default-image

"Ευθύνη της Ελλάδας η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων"

Οικονομία
"Ευθύνη της Ελλάδας η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαντήσεις για την κριτική που δέχεται σχετικά με τους χειρισμούς του στο ζήτημα της Ελλάδας έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αναφερόμενος στη χρηματοδότηση - γέφυρα κάλεσε όλους να καταθέσουν προτάσεις λέγοντας πως δεν μπορεί μόνο λίγοι να κάνουν προτάσεις και να υφίστανται κριτική. Ξεκαθάρισε δε ότι δεν έκανε καμία πρόταση που δεν ήταν σε γνώση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

«Θα πρέπει να εξηγηθεί πώς θα γίνει η χρηματοδότηση γέφυρα. Δεν μπορεί μόνο λίγοι να κάνουν προτάσεις και να υφίστανται κριτική» είπε ο Σόιμπλε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν «έχει το μονοπώλιο για πρωτοβουλίες και αυτό είναι σωστό αυτή τη στιγμή».

Όπως είπε, «πρέπει να έχουμε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης για την Ελλάδα έως τη Δευτέρα για να αποφύγουμε μεγαλύτερα προβλήματα».

«Προσπαθούμε να σκεφτούμε την ευθύνη μας για δύσκολα θέματα και ερωτηματικά φυσικά με θίγει και με αφορά αυτό το πράγμα. Αλλιώς θα λεγα ότι δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Θα ήθελα με αγάπη να σας πω ότι δεν έκανα καμία πρόταση η οποία στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν ήταν γνωστό» δήλωσε ο Σόιμπλε.

Παράλληλα, σχολίασε ότι η τελική απόφαση ανήκει πάντα στην Καγκελάριο, «ήταν σαφές ότι η καγκελάριος θα πρέπει να αποφασίζει και κανείς δεν μπορεί να την απαλλάξει από τις ευθύνες αυτές».

«Ο αγώνας για τη σωστή λύση είναι πάντα ένα θέμα και αν δεν βρείτε λύσεις που μπορούν να λειτουργήσουν, στην Ελλάδα παλεύουμε για τέτοιες λύσεις» είπε.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα, προέβλεψε ότι θα είναι μακρές και δύσκολες και επισήμανε ότι η ευθύνη για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανήκει στην ελληνική πλευρά.

Ήμασταν σύμφωνοι ότι σε κάθε φάση των διαβουλεύσεων θα πρέπει να υλοποιούνται οι αποφάσεις μίας χώρας ανεξάρτητα από τις εσωτερικές εξελίξεις, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών στην Ελλάδα.

Απαντώντας για την πρότασή του για Grexit είπε ότι το έκανε γιατί πολλοί παράγοντες μεταξύ των οποίων ορισμένοι στη γερμανική κυβέρνηση, πιστεύουν ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας, ότι θα ήταν μία καλύτερη λύση. Πρόσθεσε όμως ότι κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος, γι' αυτό και συζητήσαμε το θέμα, όπως είπε.

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει χρηματοδότηση ώστε να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στην Ελλάδα ο κ. Σόιμπλε είπε ότι η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε ότι αυτό που προέχει είναι η πληρωμή των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Προτάσσοντας το θέμα της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων, ο κ. Σόιμπλε είπε: «Εδώ και χρόνια, από το 2010, έχουν καταστρέψει μεγάλη ποσότητα εμπιστοσύνης. Δεν είναι μόνο ευθύνη της τελευταίας κυβέρνησης. Το θέμα όμως είναι για πόσο μπορείς να το κάνεις, χωρίς να καταστρέψεις την αξιοπιστία της Ευρώπης».

«Εναπόκειται στην Ελλάδα να κάνει τις κινήσεις που πρέπει αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης» πρόσθεσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News