Οικονομία

Ελ-Εριάν: Το ΔΝΤ γίνεται πιο έξυπνο στην υπόθεση "Ελλάδα"

«Το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, αρκεί να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις: αναπτυξιακό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, πρόοδος στην εφαρμογή των αλλαγών, επαρκή χρηματοδοτική κάλυψη και ελάφρυνση χρέους», αναφέρει σε άρθρο του στο πρακτορείο Bloomberg, ο Αμερικανός αναλυτής Μοχάμεντ Ελ-Εριάν.

Σύμφωνα με τον επενδυτή, ο οποίος εκτελεί χρέη οικονομικού συμβούλου της Allianz, «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο γίνεται πιο έξυπνο και αναθεωρεί τη στρατηγική του απέναντι στην Ελλάδα».

«Το ΔΝΤ έχει δίκιο να επιμένει σ' αυτές τις τέσσερις προϋποθέσεις» επισημαίνει ο Αμερικανός, τονίζοντας ότι η αποτυχία των προηγούμενων προγραμμάτων συνίσταται στην απουσία αυτών των όρων.

Όπως παρατηρεί εν συνεχεία, η ενδεχόμενη απουσία του ΔΝΤ από το νέο πρόγραμμα εγείρει ανησυχία και προβληματισμό τόσο στην πλευρά των Ευρωπαίων όσο και της Ελλάδας.

Δίχως το Ταμείο, εξηγεί ο κ. Ελ-Εριάν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δύσκολα θα πειστούν να χρηματοδοτήσουν το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ παράλληλα, συμπληρώνει, δίχως το Ταμείο, ο κ. Τσίπρας δύσκολα θα καταφέρει να εφαρμόσει τις μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις που οφείλει να υλοποιήσει.

«Στα προηγούμενα προγράμματα, το ΔΝΤ δέχθηκε πολιτικές πιέσεις ώστε να συμμετάσχει στην ελληνική διάσωση, παραβιάζοντας διπλά το καταστατικό του» υπενθυμίζει, «φωτογραφίζοντας» τα ζητήματα της χρηματοδότησης και της βιωσιμότητας του χρέους.

Αυτή τη φορά, το ΔΝΤ φαίνεται πως μαθαίνει από τα λάθη του και η στρατηγική του εδράζεται σε πιο ορθολογικούς πυλώνες, προσθέτει ο κ. Ελ-Εριάν.

Άλλωστε, καταλήγει, σχεδόν 14 χρόνια μετά το «ατύχημα» της Αργεντινής, κανένας στο ΔΝΤ δεν θέλει να βιώσει μία ανάλογη εμπειρία.

Σχόλια