default-image

Ηράκλειο: Μαγαζιά ανοιχτά αλλά κίνηση ελάχιστη

Κρήτη
Ηράκλειο: Μαγαζιά ανοιχτά αλλά κίνηση ελάχιστη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε χαμηλά επίπεδα διατηρήθηκε χθες, πρώτη Κυριακή από την έναρξη των θερινών εκπτώσεων που, σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα καταστήματα μπορούσαν να λειτουργήσουν προαιρετικά, η αγοραστική κίνηση στην αγορά του Ηρακλείου. Παρά τις δελεαστικές τιμές, το καταναλωτικό ενδιαφέρον ήταν μικρό, κρίνοντας την κίνηση υποτονική, με τον κόσμο να εξηγεί ότι δεν υπάρχουν χρήματα για αγορές.

Εκτός από τα πολυκαταστήματα, που άνοιξαν στο σύνολό τους, οι τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις στο Ηράκλειο που λειτούργησαν χθες δεν ξεπέρασαν το 50%, ενώ ο κόσμος που επέλεξε να βρεθεί χθες στο κέντρο της πόλης μάλλον συνέχιζε τις διερευνητικές ματιές. Δίχως να λείπουν ωστόσο και εκείνοι που ανέφεραν ότι σε μια τουριστική πόλη όπως το Ηράκλειο, τα καταστήματα θα έπρεπε να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές.

Κάθετα αντίθετος πάντως με το άνοιγμα τις Κυριακές, πλην εκείνων που είναι κοντά σε μεγάλες γιορτές, όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, είναι ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, με τον πρόεδρο να διευκρινίζει ότι πρόκειται για ένα θέμα που πρέπει να δει άμεσα η κυβέρνηση.

«Πολλές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου δεν άνοιξαν διότι θεώρησαν πως δεν είχαν σοβαρό αντικείμενο για να το πράξουν, καθώς το κλείσιμο των τραπεζών και η αβεβαιότητα που συνεχίζει να υπάρχει στην κοινωνία δε δίνουν ελπίδα για κάτι θετικό στην αγορά.

Πρέπει το θέμα των Κυριακών να το δει αυτή η νέα κυβέρνηση πολύ σοβαρά, γιατί αυτή η εμμονή ίσως να μην είναι η σωστότερη λύση για να αντιμετωπίσει η χώρα μας τα οικονομικά προβλήματα που βιώνει», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης.

Πτώση 70% στο λιανικό

Την ίδια στιγμή πάντως και ενώ οι θερινές εκπτώσεις συνεχίζονται έως το τέλος του Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία των εμπόρων, η κίνηση στην αγορά στη διάρκεια των τριών εβδομάδων της τραπεζικής αργίας είχε πέσει έως και 70%, με τους καταναλωτές να μην προχωρούν σε αγορές ούτε ακόμη με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Παρότι οι έμποροι, από την άλλη, έχουν προχωρήσει σε γενναίες εκπτώσεις σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν πελάτες.

«Σαν να μην έφτανε το τρίτο μνημόνιο»

Νωρίς χθες το πρωί τα μέλη της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, λέγοντας «όχι στην κατάργηση της Κυριακής αργίας και στο νέο μνημόνιο!», συμμετείχαν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στο εμπόριο με αφορμή το άνοιγμα της Κυριακές. Έδωσαν λοιπόν ραντεβού στις 10:30 το πρωί έξω από τα Δικαστήρια Ηρακλείου, πραγματοποιώντας διαμαρτυρία.

«Φαίνεται πως με το τρίτο μνημόνιο θα γενικευτεί το φαινόμενο και θα πάμε στις 52 Κυριακές ανοιχτά τα καταστήματα. Καταδικάζοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν 7 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς να βλέπουν το σπίτι και την οικογένειά τους. Και τους μικροεμπόρους να είναι φυλακισμένοι στο μαγαζί τους», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, Δημόκριτος Σαλούστρος.

«Στο νέο μνημόνιο αποτυπώνονται μέτρα που θα φέρουν νέα κατακόρυφη μείωση του εισοδήματος, των μισθών, των συντάξεων, νέα φοροκαταιγίδα. Ένα από αυτά τα μέτρα που αφορούν "μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας" είναι και το άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές και "τολμηρή αναθεώρηση" για συλλογικές διαπραγματεύσεις, δηλαδή κατάργηση συμβάσεων κλαδικών και επιχειρησιακών, μισθός που θα συνδέεται με την "παραγωγικότητα" του κάθε εργαζόμενου, όπως και μαζικές απολύσεις», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη της Ένωσης.

Με σύνθημα «η Κυριακή ανήκει σε μας και τις οικογένειές μας», οι ιδιωτικοί υπάλληλοι-μέλη της Ένωσης απαιτούν, μεταξύ άλλων, «Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλες τις Κυριακές του χρόνου, για όλα τα καταστήματα, με νόμο από την κυβέρνηση.

Άμεση πληρωμή στην ολότητά τους όλων των μισθών των εργαζομένων, των επιδομάτων ανεργίας για τους άνεργους, και των συντάξεων. Εξασφάλιση παροχής υγείας και φαρμάκων, χωρίς καμία επιβάρυνση για το λαό! Καμία περικοπή στα δημόσια νοσοκομεία!

Γενίκευση για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς του μέτρου της δωρεάν χρήσης και στην πόλη μας. Καμία απόλυση, ούτε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους, με πρόσχημα το κλείσιμο των τραπεζών.

Πάγωμα των δόσεων για φόρους, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Πάγωμα των πληρωμών για φως, νερό, τηλέφωνο. Καμία διακοπή συνδέσεων».

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News