Οικονομία

Bloomberg: Το χρέος της Ελλάδας πλησιάζει το ιαπωνικό χρέος

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ως ποσοστό του ΑΕΠ, πλησιάζει το ιαπωνικό χρέος, που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Την περασμένη Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προέβλεψε ότι το ελληνικό χρέος θα ανέλθει το 2017 σχεδόν στο 200% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερα από το 151,8% που προέβλεπε τον Απρίλιο και από το 169,7% που ήταν η ενδιάμεση εκτίμησή του στις 26 Ιουνίου, στο πλαίσιο του προκαταρκτικού σχεδίου για την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, το χρέος της Ελλάδας πλησιάζει προς το ιαπωνικό, το οποίο κινείται πάνω από το 240% του ΑΕΠ. Ωστόσο, αν δει κανείς το κατά κεφαλήν ελληνικό χρέος, η εικόνα είναι ελαφρώς λιγότερο ζοφερή, σημειώνει το πρακτορείο.

Στο τέλος του 2014, σε κάθε Έλληνα πολίτη αντιστοιχούσε δημόσιο χρέος άνω των 35.000 δολ.., σύμφωνα με την Eurostat, ενώ στον Ιάπωνα αντιστοιχούσαν περίπου 79.000 δολ., με βάση υπολογισμούς του Bloomberg. Στον Αμερικανό πολίτη αντιστοιχούσαν περίπου 56.000 δολ., με βάση στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ενώ για την Ευρωζώνη το κατά κεφαλήν δημόσιο χρέος είναι λίγο χαμηλότερο από αυτό της Ελλάδας.

Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, οι Έλληνες έχουν χαμηλότερο βάρος από το δημόσιο χρέος σε σχέση με τους Ιρλανδούς, τους Βέλγους, τους Ιταλούς, τους Αυστριακούς, τους Βρετανούς και τους Γάλλους.

Σχόλια