πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο του νέου προγράμματος από τον ESM.

Η συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Χθες το απόγευμα ξεκίνησε και η συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με διευρυμένη σύνθεση. Εξετάστηκε το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί έως το τέλος του 2015, αλλά και το πώς θα εφαρμοστεί η κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων στην περίπτωση που η συμμετοχή των ιδιωτών δεν είναι επαρκής για να θωρακίσει κεφαλαιακά τις τράπεζες.

Το βασικό σενάριο προβλέπει πως η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και δε θα υπάρξει απευθείας στήριξη των τραπεζών από τον ESM, αλλά μόνον προκαταβολή κεφαλαίων από το Μηχανισμό, όπως συνέβη τον Απρίλιο του 2012, ώστε να ενισχυθούν τα επίπεδα ρευστότητας των τραπεζών και συνακόλουθα της ελληνικής οικονομίας.

Σήμερα οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης θα κάνουν με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων ανασκόπηση της διαπραγμάτευσης, ώστε να ολοκληρώσουν τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων. Από το πόσο αναλυτική θα είναι αυτή η σύνοψη θα προκύψει και η δυνατότητα ολοκλήρωσης των συζητήσεων για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση έως την επόμενη Τρίτη ή θα υπάρξει απόφαση για παράταση της διαδικασίας έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Γιώργος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News