Οικονομία

Καταρρέει ο ιδιωτικός τομέας

Πλήρη κατάρρευση του ιδιωτικού τομέα, με φόντο την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα αλλά και τις εξελίξεις, καταδεικνύουν τα στοιχεία για την ανεργία, που χτύπησε "κόκκινο" τον Ιούνιο. Σε σχέση με το 2014 το αντίστοιχο διάστημα, η ανεργία εμφανίζει αύξηση που φτάνει στο 44%, με τον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις να εμφανίζουν στοιχεία αποσύνθεσης.

Φόβους ότι τα στοιχεία θα είναι ακόμη πιο οδυνηρά για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που προστέθηκε και το capital control, εκφράζουν οι επιχειρηματίες, την ώρα που από την πλευρά των εργαζομένων φαίνεται ότι, εκτός από την ανεργία, διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι ελαστικές μορφές εργασίας, αλλά και η μαύρη εργασία.

Αν και στο Ηράκλειο μέχρι και πέρυσι υπήρχε η τάση τα ποσοστά να εμφανίζουν μικρότερα νούμερα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας και λόγω του τουρισμού, σύμφωνα με το ΕΚΗ αυτό ανήκει στο παρελθόν, καθώς το Ηράκλειο τείνει να... σύρει το χορό της ανεργίας.

Τα ποσοστά της ανεργίας στη χώρα εμφανίζονται δραματικά, όπως αποτυπώθηκε στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, αφού η μείωση των ροών της μισθωτής απασχόλησης τον Ιούνιο, που μετρά μείον (-6.761) θέσεις εργασίας σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα του 2014, που μετρήθηκαν 8.590 άτομα.

Δραματικές εκτιμήσεις

Τα στοιχεία κάθε άλλο παρά δημιουργούν ασφάλεια στο σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση ειδικά στα στοιχεία που θα προκύψουν για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που επιπλέον της αβεβαιότητας, η πραγματική οικονομία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, αντιμετωπίζουν και τα νέα δεδομένα που δημιούργησε το capital control.

Επίσης δραματικές είναι και οι εκτιμήσεις επιχειρηματιών αλλά και εργαζομένων, σχετικά με τις ελαστικές μορφές εργασίας που διαμορφώνονται πλέον, αλλά και τα ποσοστά της μαύρης εργασίας που εκτοξεύονται στα ύψη.

Συρρίκνωση

«Πράγματι έτσι είναι η κατάσταση», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης, προσθέτοντας ότι «το προηγούμενο διάστημα και πριν φτάσουμε στα capital controls υπήρχε μια αδιέξοδη κατάσταση, η οποία χτυπούσε και την επιχειρηματικότητα, με συνέπεια να σημειωθεί συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα, με όλο και περισσότερα άτομα να οδεύουν προς την ανεργία».

Σχολιάζοντας τα θλιβερά αυτά στοιχεία, το μέλος Δ.Σ. της ΓΕΣΕΒΕ Μανώλης Σφυρής δήλωσε: «Αν λάβουμε υπόψη το κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων ειδικά στη μεταποίηση, πράγμα που σημαίνει απώλεια θέσεων εργασίας, είναι λογικό να αυξάνεται η ανεργία στη χώρα μας». Επισήμανε ακόμη πως «σε μια κακή χρονική περίοδο όλα μπορούν να συμβούν. Και ελαστικές μορφές εργασίας και μαύρη εργασία. Αυτό πραγματικά είναι λυπηρό και δε νομίζω κανένας επιχειρηματίας να θέλει να συμβαίνει κάτι τέτοιο».

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Πρωταθλητής ανεργίας το Ηράκλειο

Ακόμη και σε περιοχές όπως το Ηράκλειο ή και η Κρήτη γενικότερα, που ο τουρισμός παραδοσιακά αυτό το διάστημα διαμόρφωνε μια πιο ήπια εικόνα της ανεργίας, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, πλέον δε διαφέρει στα ποσοστά, τείνοντας μάλιστα να εμφανίζει τάση ικανή να προσδώσει στο νομό χαρακτηριστικά πρωταθλητή στην ανεργία.

«Όλα τα στοιχεία το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι το Ηράκλειο τείνει να μετατραπεί σε πρωταθλητή της ανεργίας. Τα νούμερα που αφορούν το νομό δείχνουν αυξημένη την ανεργία, γιατί και στο Ηράκλειο οργιάζει η μαύρη ανεργία και όλες αυτές οι άσχημες συνθήκες που επικρατούν», τόνισε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς.

Ρεπορτάζ:

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια