default-image

Ανακάμπτει το Χρηματιστήριο, όχι όμως και οι τραπεζικές

Οικονομία
Ανακάμπτει το Χρηματιστήριο, όχι όμως και οι τραπεζικές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χθεσινή "θύελλα" στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν επαναλαμβάνεται και σήμερα και οι απώλειες φαίνεται να περιορίζονται σε τεράστιο βαθμό, αφού από -16% το οποίο έκλεισε ο Γ.Δ. χθες, σήμερα κινείται περί το -1.6% αυτήν την ώρα.

Ωστόσο τα τραπεζικά "Χαρτιά" συνεχίζουν να υφίστανται τρομακτικές πιέσεις και κλειδώνουν ξανά στο limit down με τεράστια προσφορά τίτλων προς πώληση, αλλά ανυπαρξία αγοραστών. Στο υπόλοιπο ταμπλό υπάρχει θετική αντίδραση και πολλές μετοχές καταγράφουν σημαντικά κέρδη, ενώ και ο τζίρος αναμένεται ενισχυμένος.

Αντίθετα με τις τραπεζικές μετοχές, τα τραπεζικά warrants σημειώνουν ισχυρά  κέρδη με το ΠΕΙΡΤΠ (+50%), το ΑΛΦΑΤΠ (+32,73%) και το ΕΤΕΤΠ (+17,65%).

Αντίθετα με τις τραπεζικές μετοχές, σε όλο το υπόλοιπο φάσμα του ταμπλό υπάρχει σημαντική άνδοδος.

Αντιδρούν του χθεσινού ολέθρου οι Μέτκα (+6,47%),  ΕΧΑΕ (+5,63%), Motor Oil (4,67%), Μυτιληναίος (+3,42%), Lamda Development (+3,17%), Αεροπορία Αιγαίου (+2,76%), ΟΠΑΠ (+2,47%), Βιοχάλκο (+2,45%), ΜΠΕΛΑ (+2,12%), Τιτάνας (+2,01%), ΔΕΗ (+1,91%) και  ΕΛΠΕ (+1,70%).

Αντίθετα , ΟΤΕ και Γριβάλια βρίσκονται υπό ελεγχόμενες πιέσεις στης τάξης του 2,9% και 1,29% αντίστοιχα.

Στο μεσαία και μικρό χώρο, ισχυρή άνοδο καταγράφει η μετοχή της ΑΝΕΜΟΣ (+13,04%), και ακολουθούν οι Ιntracom (+6,13%), Πλαίσιο (+3,98%), ΣΩΛΚ (+3,9%) και ΕΥΑΠΣ (+3,78%).

Στον αντίποδα εξακολουθούν να παραμένουν οι Attica Bank (-18,37%), MIΓ (-12,5%) και Ολυμπιακή Τεχνική (-9,97%) με την τελευταία να παίρνει τη θέση της Σιδενόρ στο δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE Mid Cap, λόγω της απορρόφησης της τελευταίας από τη Βιοχάλκο.

Ο τζίρος είναι σημαντικά πιο ενισχυμένος από χτες στα (στις 12.20 προσέγγιζε τα 30.5 εκ. ευρώ).

Απειλή... απομόνωσης

Υπό την απειλή να απομονωθεί περαιτέρω βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών από όλους τους κορυφαίους παρόχους των παγκόσμιων δεικτών, MSCI-FTSE - STOXX, σε αγορά "standalone". Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να καταστεί αγορά εκτός κατηγοριοποίησης, λόγω των capital controls  και των επιπτώσεων που αυτά έχουν. Ο οίκος MSCI τόνισε χτες ότι παρακολουθεί την κατάσταση αναφορικά με τους ελέγχους κεφαλαίων και τις πρακτικές επιπτώσεις τους στους ξένους θεσμικούς επενδυτές. Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά περιοριστικά μέτρα που  θα επηρεάζουν την προσβασιμότητα των ξένων θεσμικών επενδυτών στην ελληνική αγορά μετοχών, τότε ο οίκος μπορεί δυνητικά να ξεκινήσει τις διαδικασίες σχετικά με την πιθανή ανακατάταξη του δείκτη MSCI Greece σε καθεστώς "Standalone", από το καθεστώς "Εmerging" που βρίσκεται τώρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News