default-image

Έρχονται τα 7.16 δισ. του δανείου, ξεκινά συζήτηση στο ESM

Οικονομία
Έρχονται τα 7.16 δισ. του δανείου, ξεκινά συζήτηση στο ESM

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ εγκρίθηκε οριστικά το δάνειο-γέφυρα των 7.16 και την Δευτέρα τα χρήματα φθάνουν στην Αθήνα για να δοθούν στις υποχρεώσεις της χώρας, την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, τριετούς διάρκειας, ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM, ελήφθη η κατ' αρχήν απόφαση για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, υπό την μορφή ενός νέου δανειοδοτικού προγράμματος.

Η απόφαση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνιστά απόρροια της ολοκλήρωσης των εργασιών στα εθνικά κοινοβούλια.

Πλέον, εξηγεί ο ESM, δίνεται η εντολή στους θεσμούς να διαπραγματευτούν το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU), το οποίο θα καθορίζει τις μακροοικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ταυτοχρόνως, το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα προετοιμάζει τη δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα.

Μόλις το MoU οριστικοποιηθεί, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αναλάβει περαιτέρω αποφάσεις, αφού προηγουμένως λάβει υπόψη τις αποφάσεις των εθνικών κοινοβουλίων.

Κατόπιν της σημερινής συνεδρίασης, ο επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι σήμερα λάβαμε την απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ενός νέου προγράμματος, το οποίο θα ωφελήσει την Ελλάδα.

«Εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα κατάφερε να επανέλθει στην ανάπτυξη το 2014 και να ανακτήσει μέρος της πρόσβασης στις αγορές» σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγ.

Εγκρίθηκαν τα 7,16 δισ.

Η Ελλάδα εξασφάλισε 7.16 δις για τις άμεσες ανάγκες της, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος χρεοκοπίας.

Μετά και την απόφαση της γερμανικής Βουλής, οι 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης άναψαν και τυπικά το "πράσινο φως" για να δοθεί το δάνειο γέφυρα των 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Τα χρήματα θα... "φτάσουν" στην Αθήνα τη Δευτέρα.

Το δάνειο "γέφυρα" χορηγείται στην Ελλάδα για να μπορέσει να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της, αυτή δηλαδή που δεν πλήρωσε τον Ιούνιο στο ΔΝΤ και άλλη μια που λήγει τη Δευτέρα και είναι ύψους 4,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.

Το δάνειο αυτό "ύψους 7,16 δισεκ. ευρώ θα φθάσει στην Ελλάδα έως τη Δευτέρα, οπότε η χώρα πρέπει να αποπληρώσει 4,2 δισεκ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", δήλωσε Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το ευρώ και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις στους δημοσιογράφους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News