default-image

Αγρότες: "Αναμπέλωση τώρα από το κράτος"

Κρήτη
Αγρότες: "Αναμπέλωση τώρα από το κράτος"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άρρωστο φυτωριακό υλικό διακινούν φυτωριούχοι της Κρήτης σε συνεργασία με φυτωριούχους στην Κόρινθο, τη Βόρεια Ελλάδα και αλλού, κάνοντας το σκάνδαλο της αναμπέλωσης στο νησί μας της δεκαετίας του '80 να μοιάζει με... "παιδικό πάρτι"...

Η "Νέα Κρήτη" έχει δεχτεί καταγγελίες αγροτών που φύτεψαν νέα αμπέλια και σε μια τετραετία τους βγήκαν... άρρωστα από βοτρίωση του ξύλου. Μετά και από αυτές τις διαπιστώσεις, γίνεται ακόμα πιο μεγάλη η ανάγκη μιας νέας αναμπέλωσης στην Κρήτη από το κράτος, με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη συνεργασία των αρμόδιων επιστημόνων και των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας Κρήτης!

Η καταγγελία προέρχεται από αμπελουργό του Γαζίου, που λέει στην εφημερίδα μας: «Είχα φυτέψει τα κλήματα το 2011. Και μετά από δύο χρόνια έβλεπα κάποια φυτά να ανοίγουν πολύ παράξενα. Πολύ καθυστερημένα. Στην αρχή ήταν δύο φυτά έτσι. Δεν έδωσα σημασία. Την επόμενη χρονιά τα δύο έγιναν 10. Την επόμενη χρονιά έγιναν 20 και μετά έγιναν 50.

Πήγα τότε στο ΕΘΙΑΓΕ, στον Κατσαμπά, μου είπαν και τους πήγα ολόκληρο φυτό, μαζί με τη ρίζα, και βρήκαν ότι το αμπέλι είναι μολυσμένο από τη βοτρίωση του ξύλου. Και την είχε το πολλαπλασιαστικό υλικό. Δηλαδή τα φυτά που πήρα ήταν μολυσμένα».

Ο ίδιος έκανε παράπονα και στο ΕΘΙΑΓΕ, λέγοντας ότι δεν προστατεύουν τους αμπελουργούς από την αναμπέλωση που κάνουν οι ίδιοι, χωρίς τον έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών, με συνέπεια να πέφτουν θύματα κυκλωμάτων που διακινούν μολυσμένο φυτωριακό υλικό.

Μάλιστα, επικοινώνησε και με την εταιρεία που του έστειλε τα κλήματα, του απάντησε ότι αυτή την ασθένεια την είχαν παρατηρήσει πριν 10 χρόνια στη Γαλλία και προέρχεται από το χωράφι, και ότι δεν μπορούν να ελέγξουν έγκαιρα την ύπαρξη της ασθένειας.

«Πριν από 20 χρόνια, την αναμπέλωση την πλήρωσε το κράτος. Τώρα την πληρώνουμε εμείς από την τσέπη μας. Και φαίνεται πως τώρα είναι χειρότερη απ' ό,τι ήταν τότε», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο ίδιος αμπελουργός. Και καταλήγει λέγοντας ότι «τα αμπέλια της δεκαετίας του '80 άντεξαν μία 20ετία. Τα αμπέλια που φυτεύονται σήμερα, ζήτημα είναι αν αντέξουν 10 χρόνια».

«Ώρα αναμπέλωσης»

«Αν θέλουν να στηρίξουν την Κρήτη, να στηρίξουν μία σωστή αναμπέλωση» είναι το μήνυμα που στέλνει στην κυβέρνηση ο Γενικός Γραμματέας της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Γιώργος Στειακάκης. «Μιλάμε για μια αναμπέλωση με σωστούς επιστήμονες, με σωστά φυτώρια, όχι με απατεώνες, που βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα, που φέρνει ο καθένας ό,τι φυτό θέλει μολυσμένο. Τα μισά αμπέλια έχουν εκφυλιστεί. 10-12 χρονών αμπέλια, εκφυλισμένα, άχρηστα, με τα υποκείμενα που μας δίνουν».

Ο Γιώργος Στειακάκης υπενθυμίζει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου είχε δώσει σημαντικές υποσχέσεις στους εκπροσώπους των αγροτών σε όλες τις συναντήσεις που έγιναν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. «Είχε υποσχεθεί ότι θα άρχιζε η αναμπέλωση.

Και η Περιφέρεια Κρήτης στη μελέτη που έχει κάνει έχει αναδείξει και τη δυνατότητα να βρούμε τα λεφτά από συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης είχε πει ότι υπάρχουν τα λεφτά»...

Καταλήγοντας, ο κ. Στειακάκης επισημαίνει ότι έχει γεμίσει ο κόσμος φυτωριούχους που εκμεταλλεύονται την απουσία του κράτους και κάνουν χρυσές δουλειές σε βάρος των αμπελουργών, αλλά και των ελαιοπαραγωγών. «Εγώ εμπιστοσύνη στην Περιφέρεια Κρήτης και προσωπικά στον Σταύρο Αρναουτάκη και στη Θεανώ Βρέντζου. Αλλά αν η κεντρική εξουσία δε στηρίξει, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», καταλήγει.

Η μελέτη

Να υπενθυμίσουμε τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης που έχει γίνει από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του νομού Ηρακλείου, με πρωτοβουλία και στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης:

- Αναμπέλωση 5ετούς διάρκειας.

- Να περιλαμβάνει την αναμπέλωση 25.000 στρεμμάτων με επιτραπέζιες ποικιλίες αμπέλου, με εκτίμηση προϋπολογισμού 80.000.000 ευρώ.

- Να είναι επιδοτούμενο από ευρωπαϊκά προγράμματα (μεμονωμένη δράση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης).

- Να καλύπτει όλα τα έξοδα εκρίζωσης του παλιού αμπελώνα, αγοράς πολλαπλασιαστικού υλικού, εγκατάστασης της νέας φυτείας, υψηλής υποστύλωσης τύπου V και εγκατάστασης αρδευτικού δικτύου.

- Να αξιοποιεί τις ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες των αμπελουργικών περιοχών του νησιού (μικροκλίμα, έδαφος) και τις τεχνολογικές εξελίξεις για την παραγωγή υψηλής ποιότητας πιστοποιημένων αμπελουργικών προϊόντων.

- Να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τους κανόνες της αγοράς.

- Να βελτιώνει την τυποποίηση και την προώθηση του προϊόντος.

- Να προωθεί τη δημιουργία ομάδων παραγωγών επιτραπέζιου σταφυλιού.

- Να υποστηρίζει την εφαρμογή της ολοκληρωμένης και βιολογικής διαχείρισης των αμπελώνων.

- Να αναπτύσσει συνεργασία των επιστημονικών φορέων (ΤΕΙ Κρήτης, ΕΛΓΟ "Δήμητρα", κ.ά.), που μπορούν να βοηθήσουν τον παραγωγό για να δώσει δυναμική στο προϊόν του.

- Να ενεργοποιεί τους φορείς που απαιτείται να εμπλακούν στο εν λόγω εγχείρημα, όπως Περιφέρεια, ΚΕΠΠΥΕΛ, ΕΛΓΟ "Δήμητρα", Ερευνητικά Ιδρύματα, ΤΕΙ Κρήτης κ.λπ.

- Να περιλαμβάνει δράσεις για την επιμόρφωση-εκπαίδευση των ενδιαφερόμενων παραγωγών στις απαιτήσεις του προγράμματος αναμπέλωσης, στις νέες τεχνικές καλλιέργειας και στις νέες τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά. Επίσης, να τους εφοδιάζει με τις απαραίτητες καλλιεργητικές γνώσεις και τεχνικές παραγωγής, αποθήκευσης και εμπορίας.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News