default-image

Υποχρεωτική η πιστοποίηση των αγροτών

Κρήτη
Υποχρεωτική η πιστοποίηση των αγροτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μικρό είναι το ποσοστό των αγροτών που έχουν καθίσει μέχρι τώρα στα θρανία για να παρακολουθήσουν τα περίφημα σεμινάρια φυτοφαρμάκων, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την τελική... απαγόρευση της παραγωγής προϊόντων, λόγω του αποκλεισμού των πολλών στο δικαίωμα προμήθειας φυτοφαρμάκων. Διότι, προς τα εκεί οδεύει η κατάσταση, αν μέχρι τις 26 Νοεμβρίου η συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου δεν έχει επιμορφωθεί και εξεταστεί, για να αποκτήσει το πιστοποιητικό εκείνο που θα δώσει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να συνεχίσουν να προμηθεύονται φυτοφάρμακα και κατά συνέπεια να καλλιεργούν σωστά τη γη και να παράγουν αγαθά για να τροφοδοτούν την κοινωνία!

Η "Νέα Κρήτη" σήμερα επανέρχεται στη σοβαρή αυτή υπόθεση, για να υπενθυμίσει αυτόν το μνημονιακό νόμο της προηγούμενης συγκυβέρνησης, που διατηρεί η σημερινή, αλλά σύμφωνα με όσα λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης, πρόκειται ουσιαστικά για μια υποχρέωση που έπρεπε να είχαμε εκπληρώσει από το 2002. Και σχετίζεται με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή ασφαλών προϊόντων και με το διπλό στόχο της ασφάλειας των παραγόμενων τροφίμων από τη μια και της προστασίας του περιβάλλοντος από την άλλη.

Εκτός από τους αγρότες, στα θρανία κάθονται υποχρεωτικά και οι επαγγελματίες έμποροι φυτοφαρμάκων, δηλαδή οι γεωπόνοι και οι απλοί έμποροι στο χώρο αυτό.

Σε εξέλιξη

Τα σεμινάρια γίνονται από διάφορους φορείς σε ολόκληρη την Κρήτη και μέχρι στιγμής υπάρχει συμμετοχή σε αυτά, αλλά είναι σε τέτοια επίπεδα που καταδεικνύουν ότι η προσέλευση δεν είναι αυτή που θα έπρεπε και, αν συνεχιστεί έτσι, μετά τις 26 Νοεμβρίου ο περισσότερος κόσμος θα πηγαίνει στο γεωπονικό κατάστημα για να πάρει φυτοφάρμακα και θα του λένε πως δεν έχει το δικαίωμα χωρίς το πιστοποιητικό.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η σχετική απόφαση, «υποχρέωση απόκτησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων έχει αυτός στο όνομα του οποίου εκδίδονται τα παραστατικά προμήθειας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή ο επιβλέπων τη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Τα πιστοποιητικά γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων χορηγούνται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από επιτυχή εξέταση των ενδιαφερομένων σε ειδικά εξεταστικά κέντρα.

Οι φορείς πιστοποίησης ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων (φορείς κατάρτισης και εξεταστικά κέντρα) έχουν αναρτηθεί στην κεντρική ιστοσελίδα του υπουργείου».

Για να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια και να εξεταστούν για να αποκτήσουν το πιστοποιητικό οι αγρότες, θα πρέπει να πληρώσουν και τέλος συμμετοχής που ορίζεται σε 25 ευρώ μέχρι τις 31 Αυγούστου, ενώ η... ταρίφα αυξάνεται στα 50 ευρώ αν η εξέταση γίνει από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά!

Πιο αναλυτικά, το κόστος είναι σήμερα και μέχρι και τις 31 Αυγούστου αξία παραβόλου (για υπουργείο) 25 ευρώ, συν εξέταστρα εκπαιδευτικού κέντρου και εκπαιδευτικό υλικό 25 ευρώ. Τα αντίστοιχα ποσά από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά είναι 50 ευρώ συν 25 ευρώ, και συνεπώς τα 50 ευρώ που είναι τώρα, θα γίνουν 75 ευρώ τότε.

«Απαραίτητη διαδικασία»

Σε αντίθεση με όσους υποστηρίζουν ότι μέσα από τα σεμινάρια αυτά επιχειρούν οι πολυεθνικές των φυτοφαρμάκων να ελέγξουν τη διατροφή μας, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης τονίζει ότι στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο, καθώς μέσα από τη διαδικασία αυτή οι πολυεθνικές θα μπουν σε μια ελεγχόμενη κατάσταση, που θα βάλει τέλος στην άναρχη διακίνηση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Ταυτόχρονα, όπως εξηγεί ο κ. Στεφανάκης, «πλέον μπαίνει το σύστημα σε ένα πολύ αυστηρό έλεγχο. Άρα θα πρέπει να ενημερωθούν οι άνθρωποι και να ετοιμαστούμε γιατί θα έχουμε πρόβλημα. Θα πηγαίνουν αργότερα να πάρουν φάρμακο και δε θα μπορεί ο γεωπόνος να τους δώσει. Αλλά και ο γεωπόνος, αν δεν έχει το ίδιο πιστοποιητικό, δε θα μπορεί να προμηθευτεί τα φάρμακα».

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ τονίζει ότι όλες αυτές οι ιστορίες είναι από το 2002 που μπήκε ο "αυτοέλεγχος". «Εμείς όμως βάζαμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. Και να τα. Χρεωκοπήσαμε. Τα διαλύσαμε. Και τώρα τρέχουμε να φτιάξουμε πράγματα που έπρεπε να τα έχουμε κάνει εδώ και 10 χρόνια»...

Ο γνωστός επιστήμονας σχολιάζει εξάλλου και το θέμα της αδυναμίας των ηλικιωμένων ανθρώπων, που δεν μπορούν εύκολα να καθίσουν στα θρανία, λέγοντας: «Ο ηλικιωμένος άνθρωπος παίρνει σύνταξη, όταν δεν μπορεί να καταλάβει και δεν μπορεί να παράξει τρόφιμο το οποίο πρέπει να είναι ασφαλές. Και σε αυτήν την περίπτωση δε χρειάζονται ανοχές. Είναι θέματα δημόσιας υγείας. Εγώ τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι είμαι εντελώς κάθετος».

Οι μικροί αγρότες: «Δε γνωρίζουν τι θα γίνει από τις 26 Νοεμβρίου και μετά»

«Ο κόσμος δεν έχει καταλάβει τι θα γίνει από τις 26 Νοεμβρίου και μετά», λέει από την πλευρά του ο τεχνολόγος γεωπόνος Άρης Κοζής. «Βέβαια, οι επαγγελματίες ξέρουν», όπως επισημαίνει. «Έχουν προχωρήσει στη διαδικασία, παρακολουθούν τα σεμινάρια. Γενικά είμαστε σε έναν καλό δρόμο, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει.

Για τα κριτήρια που μπαίνουν, ο Άρης Κοζής διευκρινίζει ότι «είναι υποχρεωτικά τα σεμινάρια αυτά για όλους τους αγρότες, τόσο τους επαγγελματίες όσο και τους ερασιτέχνες, αν θέλουν να χρησιμοποιούν συγκεκριμένα χημικά φάρμακα και σε ποσότητες που τους χρειάζονται για να ψεκάσουν εκτάσεις περίπου από τρία στρέμματα και πάνω.

Αλλά και πάλι, αν ένας αγρότης, ακόμα και επαγγελματίας, θέλει να αγοράζει μόνο βιολογικά φάρμακα, ανεξαρτήτου ποσότητας, όπως για παράδειγμα θειάφι, βάκιλο, χαλκό κ.ά., δεν έχει την υποχρέωση να παρακολουθήσει σεμινάρια».

Βέβαια, ο κ. Κοζής επιμένει στην αρχική του θέση, ότι «οι πολυεθνικές, μέσω της διατροφικής αλυσίδας, θέλουν να ελέγξουν τα πάντα. Και γι' αυτό γίνεται από πέρυσι η καταγραφή των φαρμάκων με ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο του επαγγελματία αγρότη που θα τα αγοράσει. Και το δεύτερο θέμα είναι ότι δε θέλουν πολλούς παραγωγούς μικρούς. Θέλουν τσιφλικάδες πλέον.

Αυτή είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παγκοσμιοποίηση. Και θέλουν μεγάλους αγρότες. Τους μικρούς θέλουν να τους αφανίσουν. Γι' αυτό γίνονται και οι μειώσεις στις επιδοτήσεις»...

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News