default-image

ΔΝΤ: Ανάγκη για περίοδο χάριτος 30 ετών στο χρέος

Οικονομία
ΔΝΤ: Ανάγκη για περίοδο χάριτος 30 ετών στο χρέος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαιτίας των καταστροφών που υπέστησαν η οικονομία και οι τράπεζές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι προετοιμασμένοι να εξετάσουν οι εταίροι της στην Ευρωζώνη, αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε εμπιστευτική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters.

Η επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους εστάλη στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης αργά τη Δευτέρα, λίγες μερικές ώρες μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Αθήνα και δανειστές. «Η δραματική επιδείνωση της βιωσιμότητας του χρέους καταδεικνύει την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους σε τέτοιο μέγεθος που να ξεπερνά κατά πολύ ό,τι εξετάζεται μέχρι στιγμής - και ό,τι έχει προταθεί από τον ESM», αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα μια 30ετή περίοδο χάριτος για την εξυπηρέτηση όλου του ευρωπαϊκού χρέους, συμπεριλαμβανομένων των νέων δανείων, και μια πολύ δραστική παράταση των περιόδων ωρίμανσης. Διαφορετικά, θα πρέπει να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ετήσιες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις στον ελληνικό προϋπολογισμό ή να δεχθούν βαθύ κούρεμα εκ των προτέρων των δανείων τους προς την Αθήνα, αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News