Οικονομία

Οι 17 δραματικές ώρες... και το πλήρες κείμενο της συμφωνίας

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πλήρες κείμενο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, το οποίο και περιλαμβάνει αναλυτικά τα μέτρα που θα πρέπει να αναληφθούν από την ελληνική πλευρά.

Στα Ελληνικά

Στα Αγγλικά

Οι 17 δραματικές ώρες... και ήρθε η συμφωνία

Μετά από 17 ώρες διαπραγματεύσεων οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία. «Έχουμε agreekment» ανακοίνωσε η Ευρώπη. Τα μεγάλα αγκάθια μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν ο ρόλος του ΔΝΤ και το Ταμείο για την αποπληρωμή του χρέους.


Οι πρώτες πληροφορίες για επίτευξη συμφωνίας έφτασαν μέσω Twitter από τους πρωθυπουργούς του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, αλλά και του κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου.Η επίσημη επιβεβαίωση ήρθε από τον ίδιο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.


Ξεκινώντας την κοινή συνέντευξη Τύπου ο Ντόναλντ Τουσκ έκανε λόγο για agreekment, εισάγοντας έναν ακόμη νεολογισμό μετά το Grexit. «Είχαμε στόχο να επιτευχθεί συμφωνία. Επιτέλους καταλήξαμε» είπε.O κ. Τουσκ δήλωσε ότι θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα. «Υπάρχουν αυστηροί όροι που θα πρέπει να ψηφιστούν από ορισμένα Κοινοβούλια» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι αποφεύχθηκαν οι συνέπειες που θα έφερνε ένα αρνητικό αποτέλεσμα.Πρόσθεσε, ακόμη ότι το Eurogroup θα πρέπει να αποφασίσει τώρα για τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.


«Ήταν επίπονη η συμφωνία, χρειάστηκε χρόνος, αλλά επετεύχθη» δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι η Κομισιόν επέμεινε ότι δεν υπήρχε περίπτωση Grexit. «Είμαι πολύ ευτυχής ως προς την ουσία και το πλαίσιο της συμφωνίας» πρόσθεσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία.Ο Γιούνκερ τόνισε, επίσης, ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω του δημοψηφίσματος, αλλά-όπως είπε-«ο συμβιβασμός που επετεύχθη έχει μόνο νικητές, όχι ηττημένους».

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το ταμείο που θα στηρίξει την ελληνική προσπάθεια. Στο ταμείο αυτό, όπως είπε ο Γιούνκερ, θα γίνει μεταφορά περιουσιακών στοιχείων, ρευστοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων από ιδιωτικοποιήσεις ή διαχείριση κεφαλαίων και τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν κατά 50% για επενδύσεις στην Ελλάδα και κατά 50% για την αποπληρωμή του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Κοινή συνέντευξη Τύπου Γιούνκερ - Ντέισελμπλουμ - Τουσκ

Λαμβάνοντας το λόγο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι κομβικό σημείο ήταν το θέμα της εμπιστοσύνης. «Εργαστήκαμε και σε πολλά κομβικά σημεία» είπε. Τόνισε ότι την Τρίτη και την Τετάρτη θα πρέπει να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα από την ελληνική Βουλή, ενώ το απόγευμα θα συνεδριάσει ξανά το Eurogroup.Ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι το θέμα της χρηματοδότησης-γέφυρα θα ταθεί επί τάπητος στο Eurogroup  ενώ αναφερόμενος στο Ταμείο για την αποπληρωμή του χρέους ανακοίνωσε ότι η έδρα του θα είναι στην Ελλάδα.

«Θα υπάρξουν ψηφοφορίες σε άλλα κοινοβούλια και μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία για να αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες τα φώτα θα στραφούν στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Αλ. Τσίπρας: "Δύσκολες αποφάσεις, αλλά το Grexit είναι παρελθόν"

Για δύσκολες αποφάσεις που χρειάστηκε να πάρει η ελληνική πλευρά προκειμένου να αποτρέψει «την επιδίωξη για μεταφορά της δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό και το σχέδιο κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν υφεσιακά μέτρα στη συμφωνία, ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι τα βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη.


«Δώσαμε μάχη και παλέψαμε μέχρι τέλους προκειμένου να διεκδικήσουμε μία συμφωνία που θα κρατήσει τη χώρα στα πόδια της. Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις και σκληρά διλήμματα» περίεγραμε ο κ. Τσίπρας.

«Η απόφαση κρατάει την Ελλάδα σε συνθήκες χρηαμτοδοτικής ευστάθειας, δυνατότητες ανάκαμψης. Η υλοποίησή της είναι δύσκολη, τα μέτρα θα δημιουργήσουν υφεσιακές τάσεις», παραδέχτηκε.

Μέρκελ: "Έως τις 15/7 θα πρέπει να νομοθετηθούν τα προαπαιτούμενα"

Για συμφωνία με «πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα» έκανε λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης με την Ελλάδα.

«Πρέπει να επανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη και οι Έλληνες φέρουν την ευθύνη να υλοποιήσουν αυτά που αποφασίστηκαν», είπε, τονίζοντας ότι τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να νομοθετηθούν μέχρι τις 15 Ιουλίου. Η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε τις διπαραγματεύσεις «πολύ σκληρές», αναγνωρίζοντας ότι τέθηκαν δύσκολοι όροι για να πειστούν -όπως είπε- οι ηγέτες ότι το πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί και να καρποφορήσει. «Θα χρειαστεί πολύς χρόνος και η πορεία θα είναι επώδυνη», είπε, προσθέτοντας πάντως πως η συμφωνία προβλέπει μία μεγάλη βεντάλια χρηματοδοτικών μέτρων που αν εφαρμοστούν η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης.

Ερωτηθείσα αν παραμένει στο τραπέζι ένα «σχέδιο Β» για προσωρινή έξοδο από το ευρώ, η κ. Μέρκελ είπε ότι «το σχέδιο Α έχει επαληθευτεί και δεν χρειαζόμαστε σχέδιο Β». «Σχέδιο Β θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή μόνο αν το είχε ζητήσει η Ελλάδα», σημείωσε για να συμπληρώσει πως «οι Έλληνες διατράνωσαν την επιθυμία να παραμείνουν στην Ευρωζώνη. Όλες οι διαδικασίες, όπως και το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, συνέβαλαν στο να καταστεί αυτό σαφές».

Φ. Ολάντ: "Δε θέλαμε να ταπεινώσουμε την Ελλάδα"

Δε θέλαμε να ταπεινώσουμε την Ελλάδα, είπε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, σχετικά με τη συμφωνία που επετεύχθη.

Όπως ανέφερε, ήταν σημαντικό να επιδειχθεί αλληλεγγύη, καθώς ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σήμαινε ότι η Ευρώπη θα στερείτο ένα κομμάτι του πολιτισμού της.

Σύμφωνα με τον Ολάντ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε μια γενναία επιλογή, γιατί ήξερε ότι θα χρειαστούν κι άλλες μεταρρυθμίσεις, αλλά ήξερε επίσης ότι ήταν η στιγμή που μπορούσαν να δοθούν στη χώρα 80 δισ. ευρώ.

Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του Eurogroup, ώστε να δοθεί σήμα να εκκινήσουν οι ανάλογες διαδικασίες στα υπόλοιπα εθνικά κοινοβούλια.

Μ. Ρέντσι: "Κάναμε ότι μπορούσαμε για μία Ευρώπη καλύτερη"

Την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στην Ευρώπη για μία Ευρώπη καλύτερη, επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όπου όπως είπε «κάναμε ότι μπορούσαμε και θα προσπαθήσουμε από τώρα και στο εξής για μία Ευρώπη καλύτερη».

«Όσον αφορά τα 50 δισ. που θα βοηθήσουν την Ελλάδα πρέπει να σας πως ότι η συμφωνία δεν αφορά μόνο μία χώρα, αλλά και άλλες χώρες», τόνισε ο κ. Ρέντσι και πρόσθεσε πως «οφείλουμε να επενδύσουμε στην ανάπτυξη, αλλά μένει πολύ δουλειά ακόμα», εκτιμά.

«Θα πρέπει να επενδύσουμε στην ανάπτυξη και να επωφεληθούμε από τα πλεονεκτήματά της. Όσον αφορά τη συμφωνία που επετεύχθη πρέπει να την εξελίξουμε πρέπει να την εξελίξουμε και από δω και πέρα να κοιτάξουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες», είπε, ενώ τόνισε πως «σημείο κλειδίστη συμφωνία» αποτέλεσε και η Ιταλία.

Λαγκάρντ: "Σημαντικό βήμα για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης"  

«Ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη νύχτα, πάρα πολύ έντονη», δήλωσε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Αλλά νομίζω», τόνισε «ότι έγινε ένα πολύ καλό βήμα για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης», είπε ενώ επεσήμανε ότι «σίγουρα θα γίνουν πολύ περισσότερα βήματα, που θα καταδείξουν αυτών που συμφωνήθηκαν».

Σχόλια