Οικονομία

"Βουτιά" στο κενό για τις μικρές επιχειρήσεις

Κατακόρυφη πτώση του κύκλου εργασιών για τις μικρές επιχειρήσεις, καταγράφουν πανελλαδική έρευνα της ΓΣΕΕ, καθώς και του Eπιμελητηρίου Ηρακλείου τόσο μέσα στο προηγούμενο έτος, όσο και στην εποχή των capital controls.

Η εικόνα είναι δραματική με εννέα στις δέκα επιχειρήσεις να βλέπουν τον τζίρο τους να συρρικνώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας στο κρίσιμο διάστημα 21 έως 27 Ιουλίου.

Οι κλάδοι του εμπορίου και της μεταποίησης στο νομό Ηρακλείου δέχονται τις πιο βαριές πιέσεις, καθώς τα λουκέτα αυξάνονται με καταιγιστικούς ρυθμούς, ενώ επιβράδυνση της ανάπτυξης καταγράφει το Επιμελητήριο και στον τομέα των τουριστικών επιχειρήσεων.  

Τρεις από τις δέκα αυτές επιχειρήσεις σημείωσαν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά 70%, ενώ μεσοσταθμικά στο σύνολο των επιχειρήσεων η μείωση κυμαίνεται στο 48%, σε ένα ήδη δυσμενές περιβάλλον.  

Η μείωση της κατανάλωσης άγγιξε το 50%, καθώς σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις από την αγορά λείπουν περίπου 3,8 δισ. ευρώ, ενώ τα κρατικά ταμεία καταγράφουν απώλειες 570 εκατομμύρια ευρώ από έμμεσους φόρους.

Ζοφερή είναι η εικόνα και από την "ακτινογραφία" της τοπικής αγοράς την οποία συνθέτουν τα περιοδικά στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου που καταγράφουν τις εγγραφές και τις διαγραφές επιχειρήσεων από τα μητρώα με τα λουκέτα να αυξάνονται ραγδαία στον κλάδο του εμπορίου και της μεταποίησης


 Ιανουάριος - Ιούνιος  2014

Ιανουάριος - Ιούνιος 2015

Εμπορικές επιχειρήσεις:

 116 εγγραφές  - 282 διαγραφές

188 εγγραφές - 302 διαγραφές

Ακόμη και ο κλάδος των τουριστικών επιχειρήσεων όπου λόγω της χρονικής συγκυρίας αναμενόταν μεγαλύτερη ενεργοποίησης, παρουσιάζει επιβράδυνση στη σχέση των επιχειρήσεων που ανοίγουν και εκείνων που βάζουν λουκέτο, με το θετικό πρόσημο να υποχωρεί σημαντικά.

Ιανουάριος - Ιούνιος  2014

Ιανουάριος - Ιούνιος 2015

Τουριστικές Επιχειρήσεις:

82 εγγραφές  - 18 διαγραφές

26 εγγραφές - 24 διαγραφές

Έλλη Κοκάλη

Σχόλια