default-image

Τα πάνω-κάτω έχει φέρει η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ

Οικονομία
Τα πάνω-κάτω έχει φέρει η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκηνές απείρου κάλλους και αλαλούμ έχει δημιουργήσει στην αγορά η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ που στην τελική του μορφή, φαίνεται ότι επιβαρύνει από 5 έως 7 ευρώ τις αγορές προϊόντων αξίας 100 ευρώ. Τα νέα δεδομένα ισχύουν από σήμερα, αν και πολλοί από τους επιχειρηματίες δεν έχουν ακόμη καταλάβει πως θα τιμολογούν τα προϊόντα που διαθέτουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κρεοπωλεία.

Το χοιρινό κρέας και το κοτόπουλο εντάσσονται στο μειωμένο συντελεστή του 13%, αλλά στο χοιρινό σουβλάκι θα αυξάνεται στο 23% εάν υπάρχει γαρνιτούρα πιπεριάς ή είναι αλατισμένο.

Επίσης το παναρισμένο κοτόπουλο, λόγω της επεξεργασίας που έχει προηγηθεί, θα έχει ΦΠΑ 23%. Το μοσχάρι με συντελεστή 23%, και ο ανάμεικτος κιμάς, χοιρινό και μοσχάρι μαζί. Στο 23% αν είναι πάνω από το 50% η ποσότητα του μοσχαρίσιου και 13% αν είναι πάνω από το 50% η ποσότητα του χοιρινού.

Άλλη παράδοξη περίπτωση το ψωμί που εντάσσεται στην κατηγορία του 13%, όμως κανείς από τους επαγγελματίες δεν γνωρίζει ακόμη τι θα κάνει με την τιμή σε τυρόπιτες, τοστ, ελιόψωμα, τυρόψωμα και άλλα αρτοσκευάσματα που μπαίνουν στο 23%.

Η ίδια σύγχυση και με τα ζυμαρικά που είναι στο 13% στην απλή τους μορφή, αφού τα τορτελίνα που περιέχουν γέμιση, μπαίνουν στο συντελεστή του 23%.

Οι τιμές στα σουπερμάρκετ έχουν αρχίσει ήδη να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, με τους καταναλωτές να καταλαβαίνουν σε μεγάλο ποσοστό ήδη την διαφορά σε συγκεκριμένα προϊόντα.

Το μπουκάλι το νερό στο περίπτερο θα έχει συντελεστή 13%, ενώ αν καταναλωθεί σε κατάστημα εστίασης θα έχει 23% με τους επιχειρηματίες ήδη να διατυπώνουν την αγωνία τους για το πώς θα καταφέρουν να κρατήσουν την πελατεία τους, δηλώνοντας ότι θα προσπαθήσουν να απορροφήσουν σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι την αλλαγή των τιμών τουλάχιστον στο χώρο της εστίασης.

Ψάρια κάθε είδους, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα πάνε στο 13%.

Ενώ τα φιλέτα ψαριών, τα αποξηραμένα, τα αλατισμένα ή σε άρμη και τα καπνιστά στο 23%.

Όπως και τα μαλακόστρακα κάθε είδους, όπως καραβίδες, αστακοί, καβούρια και γαρίδες. 23%.

Σφοδρές και οι αντιδράσεις από τους αγρότες λόγω των αγροεφοδίων που μπαίνουν στο 23% τινάζοντας όπως λένε στον αέρα την αγροτική παραγωγή και οικονομία.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ηρακλείου, οι τιμές στην αγορά θα πρέπει να ελεγχθούν από αρμόδιους μηχανισμούς, καθώς δεν αποκλείεται παρά τα όσα διατυπώνονται να εμφανιστούν εκτεταμένα περιστατικά αισχροκέρδειας.

Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News