Οικονομία

"Στεγνώνει" από πρώτες ύλες και η αγορά του Ηρακλείου

Κατά δεκάδες κλείνουν καθημερινά επιχειρήσεις και στην Κρήτη, καθώς η έλλειψη πρώτων υλών που τις προμηθεύονται από το εξωτερικό είναι μια διαδικασία που λόγω των capital controls δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Εκατοντάδες δίχως υπερβολή επιχειρήσεις, έχουν βάλει λουκέτο, προχωρώντας σε αναγκαστική αργία, με μια σειρά από κοντέινερ που έχουν φτάσει με υλικά στο λιμάνι, να απειλούνται να γυρίσουν πίσω.

Σε καζάνι που βράζει έχει μετατραπεί ο επιχειρηματικός και εμπορικός κόσμος που αδυνατεί να πραγματοποιήσει συναλλαγές με το εξωτερικό για να φέρει υλικά, ανάμεσά τους εκείνες που δείχνουν ότι έχουν ήδη να μετρούν σημαντικές απώλειες, τεχνικές εταιρείες και κατασκευαστικές που σε μεγάλο βαθμό στηρίζονταν σε υλικά από το εξωτερικό.

Το ίδιο όμως προβληματισμένοι, μια ανάσα από το να βάλουν λουκέτο είναι και πολλές εμπορικές επιχειρήσεις, που βλέπουν τα εμπορεύματά τους να στερεύουν και την ίδια ώρα η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου που διαχειρίζεται τα αιτήματα των επιχειρηματιών για εισαγωγές, να απαντά και να εγκρίνει με ρυθμούς χελώνας.

Άμεση απειλή αντιμετωπίζουν και οι εξαγωγείς. Όπως τονίζει ο κ. Λάμπρος Περβολαράκης, δε θα μπορούσε να ξεκινήσει να συσκευάζει σταφύλια αυτές τις ημέρες, αν δεν είχε παραγγείλει πριν το κάπιταλ κοντρόλ να προμηθευτεί τα ειδικά κιβώτια συσκευασία που λαμβάνει από το εξωτερικό.

 

Να συσταθούν αντίστοιχες επιτροπές ανά περιφέρεια ή και ανά τραπεζικό κατάστημα ζητούν οι επιχειρηματίες, εξηγώντας ότι εκτός από την πρωτόγνωρη κρίση που βιώνουν, τέτοια θέματα εφόσον δε γίνεται από την κυβέρνηση προσπάθεια να αντιμετωπιστούν, λαμβάνουν τη διάσταση της ταφόπλακας για την οικονομία.

Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια