Οικονομία

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Ελλάδα

Το πρώτο πακέτο "δύσκολων" και σαφέστατα επώδυνων μέτρων που κλήθηκε να ψηφίσει η Βουλή την περασμένη εβδομάδα ήταν μόνο... το ορεκτικό. Ακολουθεί το κυρίως πιάτο και... ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα απαιτητική δέσμη μέτρων, αφού, εκτός από τα (μοιραία) διαρθρωτικά μέτρα, υπάρχουν και τα φορομπηχτικά μέτρα (ουκ ολίγα), η άρση "προνομίων" επαγγελματικών ομάδων και τάξεων (που έχει σαφέστατη επίδραση στο πορτοφόλι εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών), αλλά και ιδιωτικοποιήσεις που "πονάνε".

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν ακόμη υπό αμφισβήτηση εάν οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών και η άρση των "προνομίων" (στο πετρέλαιο κ.λπ.) θα συμπεριλαμβάνονταν σε αυτό το πακέτο, ή αν θα μετατίθεντο στο μέλλον. Επίσης, το αυτό συνέβαινε και με τις νέες ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιλέγει να αναβάλει (για λίγο;) την ψήφιση αυτών των μέτρων, επιλέγοντας να περάσει από τη Βουλή αύριο ένα πιο "μαλακό" πακέτο μέτρων, προκειμένου να περιορίσει τις διαρροές τόσο από τους κυβερνητικούς βουλευτές, τόσο και από εκείνους της αντιπολίτευσης.

Με άλλα λόγια, αν η κυβέρνηση επέλεγε την αναβολή αυτών των μέτρων για αργότερα, θα πετύχαινε πάντως να άρει ένα "αγκάθι", που θα επέτρεπε ίσως σε περισσότερους βουλευτές που προέρχονται από την επαρχία και είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους να υπερψηφίσουν το πακέτο των μέτρων αύριο στη Βουλή.

Μάλιστα, σύμφωνα με ανεπίσημη χθεσινή ενημέρωση από το Μαξίμου, το πακέτο της Τετάρτης θα έχει ως κύριους άξονες τα εξής μέτρα:

- Τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη.

- Την ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.

Τα μέτρα και το "άχθος" τους

Βεβαίως, αναβολή δε σημαίνει ματαίωση, οπότε όλα αυτά τα μέτρα θα περάσουν, αν όχι αυτήν την εβδομάδα, τότε σίγουρα στις δύο επόμενες, από τη Βουλή, καθώς είναι μεταξύ των προαπαιτούμενων για τη συμφωνία με τους δανειστές. Οπότε, ας δούμε τα μέτρα αναλυτικά, εξειδικεύοντας προκειμένου να δούμε ποιους επιβαρύνουν και πώς μπορεί να εφαρμοστούν.

Μέτρα για τους αγρότες

Όπως σημειώσαμε παραπάνω, κάποια στελέχη της κυβέρνησης εξέφραζαν αμφιβολίες ως προς το αν είναι σκόπιμο να συμπεριληφθούν τα ιδιαίτερα "επώδυνα" αυτά μέτρα στο παρόν πακέτο.

Προφανώς, ωστόσο, οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να έχει το "ΟΚ" των δανειστών, προκειμένου να μη θεωρηθεί μονομερής ενέργεια και να οδηγήσει σε σοβαρές δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα. Αυτά ισχύουν και για όποια άλλα μέτρα επιλεγεί να "αναβληθούν" από τα παρακάτω, οπότε δε θα τα επαναλάβουμε στη συνέχεια.

Για τους αγρότες καταργούνται σταδιακά οι φοροαπαλλαγές, ενώ αυξάνονται οι φόροι. Ο φορολογικός συντελεστής αυξάνεται από το 13% στο 26%, ενώ καταργείται η επιδότηση πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες. Αυτές οι αλλαγές πλήττουν το σύνολο των αγροτών, σωρεύοντας τρομακτικές επιβαρύνσεις στους ώμους τους.

Αν το συνδυάσουμε με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και με τα προβλήματα που υπάρχουν ως προς τη διάθεση αγροτικών προϊόντων, θα χρειαστεί μια ιδιαίτερα σθεναρή κυβέρνηση για να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα και να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί.

Μέτρα για τα ενοίκια

Για τα ενοίκια προβλέπεται αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων ως εξής: α) Από το 11% στο 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ, β) από το 33% στο 35% για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ. Όπως είναι λογικό, επηρεάζεται κατ' αυτόν τον τρόπο το σύνολο των ιδιοκτητών κατοικιών και καταστημάτων που ενοικιάζονται, με τις επιβαρύνσεις να είναι περισσότερες για τα μικρότερα εισοδήματα.

Νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠΔ)

Υιοθέτηση νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με στόχο την επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας. Κι εδώ αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις από το νομικό κόσμο, αλλά μένει να δούμε το διάλογο που θα γίνει και τι απόψεις θα κατατεθούν.

Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ διατηρείται για δύο ακόμη χρόνια. Μάλιστα, οποιαδήποτε αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες που προωθείται δε θα πρέπει να διαταράξει τον εισπρακτικό στόχο για τη διετία 2015-2016 και τα έσοδα των 2,650 δισ. ευρώ κατ' έτος.

Εδώ η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα, καθώς έχει δεσμευτεί να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, κάτι που θα οδηγήσει σε πτώση των εσόδων κατά 10-20%, τουλάχιστον. Αυτό σημαίνει ότι είτε θα αναπροσαρμοστούν οι συντελεστές οριζόντια, είτε ότι θα επιχειρηθεί να επιβαρυνθούν περισσότερο οι μεγάλες ιδιοκτησίες.

ΦΠΑ

Αυξάνεται από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ το όριο απαλλαγής των μικρών επιχειρήσεων από το καθεστώς του ΦΠΑ. Το μέτρο αυτό αναμένεται να διευκολύνει τη μικρή επιχειρηματικότητα.

Επίδομα θέρμανσης

Μειώνεται σταδιακά το κονδύλι για επίδομα θέρμανσης. Δεν αποκλείεται όμως να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου, που έχει εξισωθεί με αυτόν του κίνησης. Αν ισχύει η μείωση του ΕΦΚ, το μέτρο θεωρείται "ανώδυνο". Σε διαφορετική περίπτωση, θα προκαλέσει επίσης αντιδράσεις.

Εισφορά αλληλεγγύης

Η εισφορά αλληλεγγύης μονιμοποιείται και ενσωματώνεται στη φορολογική κλίμακα για να παρακρατείται κάθε μήνα από τους μισθούς και τις συντάξεις. Δεν έχει διευκρινιστεί αν αφορά στο σύνολο των μισθών και συντάξεων, ή μόνο στα ανώτερα εισοδήματα (όπως η ρύθμιση που περιλαμβανόταν στο προηγούμενο Ν/Σ).

Ανατροπή ρυθμίσεων

Στα ληξιπρόθεσμα σχεδιάζονται αλλαγές των ρυθμίσεων του 2014 και του 2015 για τις δόσεις στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να εξαιρεθούν οι μεγαλοοφειλέτες αλλά και όσοι δεν αποπληρώνουν κανονικά τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Επίσης θα αυξηθούν τα επιτόκια που εφαρμόζονται σήμερα, τα οποία θα πρέπει να προσδιορίζονται με βάση το επιτόκιο της αγοράς.

Πρόωρες συντάξεις

Σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Εδώ θα υπάρξουν σοβαρότατες αντιδράσεις, αφού οι αλλαγές αφορούν και σε όσους έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα σύνταξης ήδη. Περιμένουμε να δούμε πότε θα αποφασιστεί να περάσει το εν λόγω μέτρο, που είναι από τα βασικά προαπαιτούμενα για τη συμφωνία.

Πλειστηριασμοί

Αλλαγές σε πλειστηριασμούς α' κατοικίας και στα όρια κατασχέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς. Άλλο ένα μέτρο που θα προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, ανάλογα με τον τρόπο που θα εφαρμοστεί. Σίγουρα θα έχουμε μερική απελευθέρωση των πλειστηριασμών α' κατοικίας και δε θα πρέπει να αποκλειστεί και η πλήρης απελευθέρωση.

Άμεσα προς ψήφιση

Μέχρι τις 22 Ιουλίου θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί:

- Η θέσπιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η οποία μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τις δαπάνες.

- Η μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων για επενδύσεις με τη συνδρομή της Ε.Ε.

Σε συμφωνία με τους θεσμούς όσα έρχονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο

Σε δεύτερη φάση, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους θεσμούς και να περάσει από τη Βουλή μια σειρά από εξαιρετικά δύσκολους εφαρμοστικούς νόμους:

* Να πραγματοποιήσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό.

* Να προσδιορίσει πολιτικές ώστε να αντισταθμίσει πλήρως το δημοσιονομικό αντίκτυπο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012.

* Να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή εναλλακτικά μέτρα που θα συμφωνηθούν αμοιβαία έως τον Οκτώβριο του 2015.

* Να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων με σαφές χρονοδιάγραμμα (εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ), που θα αφορούν, μεταξύ άλλων: α) τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, β) τις περιόδους εκπτώσεων, γ) το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, δ) το γάλα και τα αρτοποιεία. Σε επόμενη φάση θα ακολουθήσουν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η μεταποίηση.

* Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

* Να γίνει αυστηρή επανεξέταση και εκσυγχρονισμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των εργατικών κινητοποιήσεων και των ομαδικών απολύσεων.

* Να γίνουν βήματα ενίσχυσης των τραπεζών (πρόβλεψη για τα «κόκκινα» δάνεια).

* Να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία της χώρας σε ανεξάρτητο Ταμείο με έδρα την Ελλάδα.

* Να αποπολιτικοποιήσουν την ελληνική δημόσια διοίκηση.

* Η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα για επιτόπιους ελέγχους, με την κυβέρνηση να «οφείλει να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς όσον αφορά όλα τα νομοσχέδια στους σχετικούς τομείς, αρκετό χρόνο πριν από την υποβολή τους σε δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή».

* Να τροποποιήσει νομοθετικές πράξεις που δε συνάδουν με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, αλλιώς να προσδιορίσει σαφή ισοδύναμα.

Γιώργος Ψαρουλάκης

Σχόλια