default-image

Άρχισε η πληρωμή των τόκων στους ληξιπρόθεσμους

Κρήτη
Άρχισε η πληρωμή των τόκων στους ληξιπρόθεσμους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τόκο θα επιβαρύνονται από σήμερα οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί και οι ληξιπρόθεσμες δόσεις των διακανονισμών προς τη ΔΕΗ. Χθες έληξε η περίοδος χάριτος που ίσχυε από την ημερομηνία έναρξης της τραπεζικής αργίας.

Στο μεταξύ, ο κόσμος ανταποκρίνεται με μεγάλη δυσκολία, καθώς συνεχίζεται το capital control και έχουν συσσωρευτεί πολλές υποχρεώσεις μαζί στα ελληνικά νοικοκυριά! Δουλειές χάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Επιχειρήσεις χρεωκόπησαν. Χιλιάδες εργαζόμενοι μπήκαν στο καθεστώς των αναγκαστικών αδειών χωρίς αποδοχές και ένσημα ασφάλισης από τη δουλειά τους.

Όμως, όλες αυτές οι δραματικές αλλαγές στη ζωή των Ελλήνων σε διάστημα μόλις λίγων ημερών δεν ελήφθησαν υπόψη από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ, αφού από σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών του ρεύματος θα επιβαρύνονται με τόκους για κάθε μέρα καθυστέρησης στην πληρωμή τους.

Τίθεται, δηλαδή, σε ισχύ αυτό που αποφασίστηκε στην αρχή της τραπεζικής αργίας, χωρίς να ληφθεί υπόψη όλη αυτή η κατάσταση που μεσολάβησε από την αρχή του κλεισίματος των τραπεζών μέχρι και χθες, που έληγε η "περίοδος χάριτος από τη ΔΕΗ"...

Παράλληλα, η Επιχείρηση καλεί τους καταναλωτές να τακτοποιήσουν τις όποιες οφειλές έχουν το ταχύτερο δυνατόν και να επωφεληθούν από το νέο πρόγραμμα διακανονισμών που ανακοινώθηκε πρόσφατα και περιλαμβάνει ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους ρύθμισης οφειλών έως και σε 36 μηνιαίες δόσεις. Περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις δίνονται μέσω του Τηλεφωνικού Κέντρου Εξυπηρέτησης Πελατών της ΔΕΗ, το 11770.

Τα νοικοκυριά

Στο μεταξύ, στο διάστημα της τραπεζικής αργίας οι περισσότερες οφειλές που συσσωρεύτηκαν προς τη ΔΕΗ αφορούν στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μάλιστα, αρκετοί καταναλωτές έχουν χάσει τον ύπνο τους, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, με τις ανεξόφλητες οφειλές να έχουν φτάσει στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά 10% από το ύψος που βρίσκονταν πριν από τρεις εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά το βαθμό επιβάρυνσης από σήμερα στις ανεξόφλητες οφειλές, να αναφέρουμε το παράδειγμα μιας ληξιπρόθεσμης οφειλής ύψους 1.000 ευρώ. Η οικονομική επιβάρυνση από τον τόκο μεταφράζεται σε 60 ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ΔΕΗ στο Τσαλικάκι ο μέσος όρος διακανονισμών, πριν τα capital controls, ανερχόταν στους 150 τη μέρα, αριθμός που έπεσε κατακόρυφα το χρονικό διάστημα της τραπεζικής αργίας, ενώ από την περασμένη Δευτέρα ο αριθμός των καταναλωτών που προχωρούν σε διακανονισμό αγγίζει τα 70 άτομα.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, υπήρξαν περιπτώσεις μεγαλοοφειλετών, μεγάλων οργανισμών και εταιρειών που εξόφλησαν τη ΔΕΗ με ηλεκτρονικές πληρωμές, φοβούμενοι το ενδεχόμενο "κουρέματος" των καταθέσεών τους στις τράπεζες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Ηράκλειο υπήρξε περίπτωση επιχειρηματία που εξόφλησε το ποσό των 50.000 ευρώ, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ορισμένοι καταναλωτές μετέβαιναν στο υποκατάστημα της ΔΕΗ για να πληρώσουν τους λογαριασμούς με χαρτονομίσματα των 500 ευρώ!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News