default-image

Μετ’ εμποδίων οι εξαγωγές του σταφυλιού

Κρήτη
Μετ’ εμποδίων οι εξαγωγές του σταφυλιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό το βάρος των δύσκολων καιρικών συνθηκών, που "απαιτούν" συχνά και κοστοβόρα ψεκάσματα, των κλειστών τραπεζών που "απειλούν" με έλλειψη φυτοφαρμάκων, ενώ δυσκολεύουν και την πληρωμή τους από τους εξαγωγείς, που παίρνουν το σταφύλι τους, άρχισαν δειλά-δειλά οι εξαγωγές των επιτραπέζιων σταφυλιών του νομού Ηρακλείου.

Οι πρώτες τιμές παραγωγού στις πρώιμες ποικιλίες κυμαίνονται από 0,70 έως και 0, 90 ευρώ το κιλό, ενώ οι γεωπόνοι συνιστούν στους αμπελουργούς να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς τη συχνότητα των ψεκασμών και στα φάρμακα που χρησιμοποιούν, για να μην προκύψουν ζητήματα υπολειμματικότητας στα σταφύλια τους!

Καλά πάει μέχρι τώρα η μάχη των αμπελουργών με... τον περονόσπορο, τη χολέρα, την ευδεμίδα και το τζιτζικάκι, που κυριολεκτικά έπιασαν "στον ύπνο" τους παραγωγούς των άλλων ειδών σταφυλιών, με συνέπεια στα οινοστάφυλα και στα σουλτανιά, που προορίζονται για την παραγωγή σταφίδας, να κάνουν όλες θραύση.

Όπως λέει στη "Νέα Κρήτη" ο ερευνητής-φυσιολόγος φυτών δρ. Δημήτρης Φανουράκης, «οι θερμοκρασίες και η αυξημένη υγρασία εντείνουν τις αρρώστιες. Που σημαίνει ότι υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις για φυτοπροστασία. Επομένως, περισσότερα έξοδα και πιο βεβαρημένα τα προϊόντα, δυστυχώς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνθήκες που ευνοούν τις αρρώστιες φέτος ξεκίνησαν πιο νωρίς απ' ό,τι γίνεται συνήθως. «Επομένως, είμαστε στην καταπολέμηση πια. Και αυτό είναι πρόβλημα. Αλλά θα έλεγα ότι οι προσβολές που έχουν παρουσιαστεί στα αμπέλια είναι λιγότερες απ' ό,τι θα περίμενε κανείς, αλλά έχουν παρουσιαστεί», λέει χαρακτηριστικά.

Το μήνυμα που στέλνει προς τους παραγωγούς είναι: «Το να ψεκάζετε είναι πάρα πολύ θεμιτό, εφόσον τηρείτε τις δοσολογίες και τα χρονοδιαγράμματα. Απλά είναι τα έξοδα πολλά φέτος».

«Στον ύπνο»

«Δεν έγιναν φέτος συστηματικά τα ραντίσματα», λέει από την πλευρά του ο τεχνολόγος γεωπόνος Άρης Κοζής. «Ειδικά στα σταφιδάμπελα και τα οινοποιήσιμα δεν έγιναν με σωστή μέριμνα τα ραντίσματα και έχουμε μεγάλη έξαρση. Μόνο στα επιτραπέζια είχαμε καλύτερη ανταπόκριση του κόσμου».

Πού οφείλεται όμως το γεγονός ότι οι παραγωγοί πιάστηκαν "στον ύπνο"; Ο ίδιος εκτιμά ότι «επειδή τα αμπέλια είχαν λίγα σταφύλια, οι παραγωγοί προσπάθησαν να κάνουν μια σχετική οικονομία για να μην ανεβάσουν το κοστολόγιο. Κάποια επιτραπέζια, αλλά λίγα, έχουν λίγο περονόσπορο.

Γενικότερα ο κόσμος έβλεπε ότι ήταν καλός ο καιρός για τα αμπέλια. Δεν ήταν όμως καλός ο καιρός. Αυτά τα μελτέμια που είχαμε μέχρι τώρα ήταν γεμάτα χολέρα. Ο καιρός ήταν ακατάστατος μέχρι τώρα. Είχαμε τις υγρασίες και τις βροχές. Και ήταν πολύ ευνοϊκές οι συνθήκες για όλες τις ασθένειες στα αμπέλια».

Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα. «Είναι αμπέλια που δε θα τρυγηθούν καθόλου και αναφέρομαι σε σταφιδάμπελα ή κρασάμπελα», λέει ο κ. Κοζής και αντιθέτως επισημαίνει ότι στα επιτραπέζια η ποιότητα είναι πολύ καλή.

Στέλνει βέβαια το μήνυμα προς τους παραγωγούς να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των γεωπόνων και να μην κάνουν χρήση "σκληρών" φαρμάκων, αλλά όσο γίνεται πιο ήπιων, λόγω της περιόδου της συγκομιδής, η οποία και έχει αρχίσει.

«Οι προοπτικές με τις οποίες ξεκίνησαν τα πρώιμα σταφύλια είναι σχετικά καλές. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μη δημιουργήσουμε προβλήματα», καταλήγει ο Αριστείδης Κοζής.

«Δύσκολη αγορά»

Ο εξαγωγέας επιτραπέζιων σταφυλιών Κρήτης και Κορίνθου Γιώργος Γιαννακάκης ξεκίνησε χθες την κοπή των πρώτων ποσοτήτων της πρώιμης ποικιλίας "Σουπέριορ", για τη γερμανική αγορά, πληρώνοντας με 0,90 ευρώ το κιλό. Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", ο γνωστός εξαγωγέας χαρακτήρισε τη φετινή αγορά δύσκολη από πολλές απόψεις, τόσο στην Κρήτη όσο και στο εξωτερικό.

«Έχουμε προβλήματα και με την παραγωγή και με τις ασθένειες. Η ευδεμίδα σε έξαρση και δεν ξέρω τι θα γίνει. Κι έχουμε και τα προβλήματα με τις τράπεζες, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ζητήματα για την πληρωμή των παραγωγών. Αλλά και η ζήτηση στο εξωτερικό είναι μειωμένη, αφού ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές και έξω», λέει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ετοιμάζονται να μπουν στην αγορά με το δικό τους επιτραπέζιο σταφύλι και οι Ιταλοί. Πάντως, σύμφωνα με τον Γιώργο Γιαννακάκη, είναι μειωμένη η παραγωγή φέτος παγκοσμίως και όχι μόνο στην Ελλάδα, λόγω των περυσινών καιρικών συνθηκών.

Μάλιστα, ο κ. Γιαννακάκης εκτιμά ότι στο νομό Ηρακλείου η παραγωγή των επιτραπέζιων σταφυλιών είναι μειωμένη σε ποσοστό από 30 μέχρι και 40% σε σχέση με πέρυσι. Ο ίδιος θα αρχίσει να μπαίνει στην εξαγωγική δραστηριότητα του σταφυλιού της ποικιλίας σουλτανί, είτε του απλού, που προορίζεται για Γερμανία και άλλες χώρες, είτε του τόμσον, που πάει για την "απαιτητική" Αγγλία, στις 4 Αυγούστου.

Από τότε αναμένεται να αρχίσουν και οι μαζικές εξαγωγές των επιτραπέζιων σταφυλιών στις αγορές του εξωτερικού, αφού προς το παρόν απλά άρχισαν κάποιες δραστηριότητες μόνο στα πρώιμα σταφύλια και σε εξαιρετικά μειωμένες ποσότητες.

Αδυναμία ΕΑΣΗ

Στο μεταξύ, η διοίκηση της ΕΑΣΗ σε συνεργασία με την Ομάδα Εργασίας, που έχει εγκρίνει η πρόσφατη Γενική Συνέλευση στο χώρο της οργάνωσης, είναι σε συζητήσεις με στόχο να διερευνήσουν την αγορά του επιτραπέζιου σταφυλιού.

Αλλά, σύμφωνα με όσα λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της οργάνωσης Ανδρέας Στρατάκης, με τις φετινές δυσκολίες του τραπεζικού συστήματος πολύ δύσκολα θα ρισκάρει η οργάνωση να μπει στις εξαγωγές του προϊόντος, παρά τις καλές προθέσεις της μέχρι τώρα προς την κατεύθυνση αυτή.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News