default-image

Σόιμπλε: Αδύνατο το "κούρεμα" του χρέους

Οικονομία
Σόιμπλε: Αδύνατο το "κούρεμα" του χρέους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πρώτη φορά σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, συντάχθηκε δημοσίως με την άποψη του ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να είναι βιώσιμο δίχως κούρεμα, ωστόσο απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εξηγώντας ότι ένα κούρεμα δεν είναι εφικτό καθώς «παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ».

«Η βιωσιμότητα του (ελληνικού) χρέους δεν είναι εφικτή χωρίς κούρεμα και πιστεύω ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο να υποστηρίζει κάτι τέτοιο» δήλωσε ο Σόιμπλε κατά την διάρκεια συνεδρίου στην Φρανκφούρτη, αλλά έσπευσε να προσθέσει: «Δεν μπορεί να γίνει κούρεμα, γιατί αυτό θα παραβίαζε το σύστημα της ΕΕ».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε ότι αν δεν γίνεται να κάνεις κούρεμα, μια άλλη πιθανότητα είναι η «αναδιαμόρφωση» του χρέους, αλλά το περιθώριο για κάτι τέτοιο είναι, όπως είπε, περιορισμένο.

Η δήλωση του κ. Σόιμπλε ουσιαστικά βάζει νάρκη στη συμφωνία καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως μείζον θέμα την αναδιάρθρωση του χρέους και η μη δέσμευση από πλευράς των δανειστών για να ανοίξει η συζήτηση καθιστά δύσκολο τον συμβιβασμό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ είναι στα «κάγκελα» γι' αυτό ακριβώς το λόγο. Διότι μπορεί τα μέτρα να είναι σκληρά, ωστόσο, μόνο μια ρητή δέσμευση για ρύθμιση του χρέους θα μπορούσε να καταστήσι ευκολότερη την ψήφιση του νέου Μνημονίου.

Ο Γερμανός υπουργός δείχνει να θέλει να χαλάσει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, ένα κλίμα σχετικής συναίνεσης με τους δανειστές, λίγες ώρες πριν την αποστολή των ελληνικών προτάσεων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις παραινέσεις Αμερικανών αξιωματούχων να προχωρήσει η Ευρωζώνη σε διαγραφή του ελληνικού χρέους, όπως έγινε με το γερμανικό χρέος το 1953, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι οι δύο περιπτώσεις δεν είναι συγκρίσιμες και χαρακτήρισε την σύγκριση παραπλανητική, καθώς «η κατάσταση τότε δεν αφορούσε την συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση».

Οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει νομισματική ένωση - τόνισε ο κ. Σόιμπλε - και αποκάλυψε ότι πρόσφατα είπε στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου ότι η Ευρώπη θα ήταν έτοιμη να δεχθεί το Πουέρτο Ρίκο στην Ευρωζώνη, εάν οι ΗΠΑ δέχονταν την Ελλάδα στην περιοχή του δολαρίου. «Νόμιζε ότι αστειευόμουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σόιμπλε, προειδοποίησε παράλληλα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει συγκεκριμένα προαπαιτούμενα για να εξασφαλίσει την οικονομική βοήθεια της Ευρώπης, αλλά εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο πριν την Κυριακή.

«Μια νομισματική ένωση οικοδομημένη σαν τη δική μας δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια πρόσκληση σε κάποιον που δεν τηρεί τους κανόνες και αυτό λέγεται ηθικός κίνδυνος», δήλωσε ο Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με το imerisia.gr, αναφερόμενος στον νέο υπουργό Οικονομικών, σημείωσε πως είναι περισσότερο συμβατική η συμπεριφορά του, σε σχέση με τον προκάτοχό του, Γιάνη Βαρουφάκη.

Είπε ακόμη πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών του είχε πως η ελάφρυνση του χρέους δεν θα λύσει τα προβλήματα, χωρίς όμως να διευκρινίσει εάν αυτή η δήλωση προέρχεται από τον νυν υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο ή από τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Η Ελλάδα δεν ήταν ανταγωνιστική, και πριν ακόμη από την κρίση - δήλωσε ο Β. Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο της Bundesbank στην Φρανκφούρτη, και έκανε λόγο για ένα θεσμικό πλαίσιο «που δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο σε αυτό μιας αναπτυγμένης οικονομίας».

Για τον ρόλο του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι δεν υπήρχε αρκετή εμπιστοσύνη στην αντικειμενικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών και για αυτό η Καγκελάριος επέμενε για την συμμετοχή του ΔΝΤ - «και είχε δίκιο». Σε κάθε περίπτωση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε το παράπονό του, για το ότι έχει στοχοποιηθεί ως πιο αυστηρός αν και προσπαθούσε πάντα να βοηθήσει, ενώ ήταν το ΔΝΤ που τον προειδοποιούσε πάντα να μην δείχνει τόση γενναιοδωρία προς την Ελλάδα.

Αποκάλυψε δε, σύμφωνα με το imerisia.gr, πως το ΔΝΤ τον είχε προειδοποιήσει να μην είναι τόσο γενναιόδωρος με την Ελλάδα και έκανε την έκπληξη λέγοντας πως ο ίδιος δεν ήθελε το ΔΝΤ να αναλάβει ρόλο στην Ελλάδα. Και συνέχισε τις αποκαλύψεις, λέγοντας πως το γεγονός πως το ΔΝΤ ήρθε στην Ελλάδα οφείλεται στο γεγονός πως υπερίσχυσε η γνώμη της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News